top of page

Συνεχίζει να μην προσφέρει ρεαλιστικές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες η PQH.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Συνεχίζει να μην προσφέρει ρεαλιστικές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες η PQH.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το πρόβλημα της εταιρίας διαχείρισης δανείων PQH. Την ερώτηση συνυπογράφουν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, η οποία είναι η τρίτη σε διάστημα έξι μηνών, η συγκεκριμένη εταιρία δημιουργεί προσχώματα στην ανάπτυξη, με την άρνηση της να προχωρήσει σε ρεαλιστικές ρυθμίσεις των δανείων πολιτών κι επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι πολίτες κι οι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πολίτες καταγγέλουν συνεχώς την άρνηση της εταιρίας να ρυθμίσει απαιτήσεις από δάνεια, με αποτέλεσμα αυτά να καθίστανται μη εξυπηρετούμενα και να τοκίζονται με υπέρογκους τόκους, με κίνδυνο την απώλεια περιουσιών μέσω πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στο απαραίτητες συστάσεις στην PQH, ώστε αυτή να συμμορφωθεί με τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας και να προσφέρει ρεαλιστικές ρυθμίσεις δανείων στους πολίτες και στους επαγγελματίες των οποίων το δανειακό χαρτοφυλάκιο πέρασε υπό την διαχείριση της.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2021

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


Θέμα : Συνεχίζει να μην προσφέρει ρεαλιστικές ρυθμίσεις στους δανειολήπτες η PQH.


Παρόλο που πέρασαν 6 μήνες από την δέσμευση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για συστάσεις συμμόρφωσης με τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, στην εταιρία διαχείρισης δανείων PQH, τίποτα δεν έχει αλλάξει στις πρακτικές της απέναντι στους πολίτες. Συγκεκριμένα, στις 22 Ιανουαρίου 2021, σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης της Κυριακής Μάλαμα, ο αρμόδιος Υφυπουργός δήλωνε ότι “η PQH εξετάζει όλα τα υποβαλλόμενα αιτήματα οφειλετών για την ένταξη τους σε προγράμματα αναστολής καταβολής δόσεων, εφόσον πληρούνται δύο βασικοί όροι. Ο ένας είναι ότι αυτοί που ζητούν θα πρέπει να είναι ενήμεροι και δεύτερον ότι αποδεδειγμένα θα πρέπει να έχουν πληγεί από την κρίση”.

Εντούτοις, συνεχίζουν οι καταγγελίες οφειλετών για άρνηση εξωδικαστικού συμβιβασμού από την συγκεκριμένη εταιρία, ακόμα και σε πολίτες που επιχειρούν να ρυθμίσουν χρέη κληρονομιών, κι ενώ έχουν έρθει σε ρύθμιση με όλες τις τράπεζες, η PQH αρνείται να προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δανείου 50.000 ευρώ στην πρώην ΑΤΕ προσώπου με προβλήματα υγείας, για το οποίο ο νόμιμος εκπρόσωπος του συγκεκριμένου προσώπου βιώνει την άρνηση της συγκεκριμένης εταιρίας να προσφέρει ρύθμιση, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται να τοκίζεται το δάνειο, το οποίο σήμερα έχει φτάσει στις 280.000 ευρώ.


Επειδή η άρνηση ρεαλιστικών ρυθμίσεων από την PQH φαίνεται να αποτελεί συνήθη πρακτική για την συγκεκριμένη εταιρία


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Θα προχωρήσει σε συστάσεις στην PQH, ώστε να προσφέρει ρυθμίσεις που να καθιστούν εφικτή την εξυπηρέτηση των δανείων προσώπων κι επιχειρήσεων σε δυσκολία;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιώτα

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισάβετ

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

bottom of page