top of page

Η σκανδαλώδης δυσλειτουργία του συστήματος “Έπαφος” προκαλεί αναταραχή στο Δημοτικό σχολείο Αφύτου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Η σκανδαλώδης δυσλειτουργία του συστήματος “Έπαφος” προκαλεί αναταραχή στο Δημοτικό σχολείο Αφύτου Χαλκιδικής.


Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την δυσλειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τις κρίσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων. Η μη φιλική προς τον χρήστη λειτουργία της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας έχει οδηγήσει στον άδικο κι απαράδεκτο αποκλεισμό από την διαδικασία υποβολής αιτήσεων την νυν διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αφύτου, η οποία αποκλείστηκε από την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική φόρμα, για λόγους εξαιρετικά ασήμαντου σφάλματος.


Παρόλο που η νυν Διευθύντρια και υποψήφια για τις επόμενες κρίσεις προχώρησε σε όλες τις διοικητικές διαδικασίες θεραπείας του σφάλματος, η ηγεσία του Υπουργείου αρνείται κάθε λύση, προβάλλοντας ακατανόητες, στην κοινή λογική, γραφειοκρατικές δικαιολογίες. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την απογοήτευση που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Παιδείας σε άμεση συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια, ώστε να λάβει το θέμα τις διαστάσεις που πρέπει και να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ευθύνες τους. Το αίτημα είναι εξαιρετικά απλό. Να θεραπευτούν οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας και να μπορέσουν άμεσα να διορθωθούν πρόδηλα σφάλματα, ώστε να αξιολογηθούν κανονικά όλοι οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων. Είναι απαράδεκτο εκπαιδευτικοί με προσόντα και με πολυετή προσφορά στη δημόσια εκπαίδευση να αποκλείονται με τρόπο, τουλάχιστον ακατανόητο από τις διαδικασίες κρίσεις.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης :


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2022


Προς την κυρία Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Θέμα : Η σκανδαλώδης δυσλειτουργία του συστήματος “Έπαφος” προκαλεί αναταραχή στο Δημοτικό σχολείο Αφύτου Χαλκιδικής.


Η σχολική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Αφύτου Χαλκιδικής είναι σε αναταραχή, καθώς το πληροφοριακό σύστημα με το οποίο διενεργείται η διαδικασία των κρίσεων των διευθυντών των σχολικών μονάδων, “καρατόμησε” την υποψηφιότητα της εν υπηρεσία Διευθύντριας, λόγω “τεχνικού λάθους”. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα κατέταξε την διευθύντρια, αυθαίρετα και προδήλως εσφαλμένα, στις υποψήφιες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί και να μην μπορεί να προχωρήσει η κρίση της. Η Διευθύντρια καταγγέλει ότι εν συνεχεία, παρόλο που προχώρησε σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ενστάσεων κι ενώ η αίτηση θεραπείας της έγινε δεκτή από το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε το ζήτημα με μνημειώδη γραφειοκρατική άρνηση.

Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί η Διευθύντρια να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας των κρίσεων, με την γραφειοκρατική αναλγησία του Υπουργείου να ξεσηκώνει κυριολεκτικά την εκπαιδευτική κοινότητα, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και συνολικά τους πολίτες της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, με δεδομένο ότι το εξαετές έργο της Διευθύντριας από την θέση ευθύνης της χαίρει καθολικής αναγνώρισης. Όλοι ζητούν το αυτονόητο, να δωθεί η δυνατότητα να διορθωθεί το εξαιρετικά ήσσονος σημασίας τεχνικό σφάλμα στην δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα του “Έπαφος”, γεγονός που αρνείται το Υπουργείο κι η πολιτική του ηγεσία, για λόγους που είναι παντελώς ακατανόητοι και δεν έχουν καμία σχέση με την διασφάλιση του όποιου αδιάβλητου της διαδικασίας.


Επειδή είναι απαράδεκτο εκπαιδευτικοί με πολύ σημαντική συνεισφορά στην δημόσια εκπαίδευση κι ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές της περιφέρειας να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία


Ερωτάται η κυρία Υπουργός :


Θα δωθεί η δυνατότητα διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων στην άκρως δυσλειτουργική πλατφόρμα του συστήματος “Έπαφος” για τις κρίσεις των διευθυντών;


Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page