top of page

Προϋπολογισμός φόρων και υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Προϋπολογισμός φόρων και υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024”. Ολομέλεια Βουλής. 14.12.2023





Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό φόρων, έναν προϋπολογισμό εχθρικό στην μικρομεσαία επιχείρηση, έναν προϋπολογισμό που βάζει στο στόχαστρο την παραγωγική οικονομία και προοιωνίζει για ραγδαία πτώση του επιπέδου διαβίωσης για το σύνολο της κοινωνίας.


Κάποτε αποκαλούσατε τον ΣΥΡΙZΑ κόμμα των φόρων. Τώρα που τελειώσατε με τα προεκλογικά σας ψέμματα αποκαλύπτεται το πραγματικό σας πρόσωπο. 3,1 δισεκατομμύρια περισσότεροι φόροι για το 2024 εγγράφονται στον προϋπολογισμό σας.


Από τους έμμεσους φόρους υπολογίσετε να εισπράξετε 1,6 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρσι. Ένα δισεκατομμύριο περισσότερο από τον φόρο εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.


Συνολικά ετοιμάζεστε να αφαιρέσετε από την οικονομία 56 και πλέον δισεκατομμύρια, από φόρους. Και σας ρωτάμε : στη βάση των όσων εσείς μας παρουσιάζετε, εδώ, στον προϋπολογισμό του 2024 ποιο είναι τελικά το κόμμα των φόρων;


Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία, η οποία ετοιμάζεται το 2024 για ρεκόρ όλων των εποχών στην είσπραξη φόρων. Σε ποια βάση όμως; Στην βάση μιας κοινωνίας με πάνω από 1,4 εκατομμύρια ΑΦΜ να χρωστούν.


Στη βάση μιας οικονομίας με το μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην Ευρώπη, στην βάση μιας οικονομίας υπερχρεωμένης με κόκκινα δάνεια, μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να καλύψει στεγαστικές ανάγκες, ανάγκες διαβίωσης, που δεν μπορεί να ψωνίσει, δεν μπορεί να βάλει πετρέλαιο, δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς.


Ο τρόμος των φόρων, όμως, δεν αφορά όλους. Αφορά μόνο τους μικρούς. Μειώνετε τους φόρους στις μεγάλες εταιρίες, από τις οποίες προϋπολογίζετε απώλεια εσόδων και λιγότερους φόρους κατά σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ το 2024.


Ταυτόχρονα, κρατάτε χαμηλά τις κοινωνικές δαπάνες, συμπιέζετε κι άλλο τις δαπάνες σε νοσοκομεία, σε κοινωνικές δομές, στο κράτος πρόνοιας. Παράλληλα συνεχίζετε να αποδυναμώνετε το κοινωνικό κράτος, την εκπαίδευση, την υγεία. Οι προσλήψεις προσωπικού που αναφέρετε στον προϋπολογισμό κινούνται στο μισό των αποχωρήσεων, αφήνοντας κρίσιμες δομές για την κοινωνία και τον πολίτη στο έλεος της υποστελέχωσης.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο προϋπολογισμός μας γυρνάει ξανά πίσω στα μνημόνια. Είναι ένα προϋπολογισμός ξεκάθαρα μνημονιακός, με εμμονή στους φόρους, με εμμονή στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και του κοινωνικού κράτους.


Ο προϋπολογισμός αυτός επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της δημόσιας λειτουργίας και θα ήθελα με την ιδιότητα του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να αναφερθώ στις επιπτώσεις του και στην διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού.


Οι δαπάνες του προϋπολογισμού που αφορούν στο Υπουργείο Πολιτισμού μειώνονται σημαντικά, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του κράτους στον πολιτισμό. Το κράτος θα πληρώσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τις ανάγκες του πολιτισμού σε σχέση με πέρσι. Το κενό αυτό προβλέπεται να καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι όμως συνεπάγονται, όπως πλέον γνωρίζουν όλοι, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα.


Για την πολιτιστική μας κληρονομιά αυτό σημαίνει λιγότεροι αρχαιολόγοι κι αυτεπιστασία έργων από το δημόσιο, περισσότεροι εργολάβοι και κακοτεχνίες στα μνημεία μας. Για τον σύγχρονο πολιτισμό, η μείωση αυτή σημαίνει λιγότερη στήριξη στους φορείς της τέχνης, περισσότερη “αγορά” για έναν πολιτισμό - προϊόν.


Το Υπουργείο Πολιτισμού, επίσης, δεν συμμετέχει όπως θα έπρεπε στις προγραμματισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με καταφυγή για ακόμα μια χρονιά σε συμβασιούχους, με όλο και χειρότερες σχέσεις εργασίας, αλλά και σε υπεργολαβίες έργου, όπως είδαμε πρόσφατα με τους σχεδιασμούς για ιδιωτικές εταιρίες υποδοχής κοινού, αντί για αρχαιοφύλακες, στην Ακρόπολη. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει, η Υπουργός Πολιτισμού να αναφερθεί διεξοδικά και στο θέμα των εσόδων του Οργανισμού Διαχείρισης κι Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.


Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει κάθε μήνα τα έσοδα και τις εισπράξεις του δημοσίου από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Τα έσοδα αυτά για το 2023 παρουσιάζουν πολύ μεγάλη υπεραπόδοση. Και το ερώτημα είναι που πηγαίνουν αυτά τα λεφτά; Ο πολιτισμός το 2023 αναμένεται να βάλει στο δημόσιο ταμείο πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το ήμισυ, δηλαδή του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.


Και το ερώτημα είναι ένα. Που κατευθύνονται αυτά τα χρήματα; Πόσα από αυτά επιστρέφουν στον πολιτισμό; Δεν μπορεί, από την μία, να έχουμε υπεραπόδοση εσόδων κι από την άλλη δραστικές περικοπές, μηδενικές προσλήψεις και δημοσιονομικούς περιορισμούς, που οδηγούν στην απώλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά η διαφάνεια στην δημοσιονομική λειτουργία του ΟΔΑΠ, άλλωστε τα ίδια σας έχει καταθέσει εγγράφως και το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σας επισημαίνει ότι εδώ και τρία χρόνια τα έσοδα που εισφέρει ο ΟΔΑΠ στον πολιτισμό δεν εμφανίζονται στον προϋπολογισμό και κανείς δεν γνωρίζει ούτε πόσα ακριβώς είναι, ούτε που ξοδεύονται, ούτε που κατευθύνονται.


Κλείνοντας, θα πρέπει να επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά ότι ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας είναι σε βάρος της κοινωνίας, είναι σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι σε βάρος της ανάπτυξης, είναι σε βάρος της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τελικά είναι σε βάρος της κοινωνίας και γι΄αυτό τον καταψηφίζουμε. Σας ευχαριστώ

bottom of page