top of page

Ανησυχία για την ποιότητα του πόσιμου νερού στη Νικήτη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Ανησυχία για την ποιότητα του πόσιμου νερού στη Νικήτη.


Ερώτηση κι Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας κι Εσωτερικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το νερό στη Νικήτη. Την κοινοβουλευτική παρέμβαση συνυπογραφή κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Παύλος Πολάκης. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, με δύο έγγραφα του, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (υπ. αριθμ. 1066-0721/10.7.2023 και υπ. αριθμ. 1139-0771/13.10.2023) ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Σιθωνίας για σοβαρές υπερβάσεις στα αποδεκτά όρια βαρέων μετάλλων και τοξικών ουσιών στο πόσιμο νερό της Νικητής Χαλκιδικής, όπως αυτά προβλέπονται από την ΚΥΑ Δ1(δ)/ΓΠ οικ.27829/2023. Συγκεκριμένα, καταγράφονται υπερβάσεις σε Αρσενικό, Σίδηρο, Νάτριο καθώς και πολύ μεγάλη συγκέντρωση χλωριούχων, σχεδόν τριπλάσια από τα προβλεπόμενα όρια.


Από την πλευρά του Δήμου Σιθωνίας δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος εδώ και τρεις σχεδόν μήνες, παρόλο που υπάρχει η υποχρέωση από τον Δήμο να διενεργεί ελέγχους ποιότητας πόσιμου νερού, μέσω του ΚΕΠΑΜΑΧ, κάθε μήνα. Δυστυχώς, αυτές οι αναλύσεις, εάν υπάρχουν, δεν είναι προσβάσιμες στον πολίτη και δεν αναρτιούνται πουθενά στην ιστοσελίδα του Δήμου Σιθωνίας.


Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς :


Πρώτον : Εάν είναι σε γνώση τους τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των ελέγχων του ΚΕΠΑΜΑΧ;


Δεύτερον : Εάν έχουν εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την βελτίωση της ποιότητας του νερού στη Νικητή;


Τέλος, ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα των ελέγχων του νερού της Νικήτης από το ΚΕΠΑΜΑΧ, το τελευταίο έτος.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2023


Προς την κυρία και τον κύριο Υπουργό :

Εσωτερικών

Υγείας


Θέμα : Ανησυχητική υπέρβαση επιτρεπόμενων ορίων σε βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες κι αδιαφάνεια στη ενημέρωση των καταναλωτών σε σχέση με το πόσιμο νερό της Νικήτης Χαλκιδικής.


Με δύο έγγραφα του, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (υπ. αριθμ. 1066-0721/10.7.2023 και υπ. αριθμ. 1139-0771/13.10.2023) ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Σιθωνίας για σοβαρές υπερβάσεις στα αποδεκτά όρια βαρέων μετάλλων και τοξικών ουσιών στο πόσιμο νερό της Νικητής Χαλκιδικής, όπως αυτά προβλέπονται από την ΚΥΑ Δ1(δ)/ΓΠ οικ.27829/2023. Συγκεκριμένα, καταγράφονται υπερβάσεις σε Αρσενικό, Σίδηρο, Νάτριο καθώς και πολύ μεγάλη συγκέντρωση χλωριούχων, σχεδόν τριπλάσια από τα προβλεπόμενα όρια.

Από την πλευρά του Δήμου Σιθωνίας δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος εδώ και τρεις σχεδόν μήνες, παρόλο που υπάρχει η υποχρέωση από τον Δήμο να διενεργεί ελέγχους ποιότητας πόσιμου νερού, μέσω του ΚΕΠΑΜΑΧ, κάθε μήνα. Δυστυχώς, αυτές οι αναλύσεις, εάν υπάρχουν, δεν είναι προσβάσιμες στον πολίτη και δεν αναρτιούνται πουθενά στην ιστοσελίδα του Δήμου Σιθωνίας.


Επειδή ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού κι η ενημέρωση των καταναλωτών είναι κρίσιμα ζητήματα για την δημόσια υγείας.


Επειδή η περιοχή της Νικήτης φιλοξενεί, εκτός από τους κατοίκους της και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Επειδή υπάρχει χρόνια αδιαφάνεια σε σχέση με το ζήτημα της ποιότητας του νερού στη Νικήτη.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :


Είναι σε γνώση τους τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των ελέγχων του ΚΕΠΑΜΑΧ;


Έχουν εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την βελτίωση της ποιότητας του νερού στη Νικητή;


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Παρακαλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα όλες τις αναλύσεις του ΚΕΠΑΜΑΧ για το νερό της Νικήτης από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι σήμερα.


Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Πολάκης Παύλος


bottom of page