top of page

Με τα νούμερα του προϋπολογισμού σας, το 2019 ζήσαμε δύο φορές καλύτερα από ότι θα ζήσουμε το 2022.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Με τα νούμερα του προϋπολογισμού σας, το 2019 ζήσαμε δύο φορές καλύτερα από ότι θα ζήσουμε το 2022.




Κυρίες και κύριοι βουλευτές, τα νούμερα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 είναι αμείλικτα και φανερώνουν την αλήθεια που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση. Η οικονομία έχει επιστρέψει στις εποχές των δίδυμων ελλειμμάτων κι η κρίση της ενέργειας και του πληθωρισμού έχει εκμηδενίσει κάθε προοπτική βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης και της ποιότητας ζωής του πολίτη. Η κυβέρνηση θυμήθηκε την περιβόητη δημιουργική λογιστική για να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία, όμως οι επίσημοι αριθμοί του κρατικού προϋπολογισμού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Κι εξηγούμαστε:

Στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται πρωτογενές έλλειμα 14 δισεκατομμυρίων, έλλειμα 10 δισεκατομμυρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή στις εισαγωγές και αύξηση του δημοσίου χρέους κατά ακόμα 5 δισεκατομμύρια. Τα μεγέθη αυτά σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που τρέχει με 5% ξέρετε τι σημαίνει; Εθνική φτώχεια, ακριβό καύσιμο, αποκλεισμός τεράστιου τμήματος των πολιτών από την ενέργεια. Κρύο σπίτι για τον χειμώνα για να το πούμε απλά και κατανοητά.

Λέτε ότι έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Διαβάζετε, όμως, με παραπλανητικό τρόπο τους δείκτες της ανάκαμψης. Ισχυρίζεστε ότι φέτος η ανάπτυξη της οικονομίας τρέχει με 6% και θριαμβολογείτε. Όμως, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Πέρσι είχαμε ύφεση της οικονομίας κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε κατά 11%. Από τις περσινές λοιπόν απώλειες, η οικονομία λέτε ότι θα καλύψει μόλις τις μισές. Με απλά λόγια, για κάθε 10 ευρώ που χάθηκαν πέρσι, φέτος επιστρέφουν μόνο τα 6. Καμία εκρηκτική ανάπτυξη λοιπόν.

Και βέβαια αυτό που μας αφορά πραγματικά είναι το τι έχει μείνει στην τσέπη του πολίτη. Τα νούμερα εδώ λένε την αλήθεια. Για κάθε 2 ευρώ που χάθηκαν από το πορτοφόλι του κάθε πολίτη πέρσι, φέτος θα επιστρέψει μόνο το 1. Με άλλα λόγια, τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, τα λοκντάουν, οι απολύσεις, τα λουκέτα, η ανεργία κόστισαν την μισή αγοραστική δύναμη του πολίτη από το 2019 μέχρι σήμερα. Σε απλά ελληνικά, το 2019 ζήσαμε δύο φορές καλύτερα από ότι θα ζήσουμε το 2022. Αυτά κι ως απάντηση για το που σας παραδώσαμε την οικονομία και που την πηγαίνετε.

Λέτε ότι στηρίζετε την πραγματική οικονομία. Λέτε ψέμματα. Για το 2022 ετοιμάζετε 3,5 δισεκατομμύρια νέους φόρους. Λεφτά που θα αφαιρεθούν από την αγορά κι από το πορτοφόλι του μισθωτού και του συνταξιούχου. Την ίδια στιγμή έχετε αποκλείσει οποιοδήποτε νέο μέτρο στήριξης της οικονομίας και των πολιτών. Κανένα μέτρο στήριξης στις επιχειρήσεις, το αντίθετο μάλιστα, θα τους βάλετε να επιστρέψουν και τις προκαταβολές που τους δώσατε. Κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, μειώνετε όλα τα επιδόματα και ταυτόχρονα κοροϊδεύετε τους πολίτες με επιδόματα που εξαγγέλλετε αλλά δεν τα δίνετε. Ακόμα περιμένει ο κόσμος το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Γιατί αργείτε να το καταβάλετε; Εξηγήστε μας. Διαφημίσατε το επίδομα γέννησης τέκνου. Μας καταγγέλουν νέοι γονείς ότι εδώ και δύο μήνες έχει παγώσει η καταβολή του. Τι περιμένετε για να το δώσετε; Έχετε επιβάλλει μια άτυπη στάση πληρωμών για να βγούνε τα νούμερα; Βγείτε να το πείτε όμως! Λοιδωρούσατε το κοινωνικό μέρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Φέτος, όμως, ο κόσμος θα περάσει ακόμα μια χρονιά γιορτές χωρίς λεφτά. Κι αυτό εσείς το αποκαλείτε ανάπτυξη! Ξέρετε τι είναι; Δημιουργική λογιστική των αριθμών σε μια πραγματική οικονομία που κατρακυλάει και σε μία ποιότητα ζωής που χειροτερεύει.

Και βέβαια το κερασάκι δεν είναι άλλο από την μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 820 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν βγει τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια των αριθμών, όμως υπάρχει κι η αλήθεια της καθημερινότητας των νοσοκομείων που στενάζουν. Υπάρχει κι η αλήθεια των πολιτών, που εξαιτίας της κατάστασης αυτής στη δημόσια υγεία καταφεύγουν, όσοι έχουν τα χρήματα, στις ιδιωτικές δομές υγείας για τις ανάγκες τους. Σε αυτούς να απαντήσετε, όχι σε εμάς, να δούμε τι έχετε να τους πείτε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στον τομέα αρμοδιότητας μου, στον Τομέα Μακεδονίας - Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Τι δείχνει ο προϋπολογισμός του; Σημαντική αύξηση στο κονδύλι που σχετίζεται με το γραφείο του κυρίου Υφυπουργού και με τους μετακλητούς του και αντίστοιχη μείωση στο κονδύλι της τακτικής μισθοδοσίας, με μείωση των μόνιμων υπαλλήλων του Τομέα, λόγω μη αναπλήρωσης των συνταξιοδοτήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργείτε χρονιά με την χρονιά ένα κοστοβόρο επιτελικό κράτος, με “φουσκωμένα” γραφεία υπουργών και ταυτόχρονα μειώνετε την πραγματική δυνατότητα του κράτους να διαχειρίζεται δημόσιες πολιτικές.

Αν θα θέλαμε να θυμηθούμε και κάτι από τα παλιά σλόγκαν σας, θα λέγαμε ότι φέρνετε πίσω την περιβόητη “επανίδρυση του κράτους”, των γαλάζιων διορισμών και των δαπανηρών υπουργικών γραφείων. Ιδιαίτερα, όμως, σε ότι αφορά τον Τομέα Μακεδονίας - Θράκης, δείχνετε ότι τον αντιλαμβάνεστε ως μία δομή “εθιμοτυπίας”, η οποία θα χρησιμεύει μόνο για να καταλαμβάνει ο αρμόδιος Υφυπουργός θέση στην πρώτη σειρά τελετών και παρελάσεων. Και παράλληλα, μειώνετε μεθοδευμένα τους ανθρώπινους πόρους και τις αρμοδιότητες του Τομέα, σε ουσιαστικούς και κρίσιμους τομείς, όπως είναι η αξιολόγηση των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων για παράδειγμα. Αυτή είναι η αλήθεια του προϋπολογισμού και για τον Τομέα Μακεδονίας - Θράκης, όσο κι αν προσπαθείτε να την κρύψετε.

bottom of page