top of page

Η κυβέρνηση αρνείται να λύσει τα δομικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης στη Χαλκιδική.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση αρνείται να λύσει τα δομικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης στη Χαλκιδική.


Διπλή κοινοβουλευτική παρέμβαση σε σχέση με τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης της περιοχής της Συκιάς και της Σάρτης πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια σχετικών επιστολών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και φορέων της περιοχής. Συγκεκριμένα, η Κυριακή Μάλαμα κατέθεσε μία κοινοβουλευτική ερώτηση για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Συκιάς καθώς και μία κοινοβουλευτική αναφορά για την ανάγκη θέσπισης κινήτρων και διευκολύνσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών της περιοχής.


Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί πριν από λίγες εβδομάδες για το σύνολο της Χαλκιδικής.


Η εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις δυσπρόσιτες περιοχές της Χαλκιδικής δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, απόρροια της κυβερνητικής άρνησης για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Χαλκιδικής, για βελτίωση της σχολικής στέγης, για βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των μαθητών, για ουσιαστική κινητροδότηση των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Είναι επιτακτική ανάγκη στο πλαίσιο αυτό να προχωρήσουν άμεσα όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για νέο σχολικό εξοπλισμό στον αρμόδιο φορέα, που είναι η “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” και ταυτόχρονα να κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο πλαίσιο που να αφορά μόνιμες προσλήψεις στα σχολεία των δυσπρόσιτων περιοχών, στο οποίο να συμπεριλαμβάνεται η Χαλκιδική και ταυτόχρονα ένα νέο σύστημα κινητροδότησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένα σχολεία.


Τέλος, με δεδομένη την προεκλογική περίοδο στην αυτοδιοίκηση, να κατατεθούν άμεσα προτάσεις για την δυνατότητα εξασφάλισης στέγης και κατά το δυνατόν μετακίνησης σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αλλά και ένα βελτιωμένο σχέδιο για την μετακίνηση των μαθητών.


Μόνο με αυτά τα μέτρα θα μπορέσει η δημόσια εκπαίδευση της Χαλκιδικής να στηριχθεί και να προχωρήσει.


Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων :


- - -


Για το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων


ΑΝΑΦΟΡΑ


Προς τον κύριο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων κι Αθλητισμού


Θέμα : Ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την υπηρέτηση των εκπαιδευτικών στην δυσπρόσιτη περιοχή της Συκιάς και της Σάρτης Χαλκιδικής.


Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την από 25 Αυγούστου 2023 επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Συκιάς και της Σάρτης Χαλκιδικής, με την οποία εκφράζουν την έντονη αγωνία τους για την διαδικασία πλήρωσης των εκπαιδευτικών κενών, μέσω αναπληρωτών και φέτος.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το εκπαιδευτικό έργο στις σχολικές μονάδες της περιοχής διαταράσσεται διαχρονικά από τα πολύ σοβαρά εκπαιδευτικά κενά που προκύπτουν εξαιτίας της αδυναμίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν στις δυσπρόσιτες αυτές περιοχές. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν υπηρεσία έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να επιτελέσουν το έργο τους, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στην τοποθέτηση αναπληρωτών οδηγούν στην απώλεια κρίσιμων ωρών διδακτικού έργου για τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό το γονεϊκό κίνημα της περιοχής αιτείται συγκεκριμένα μέτρα για την κινητροδότηση των εκπαιδευτικών, αλλά και παρεμβάσεις για την διευκόλυνση τους στην επιτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου και της διαβίωσης τους συνολικότερα.


Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας στην κατεύθυνση των αναφερόμενων στο συνημμένο, ώστε να στηριχθεί η εκπαιδευτική προσπάθεια στις σχολικές μονάδες της Συκιάς και της Σάρτης Χαλκιδικής κατά το σχολικό έτος που ξεκινάει.


Αθήνα, 30 Αυγούστου 2023


Η αναφέρουσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα


- - -


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2023


Προς τους κυρίους Υπουργούς :


Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υποδομών και Μεταφορών


Πότε θα διεκπεραιωθεί το αίτημα για χορήγηση εξοπλιστικών ειδών στο Γενικό Λύκειο Συκιάς Χαλκιδικής;


Ο Δήμος Σιθωνίας της Χαλκιδικής έχει υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα χορήγησης εξοπλιστικών ειδών για το Γενικό Λύκειο της Συκιάς Χαλκιδικής στην Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, τον Ιούνιο του 2023. Το αίτημα αφορά εξοπλισμό σχολικών αιθουσών, θρανία, καρέκλες, βιβλιοθήκες κι ανταλλακτικά επισκευής. Εντούτοις, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το αίτημα δεν έχει διεκπεραιωθεί και είναι πολύ πιθανό, μαθητές κι εκπαιδευτικοί να αναγκαστούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα τους σε συνθήκες που δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο. Αντίστοιχη εικόνα συναντά κανείς σε αρκετές σχολικές μονάδες της Σιθωνίας, αλλά κι ευρύτερα της Χαλκιδικής.


Επειδή σε λίγες ημέρες που ξεκινά η σχολική χρονιά θα πρέπει να έχει παραδοθεί ο σχολικός εξοπλισμός σε όλα τα σχολεία.


Επειδή οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε πολλές σχολικές μονάδες της Χαλκιδικής χρονίζουν.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :


Πότε θα ολοκληρωθεί η παράδοση του αιτούμενου σχολικού εξοπλισμού στο Γενικό Λύκειο της Συκιάς Χαλκιδικής;


Πόσα αιτήματα χορήγησης εξοπλιστικών ειδών έχουν κατατεθεί από σχολικές μονάδες της Χαλκιδικής στην Κτιριακές Υποδομές ΑΕ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Γιαννούλης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη


- - -

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2023


Προς τον κύριο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού


Θέμα : Να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα οργανικά κενά και τον προγραμματισμό προσλήψεων αναπληρωτών για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής.


Η περσινή σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Χαλκιδικής, λόγω των χρόνιων οργανικών κενών εκπαιδευτικών και των σοβαρών προβλημάτων στην τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού. Φέτος, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η κοινωνία της Χαλκιδικής αγωνιά και ήδη πολλοί Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αποστέλλουν επιστολές διαμαρτυρίας, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά και κίνητρα, θεσμικά και πρακτικά, για την έγκαιρη τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών.


Επειδή, εδώ και τέσσερα χρόνια η κοινωνία της Χαλκιδικής ακούει υποσχέσεις, αλλά τα κενά στην εκπαίδευση παραμένουν.


Επειδή, υπάρχουν Γυμνάσια και Λύκεια στη Χαλκιδική που σε ορισμένα μαθήματα, η τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μπορεί να καθυστερεί ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Πόσα είναι τα οργανικά κενά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Myschool;


Πόσες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προγραμματίζονται για τη Χαλκιδική και πόσες θέσεις θα καλυφθούν από την πρώτη φάση των προσλήψεων;


Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την στέγαση τους;


Εξετάζει η κυβέρνηση κίνητρα μοριοδότησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές;


Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page