top of page

Να αφουγκραστούμε προσεκτικά τις επισημάνσεις του ιατρικού κόσμου της Χαλκιδικής.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Να αφουγκραστούμε προσεκτικά τις επισημάνσεις του ιατρικού κόσμου της Χαλκιδικής.


Σύσκεψη εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης των υγειονομικών αναγκών της Χαλκιδικής. Στη σύσκεψη αναπτύχθηκαν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν και τον ιατρικό κόσμο και το σύστημα υγείας, ενώ συζητήθηκαν ορισμένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα επαγγελματικής φύσης που απασχολούν τους ιατρούς. Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων ήταν η ιδιαιτερότητα της Χαλκιδικής, η οποία το καλοκαίρι φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες, ενώ πολλοί δυσπρόσιτοι τόποι της παρουσιάζουν υγειονομικές ελλείψεις, ιδιαίτερα τον χειμώνα.


Οι ιατροί σημείωσαν ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να επανέλθει το πλαίσιο των αεροδιακομιδών που ίσχυε στο παρελθόν, σε συνεργασία και με την πυροσβεστική υπηρεσία. Πρόκειται, όπως υπογραμμίστηκε για μία κρίσιμη παράμετρο, ενώ συνολικά το θέμα των διακομιδών και της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά όλους τους υπευθύνους. Όπως υπογραμμίστηκε, για ένα καρδιολογικό πρόβλημα, για παράδειγμα, ο κρίσιμος χρόνος απόκρισης είναι τα 90 λεπτά.


Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη ενίσχυσης, με όλα τα μέσα, των δομών δημόσιας υγείας με υγειονομικό προσωπικό. Στο θέμα αυτό αναλύθηκαν διεξοδικά τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα, ενώ κοινή συνισταμένη ήταν ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο για την εξασφάλιση της στέγασης και της ευρύτερης υποστήριξης των ιατρών που θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος κατά τους θερινούς κι όχι μόνο μήνες.


Εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, στο οποίο έχει δεσμευτεί προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι η ένταξη των υγειονομικών συνολικά στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κι η διαχείριση της πανδημίας αλλά κι η διαχείριση τραγωδιών, όπως το δυστύχημα των Τεμπών καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη ένταξης των υγειονομικών λειτουργών στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ισχυροποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κι ιδιαίτερα η άμεση λειτουργία της ΤΟΜΥ του Πολυγύρου, προσπάθεια η οποία συναντά γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι οποίες με εποικοδομητική διάθεση θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.


Στην συνάντηση, τέθηκαν, επίσης και μια σειρά από πολύ σοβαρά θέματα ρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών λειτουργών της υγείας. Αναλύθηκε το πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί στα μικροβιολογικά και τα ακτινολογικά εργαστήρια από τις διατάξεις του clawback και το rebate στις συνταγογραφούμενες διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως σημειώθηκε για ένα μικρό εργαστήριο οι αναγκάστηκες επιστροφές χρημάτων υπερβαίνουν και τα χίλια ευρώ μηνιαίως, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαστήρια να έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο τα τελευταία χρόνια. Αν δεν ανασχεθεί αυτή η τάση, όπως σημειώθηκε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υγειονομικής ερήμωσης, ιδιαίτερα της περιφέρειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία συνολικότερα.


Επίσης, τέθηκε και το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ιατρούς ειδικότητας ιατρού εργασίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος τόνισε ότι σε μία περιοχή όπως η Χαλκιδική, όπου υπάρχουν επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, μεταποιητικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, η προστασία της υγείας στην εργασία θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Όμως, όπως υπογραμμίστηκε, με άρθρο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας και δεν καταργήθηκε μετά, η ειδικότητα του ιατρού εργασία εξισώθηκε με σεμινάρια κατάρτισης, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί συνολικά ο έλεγχος κι η προστασία των εργαζόμενων σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς. Οι ιατροί ζητούν την κατάργηση αυτής της στρέβλωσης και την ισχυροποίηση του πλαισίου προστασίας της υγείας στην εργασία.


Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, σημείωσε ότι όλοι οι ιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Χαλκιδική και στο δημόσιο σύστημα υγείας και στον ιδιωτικό τομέα είναι απολύτως απαραίτητοι για την κοινωνία και το έργο τους αναγνωρίζεται πάνδημα. Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να παρακολουθεί τα προβλήματα με αμείωτη ένταση και να αναδεικνύει τα προβλήματα με όλα τα μέσα που διαθέτει. Υπογράμμισε, τέλος, ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής, σε οποιοδήποτε θέμα προκύψει, ώστε να βοηθηθούν οι ιατροί, με άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις, στην επιτέλεση του κρίσιμου λειτουργήματός τους.


Comments


bottom of page