top of page

Αγορά αυταπάτης με γυαλιστερό περιτύλιγμα τα ιδιωτικά ιδρύματα της κυβέρνησης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ 


Κ. Μάλαμα : Αγορά αυταπάτης με γυαλιστερό περιτύλιγμα τα ιδιωτικά ιδρύματα της κυβέρνησης 


Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”. Ολομέλεια Βουλής 6.3.2024
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το παρόν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσα από ένα αντισυνταγματικό bypass να φέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, θα το πληρώσει η ελληνική οικογένεια. 


Η ελληνική οικογένεια που αγωνία για το μέλλον των παιδιών της, η ελληνική οικογένεια που θέλει να δει τα παιδιά της να σπουδάζουν, να προκόβουν, να σταδιοδρομούν. 


Εσείς κύριοι της κυβέρνησης παίζετε πολιτικά παιχνίδια με αυτές τις αγωνίες. Προβάλλετε ένα γυαλιστερό περιτύλιγμα σε μία ζοφερή κατάσταση και τάζετε στους ανθρώπους που αγωνιούν, ένα μέλλον εκπαιδευτικών ευκαιριών, το οποίο όμως εσείς οι ίδιοι το έχετε ναρκοθετήσει. 


Λέτε, με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, ότι όσο πιο πολλά χρήματα έχεις να πληρώσεις, τόσο πιο χαμηλή θα είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής για εσένα. Αν έχεις 50 χιλιάδες ευρώ, τότε μπορείς να εισαχθείς στην ιατρική με 9 στα 20. Και θυμόμαστε όλοι τι λέγατε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής. 


Ότι είναι η διασφάλιση της αριστείας λέγατε, όταν στέλνατε χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό. Ότι ανεβάζετε το επίπεδο των πανεπιστημίων λέγατε όταν έμεναν χιλιάδες θέσεις κενές, κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Κουνούσατε τότε το δάχτυλο στους μαθητές και τους λέγατε να πάνε στα ΙΕΚ, γιατί δεν έχουν το επίπεδο για τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτά τους λέγατε τότε. Σήμερα τους λέτε, έλα να πληρώσεις, να σε αντιμετωπίσω με κατανόηση.


Ξέρετε ότι στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα, τώρα που μιλάμε, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν κρεμάσει ταμπέλες που αναγράφουν επάνω “Πανεπιστήμιο”; 


Να τα βάλουν κάτω κι οι γονείς να δουν πόσο θα τους κοστίσει η μεταρρύθμιση σας. Για να καταλάβουν όλοι, στο τέλος της ημέρας, ότι διαμεσολαβείτε σε μια αγορά αυταπάτης. Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ, με την ιδιότητα του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική συμμαχία, στο ζήτημα των καλλιτεχνικών σπουδών. 


Έχετε δεσμευτεί για την δημιουργία μιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, όπου θα θεραπεύονται σε πανεπιστημιακό επίπεδο αντικείμενα της τέχνης, όπως η δραματουργική τέχνη και άλλα. Έχετε αργήσει και με το νομοσχέδιο σας ενδέχεται αυτό το κενό να το καρπωθεί κάποιος ιδιώτης. 


Θα βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μία πολύ ζοφερή πραγματικότητα όπου θα έχετε πετάξει έξω το δημόσιο πανεπιστήμιο στις παραστατικές τέχνες και θα πάρει το “φιλέτο”, επιτρέψτε μου την έκφραση, κάποιος ιδιωτικός κερδοσκοπικός φορέας. 


Η δική μας πρόταση και την επαναλαμβάνουμε για να την ακούσει κι ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι η ίδρυση μιας Ακαδημίας παραστατικών τεχνών, με σχολές που θα θεραπεύουν τα ιδιαίτερα αντικείμενα, μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με ταυτόχρονη αποκατάσταση των δραματικών σχολών, ως ανώτερων σχολών, στο επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Υπάρχουν ενδιαφέροντα μοντέλα τέτοιων δημόσιων πανεπιστημιακών τμημάτων και στο Γαλλικό δημόσιο πανεπιστήμιο κι αλλού, και μπορούμε να τα συζητήσουμε, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε άμεσα, ότι δεν θα περάσει όλο αυτό το κενό που έχουμε σήμερα στα χέρια των ιδιωτών. 


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ν θέλουμε, πραγματικά, να διευκολύνουμε τις οικογένειες και τα παιδιά στις σπουδές τους ένας δρόμος υπάρχει. Αυτός της θωράκισης του δημοσίου πανεπιστημίου. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ανέλιξη των παιδιών από φτωχές οικογένειες. 


Είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει ότι θα προχωράει αυτός που αξίζει κι όχι εκείνος που έχει να πληρώσει. Πρέπει, λοιπόν, να νομοθετήσουμε στην ανάποδη κατεύθυνση. Αποσύροντας, δηλαδή τις διατάξεις για τα ιδιωτικά αυτά ιδρύματα, καταργώντας της ελάχιστη βάση εισαγωγής, ως κόφτη για τα δημόσια πανεπιστήμια, αυξάνοντας την χρηματοδότηση και βελτιώνοντας τις πολιτικές για την φοιτητική μέριμνα. 


Αν τα πράξουμε όλα αυτά, τότε πράγματι η ελληνική οικογένεια που σήμερα αγωνία και φοβάται για το μέλλον των παιδιών της θα έχει μια ασφαλέστερη προοπτική για το αύριο. Αν τα παιδιά που εσείς στείλατε έξω με την ελάχιστη βάση εισαγωγής ήξεραν ότι μπορούν με τον βαθμό τους να παραμείνουν στην Ελλάδα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να είστε σίγουροι ότι δεν θα επέλεγαν ποτέ να φύγουν, ούτε να σπουδάσουν στα αμφίβολα ιδρύματα που νομοθετείτε εδώ. Η απάντηση, λοιπόν, σε όλα τα ερωτήματα είναι μία. Ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σας ευχαριστώ  

Comentarios


bottom of page