top of page

Η Χαλκιδική έχει ανάγκη από ένα σοβαρό πλαίσιο στήριξης της στοματικής φροντίδας.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Η Χαλκιδική έχει ανάγκη από ένα σοβαρό πλαίσιο στήριξης της στοματικής φροντίδας.


Με το Προεδρείο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής συναντήθηκε η Κυριακή Μάλαμα, στην κατεύθυνση της καταγραφής των αναγκών των οδοντιάτρων του Νομού, αλλά και της προσπάθειας για την ενίσχυση του πλαισίου στήριξης της στοματικής φροντίδας, το οποίο σε επίπεδο δημοσίων δομών υγείας παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις.


Οι εκπρόσωποι των οδοντιάτρων έθεσαν μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν, όχι απλώς το έργο τους, αλλά τις ευρύτερες ανάγκες στον κρίσιμο τομέα της στοματικής υγείας. Βασικό ζήτημα της επικαιρότητας αποτέλεσε το πολύ προβληματικό καθεστώς λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των οδοντιατρικών σχολών, τα δίδακτρα των οποίων έχουν ξεφύγει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της προσθετικής, για παράδειγμα, κοστίζει σήμερα 24.000 ευρώ.


Την ίδια στιγμή υπογραμμίστηκε η ανάγκη για στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, οι οποίοι αδυνατούν να δαπανήσουν χρήματα για την στοματική φροντίδα, ενώ τέθηκε με επίταση και το ζήτημα των δομικών ελλείψεων στην πρωτοβάθμια στοματική φροντίδα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα παιδιά, με τον ρόλο της πολιτείας να είναι ανύπαρκτος σε αυτό τον τομέα. Ως προς την επιστημονική ανανέωση και την είσοδο νέων οδοντιάτρων στο επάγγελμα, οι εκπρόσωποι των οδοντιάτρων υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και για τον εξοπλισμό νέων οδοντιατρείων, αλλά και για την πρόσληψη βοηθών. Η σύγχρονη οδοντιατρική ασκείται “με τέσσερα χέρια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου.


Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, σημείωσε ότι τα πολύ σοβαρά ζητήματα που κατά καιρούς θέτει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος της Χαλκιδικής έχουν αποτελέσει αξιόλογο πεδίο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και διεκδικήσεων, ενώ δημιουργούν την βάση για βαθύτερες επεξεργασίες, σε σχέση με τις πολιτικές για την στοματική υγεία που έχει ανάγκη ο Νομός. Επανέλαβε, επίσης, την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το υφιστάμενο πλαίσιο των μεταπτυχιακών με τα δίδακτρα και δεσμεύτηκε να βρίσκεται στο πλευρό των οδοντιάτρων για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στόχος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι να συνεχίσουν οι οδοντίατροι της Χαλκιδικής να προσφέρουν την φροντίδα τους σε όλους τους πολίτες και ταυτόχρονα η πολιτεία να τους εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές πλαίσιο εργασίας και επιμόρφωσης, το οποίο άλλωστε επιστρέφει πάντα στην ίδια την κοινωνία, ως όφελος.

bottom of page