top of page

Να σταματήσει το φοροσαφάρι με τα τέλη κυκλοφορίας των αναπηρικών αυτοκινήτων.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Να σταματήσει το φοροσαφάρι με τα τέλη κυκλοφορίας των αναπηρικών αυτοκινήτων.


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κι Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια καταγγελιών πολιτών για υπέρογκους αναδρομικούς καταλογισμούς τελών κυκλοφορίας παλαιοτέρων ετών σε αναπηρικά αυτοκίνητα. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.


Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, τους τελευταίους μήνες οι ΔΟΥ της χώρα αποστέλλουν βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας, με μεγάλες προσαυξήσεις, σε άτομα με αναπηρία, στα αναπηρικά αυτοκίνητα των οποίων χορηγούνταν στο παρελθόν ατέλεια. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2021 έχει αποσταλεί στις ΔΟΥ εντολή να ελέγξουν όλα τα αναπηρικά αυτοκίνητα και να βεβαιώσουν αναδρομικά τέλη και πρόστιμα σε όσα ανήκουν σε άτομα με κινητική αναπηρία κάτω του 80%, εφόσον αυτά είναι πάνω από 1600 κυβικά. Σε πολλές περιπτώσεις, με τον τρόπο αυτό επιφορτίζονται με τα τέλη κυκλοφορίας οικογένειες τετραπληγικών ατόμων, μετά από άδικες κι ακατανόητες μειώσεις του ποσοστού κινητικής αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, από 80% σε 67%.


Στο πλαίσιο αυτό κι επειδή είναι απαράδεκτο στις σημερινές συνθήκες κρίσης κι ακρίβειας να χρεώνονται ξαφνικά αναδρομικά τέλη κυκλοφορίας σε αναπηρικά αυτοκίνητα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ζητούν πρώτον να δωθεί άμεσα εντολή για διαγραφή των τελών κυκλοφορίας παλαιοτέρων ετών σε αναπηρικά αυτοκίνητα, όπως αυτά προέκυψαν μετά από την εντολή της ΑΑΔΕ για άμεσο καταλογισμό τελών σε άτομα με κινητική αναπηρία χαμηλότερη του 80% και δεύτερον να ενταχθούν τα άτομα με 67% κινητική αναπηρία στην ατέλεια τελών κυκλοφορίας για τα αναπηρικά αυτοκίνητα παλαιοτέρων ετών, που ήδη κατέχουν και τα οποία είναι άνω των 1600 κυβικών, τροποποιώντας αντίστοιχα την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ18Α5038263 (ΦΕΚ 2710/Τ. Β’/24.10.2013), η οποία αδίκως εξαιρεί την κινητική αναπηρία κάτω του 80% από την εν λόγω παροχή.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2022


Προς τους κυρίους Υπουργούς :

- Οικονομικών

- Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Θέμα : Ανάλγητο φοροσαφάρι τελών κυκλοφορίας παλιότερων ετών στα αυτοκίνητα των ατόμων με αναπηρία.


Τους τελευταίους μήνες οι ΔΟΥ της χώρα αποστέλλουν βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας, με μεγάλες προσαυξήσεις, σε άτομα με αναπηρία, στα αναπηρικά αυτοκίνητα των οποίων χορηγούνταν στο παρελθόν ατέλεια. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2021 έχει αποσταλεί στις ΔΟΥ εντολή να ελέγξουν όλα τα αναπηρικά αυτοκίνητα και να βεβαιώσουν αναδρομικά τέλη και πρόστιμα σε όσα ανήκουν σε άτομα με κινητική αναπηρία κάτω του 80%, εφόσον αυτά είναι πάνω από 1600 κυβικά. Σε πολλές περιπτώσεις, με τον τρόπο αυτό επιφορτίζονται με τα τέλη κυκλοφορίας οικογένειες τετραπληγικών ατόμων, μετά από άδικες κι ακατανόητες μειώσεις του ποσοστού κινητικής αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, από 80% σε 67%. Συγκεκριμένα, σε πολίτη με ποσοστό συνολικής αναπηρίας 95%, λόγω τετραπληγίας και βαριάς νοητικής υστέρησης, τα ΚΕΠΑ του μείωσαν αδικαιολόγητα το επιμέρους ποσοστό κινητικής αναπηρίας από 80% σε 67%. Έκτοτε, ουδείς είχε ενημερώσει την συγκεκριμένη οικογένεια ότι πρέπει να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για ένα αναπηρικό αυτοκίνητο δεκαπενταετίας άνω των 1600 κυβικών, που εξυπηρετεί το παιδί της. Το αποτέλεσμα είναι να βεβαιωθούν πριν από λίγους μήνες τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε βάθος πενταετίας, ζητώντας μάλιστα και προσαυξήσεις εάν αυτά δεν πληρωθούν άμεσα. Τα ποσά που αναζητούνται σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τις 5000 ευρώ, χρήματα τα οποία είναι αδύνατον να πληρωθούν από τις οικογένειες εν μέσω εκτόξευσης του κόστους ζωής.


Επειδή είναι απαράδεκτο κι ανάλγητο να χρεώνονται ξαφνικά αναδρομικά τέλη κυκλοφορίας σε αναπηρικά αυτοκίνητα.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :


Προτίθενται να δώσουν άμεσα εντολή για διαγραφή των τελών κυκλοφορίας παλαιοτέρων ετών σε αναπηρικά αυτοκίνητα, τα οποία προέκυψαν μετά από την εντολή της ΑΑΔΕ για άμεσο καταλογισμό τελών σε άτομα με κινητική αναπηρία χαμηλότερη του 80%;


Προτίθενται να εντάξουν τα άτομα με 67% κινητική αναπηρία στην ατέλεια τελών κυκλοφορίας για τα αναπηρικά αυτοκίνητα παλαιοτέρων ετών, που ήδη κατέχουν και τα οποία είναι άνω των 1600 κυβικών, τροποποιώντας αντίστοιχα την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ18Α5038263 (ΦΕΚ 2710/Τ. Β’/24.10.2013), η οποία αδίκως εξαιρεί την κινητική αναπηρία κάτω του 80% από την εν λόγω παροχή;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστόπουλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασσιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρούλα

Κόκκαλης Βασίλειος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χριστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

تعليقات


bottom of page