top of page

Ως πότε η κυβέρνηση θα αδιαφορεί για την προστασία της ζωής στη Χαλκιδική;




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Ως πότε η κυβέρνηση θα αδιαφορεί για την προστασία της ζωής στη Χαλκιδική;


Κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος της δίωρης καθυστέρησης διακομιδής του ΕΚΑΒ στη Συκιά της Χαλκιδικής. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, ο μηχανισμός του ΕΚΑΒ εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια έχει καταρρεύσει στο Νομό Χαλκιδικής, όμως πλέον το θέμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το τελευταίο συμβάν αναμονής διακομιδής ασθενούς από ατύχημα στη Συκιά, για πάνω από δύο ώρες στο δρόμο, αποτελεί την κορύφωση μιας απαράδεκτης κατάστασης, για την οποία πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει το Υπουργείο Υγείας. Πολύ περισσότερο, όταν το καλοκαίρι, μετά από το τελευταίο συμβάν θανατηφόρας καθυστέρησης στις διακομιδές στη Χαλκιδική, ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για λύσεις, που δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ. Η Κυριακή Μάλαμα καλεί στο πλαίσιο αυτό τον Υπουργό Υγείας :


Πρώτον, να απαντήσει άμεσα γιατί καθυστέρησε το ασθενοφόρο δύο ώρες να παραλάβει τραυματία από το δρόμο στη Συκιά της Χαλκιδικής;


Δεύτερον, να καταθέσει όλα τα έγγραφα σε σχέση με το σύνολο των οργανικών κενών στα πληρώματα ασθενοφόρων στη Χαλκιδική, το σύνολο των επιχειρούντων ασθενοφόρων επί εικοσιτετραώρου βάσεως και το σύνολο των ασθενοφόρων που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλες τις βάσεις της Χαλκιδικής.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2023


Προς τον κύριο Υπουργό Υγείας


Θέμα : Ως πότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αδιαφορεί για την προστασία της ζωής στη Χαλκιδική;

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν γυρίσει την πλάτη στη Χαλκιδική, σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των διακομιδών. Ο μηχανισμός του ΕΚΑΒ εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια έχει καταρρεύσει στο Νομό, όμως πλέον το θέμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το τελευταίο συμβάν αναμονής διακομιδής ασθενούς από ατύχημα στη Συκιά, για πάνω από δύο ώρες στο δρόμο αποτελεί την κορύφωση μιας απαράδεκτης κατάστασης, για την οποία πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει το Υπουργείο Υγείας. Πολύ περισσότερο, όταν το καλοκαίρι, μετά από το τελευταίο συμβάν θανατηφόρας καθυστέρησης στις διακομιδές στη Χαλκιδική, ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για λύσεις, που δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ.

Στη συνέχεια, μετά από πέντε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις επί του θέματος, η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα με την υπ. αριθμ. 50/13.7.2023 ερώτηση της, είχε καλέσει τον Υπουργό Υγείας να καταθέσει στο Σώμα της Βουλής όλα τα στοιχεία, σε σχέση με το πόσα λειτουργικά ασθενοφόρα υπάρχουν στη Χαλκιδική, το πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο και το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και των λειτουργών του, που εργάζονται νυχθημερόν σε κατάσταση πλήρους υποστελέχωσης.

Η κοινοβουλευτική αυτή ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ και σήμερα η απάνθρωπη εικόνα του τραυματία στο δρόμο έρχεται να καταρρίψει και τον τελευταίο κυβερνητικό ισχυρισμό, περί στήριξης της δημόσιας υγείας. Τεράστια ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ο οποίος προεκλογικά είχε επισκεφτεί την Χαλκιδική κι είχε υποσχεθεί η εικόνα αυτή να αλλάξει, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες διαχειριστικές ευθύνες της κυβέρνησης του. Τώρα, όμως, μετά τις εκλογές καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει, εκτός από την κατακόρυφη άνοδο της κυβερνητικής έπαρσης κι αλαζονείας.


Επειδή είναι αδιανόητο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τραυματίας να αναμένει στο δρόμο επί δύο ώρες τη διακομιδή του.


Επειδή Πρωθυπουργός και Υπουργός Υγείας είναι απολύτως έκθετοι για την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των διακομιδών στη Χαλκιδική.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Υγείας :


Γιατί καθυστέρησε το ασθενοφόρο δύο ώρες να παραλάβει τραυματία από το δρόμο στη Συκιά της Χαλκιδικής;


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Παρακαλείται ο κύριος Υπουργός Υγείας να καταθέσει στο Σώμα το σύνολο των οργανικών κενών στα πληρώματα ασθενοφόρων στη Χαλκιδική, το σύνολο των επιχειρούντων ασθενοφόρων επί εικοσιτετραώρου βάσεως και το σύνολο των ασθενοφόρων που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλες τις βάσεις της Χαλκιδικής.


Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

bottom of page