top of page

Κανονικά θα έπρεπε σήμερα η κυβέρνηση να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τους ελ. επαγγελματίες.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Κανονικά θα έπρεπε σήμερα η κυβέρνηση να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”. Ολομέλεια Βουλής 6.12.2023


Το βίντεο της ομιλίας διαθέσιμο εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=juRLUM0VGfE


Κανονικά θα έπρεπε σήμερα η κυβέρνηση να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους ανθρώπους του μόχθου που περνάνε την ημέρα τους μέσα στο κρύο, στον πάγκο της λαϊκής, που κοπιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο ταξί, στο μαγαζί, στο γραφείο, στο γιαπί.


Θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη γιατί τους αποκαλεί φοροφυγάδες και κλέφτες, την ώρα που, με θράσος καλύπτει την εταιρική φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιριών, την διάβρωση της φορολογικής βάσης και τις τριγωνικές συναλλαγές των μεγάλων.


Και για να μην λέμε γενικότητες. Την ώρα που φορολογείτε με τεκμήριο τα κομμωτήρια της γειτονιάς, φερ’ ειπείν, τα οποία στοχοποιείται όλες αυτές τις ημέρες, καλύπτετε την Ελληνικός Χρυσός.


Αγνοείτε, επί τέσσερα χρόνια, τις επισημάνσεις μας, κάνετε ότι δεν μας ακούτε όταν σας λέμε ότι πρέπει να τους ελέγξετε γιατί δηλώνουν κάθε χρόνο ζημίες εκατομμυρίων, την ώρα που στον Καναδά η μητρική τους εταιρία διανέμει μερίσματα εκατομμυρίων ευρώ.


Σας είπαμε να ελέγξετε το χαρτοφυλάκιο δανεισμού της Ελληνικός Χρυσός, η οποία ενδέχεται να προβαίνει σε ενδο-ομιλικά δάνεια, που πιθανόν να παραπέμπουν σε διάβρωση της φορολογικής βάσης.


Σας το θέσαμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επίσημα, και μας απαντήσατε ότι η αρμόδια Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων δεν έχει διενεργήσει έλεγχο ποτέ στην Ελληνικός Χρυσός. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά.


Για εσάς, λοιπόν, φοροφυγάς είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας της γειτονιάς κι η πολυεθνική εταιρία που, -κατά δική της δημόσια δήλωση-, συσσωρεύει ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι “στρατηγικός επενδυτής”. Αν αυτό δεν είναι ύβρις απέναντι στον ελληνικό λαό τότε τι είναι;


Λέτε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν και γι΄αυτό θα τους βάλετε ένα χαράτσι, αλλά όχι σε όλους. Μόνο σε εκείνους που δηλώνουν μέχρι 30.000 ευρώ. Μόνο σε εκείνους θα ισχύουν τα εξοντωτικά τεκμήρια. Οι άλλοι, με τα υψηλά εισοδήματα, μένουν στο απυρόβλητο. Κι ακόμα χειρότερα. Τους λέτε, μπορείτε να φοροδιαφύγετε όσοι κερδίζετε πολλά, αρκεί να δηλώσετε όσα το τεκμήριο για να ξεφύγετε από κάθε έλεγχο.


Η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές κινητοποίησε κάθε δυνατή προπαγάνδα για να πείσει τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των φόρων.


Τώρα, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος αποφεύγουν να συναντηθούν με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών για να γλυτώσουν το πολιτικό κόστος.


Τι θα πείτε, κύριοι της κυβέρνησης στους επαγγελματίες, τώρα τα Χριστούγεννα, που σίγουρα θα επισκεφτείτε τις χριστουγεννιάτικες αγορές για να φωτογραφηθείτε;


Τι θα πείτε στους αυτοαπασχολούμενους τεχνίτες, που τους αποκαλείτε φοροφυγάδες, αλλά που αφήνετε στο απυρόβλητο τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τζίρου;


Βάζετε κεφαλικό φόρο σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο, επιστήμονα, καλλιτέχνη, πωλητή λαϊκής αγοράς, οδηγό ταξί, τουλάχιστον 2.200 ευρώ, με αναδρομικότητα.


Αυτός ο φόρος πως θα καλυφθεί; Που ήταν γραμμένος στο προεκλογικό σας πρόγραμμα; Τι έχετε να πείτε για αυτή την κοροϊδία, για τα ασύστολα ψέματά σας απέναντι σε έναν ολόκληρο κόσμο που κακώς σας πίστεψε, που νόμιζε ότι θα του μειώσετε τους φόρους, αλλά που σήμερα άναυδος συνειδητοποιεί το μέγεθος του ψέματος σας.


Πείτε στο μικρό μπακάλικο στην ορεινή Χαλκιδική γιατί θα πληρώσει τέτοιο φόρο, την ώρα που οι μεγάλες αλυσίδες δεν πληρώνουν δεκάρα κι όχι μόνο αυτό, αλλά στέλνουν και τα υπερκέρδη τους στο εξωτερικό.


Εμείς, σας λέμε να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο και να ζητήσετε μια μεγάλη συγγνώμη από τους ανθρώπους του μόχθου για τις αυταπάτες που καλλιεργήσατε.


Να πείτε ευθαρσώς γιατί δεν ελέγχετε τις πολυεθνικές εταιρίες με παθητικούς ισολογισμούς, όπως η Ελληνικός Χρυσός κι όχι μόνο αυτό τους δίνετε κι επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.


Παράλληλα, αν θέλετε, έστω και τώρα, να διατηρήσετε ένα ίχνος πολιτικής ειλικρίνειας, θα πρέπει να καταργήσετε το τέλος επιτηδεύματος και την προκαταβολή φόρου σε όλους.


Θεσπίστε αφορολόγητο όριο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον θέλετε να εξισώσετε τα εισοδήματα τους με εκείνα της μισθωτής εργασίας.


Και θα ήθελα να κλείσω με κάτι που αφορά τα τουριστικά καταλύματα. Δεκαπλασιάζετε τον φόρο διαμονής και λέτε ότι θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Και σας ρωτάμε το εξής. Γιατί δεν εφαρμόζετε την φορολογία στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών, για να χρηματοδοτήσετε την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών;


Γιατί μειώνετε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κι αφήνετε στο απυρόβλητο τους λίγους πολύ μεγάλους παίκτες, με τα τεράστια κέρδη, με τα πολυπληθή λογιστήρια και με τις δεκάδες θυγατρικές σε Ελλάδα κι εξωτερικό;


Ξεκινήστε την μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή από την κορυφή και ζητήστε και μια συγγνώμη από όλου εκείνους που κοροιδέψατε με τα γνωστά σας ψέματα, για να σας ψηφίσουν.


bottom of page