ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ
Κ. Μάλαμα : Διαχρονικά, επί των κυβερνήσεων ΝΔ χιλιάδες υγειονομικοί έχουν χαθεί από το σύστημα υγείας
Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας". Ολομέλεια Βουλής. 1.12.2022”.
Κύριες και κύριοι βουλευτές, με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την αγωνία του ασθενούς για πρόσβαση στο σύστημα υγείας, την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, την ανάγκη των ανθρώπων της περιφέρειας για επαρκή στελέχωση των δομών υγείας, με ένα και μοναδικό στόχο. Την παράδοση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι τα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πάρα πολλά και πολύ σοβαρά, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκρίνει για την κάλυψη τους μέσα από την καταφυγή, για ακόμα μία φορά, στην ιδιωτική υγεία.
Λέτε ότι με την είσοδο ιδιωτών ιατρών στις δημόσιες δομές υγείας, στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία θα λύσετε το πρόβλημα της υποστελέχωσής τους. Εμείς, αυτά τα τρισήμιση χρόνια έχουμε οργώσει, κυριολεκτικά, δομές υγείας απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της επαρχίας. Έχουμε καταγγείλει επανειλλημένα την έλλειψη πολιτικής βούλησης για πραγματική ενίσχυση των δομών υγείας και των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων δομών.
Μάλιστα, στις σχετικές συνεδριάσεις της επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής σας έχουμε καταθέσει, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλα τα κόμματα προτάσεις γύρω από τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να μπορέσουν οι δομές αυτές να στελεχωθούν. Είχαμε μιλήσει και για μισθολογικά και για μη μισθολογικά κίνητρα, τα οποία εκτείνονται από τις δυνατότητες πιο γρήγορης εξέλιξης για τους υγειονομικούς, μέχρι κίνητρα που σχετίζονται με την ασφάλεια στην εργασία, κίνητρα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης και μετακίνησης τους. Στις συνεδριάσεις αυτές σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κουνούσε καταφατικά το κεφάλι. Υπάρχει κάτι από όλα αυτά στο νομοσχέδιο; Δυστυχώς όχι. Τι υπάρχει;
Υπάρχει μόνο η δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να εντάσσονται στο σύστημα με καθεστώς μερικής απασχόλησης και το ανάποδο, δηλαδή η δυνατότητα των ήδη υπηρετούντων ιατρών στο σύστημα υγείας να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Παρατήρηση πρώτη. Το νομοσχέδιο αγνοεί τους υπόλοιπους υγειονομικούς πλην ιατρών, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα μέρα, σε δύσκολες συνθήκες. Νοσηλευτές, επιστήμονες σε άλλες υγειονομικές ειδικότητες, βοηθητικό προσωπικό, όλοι, εκτός οποιασδήποτε μέριμνας.
Παρατήρηση δεύτερη. Η λύση της εισόδου ιδιωτών στο σύστημα υγείας είναι κάτι καινούριο; Όχι βέβαια. Έχει δοκιμαστεί πρόσφατα; Η απάντηση είναι ναι. Πότε; Όταν νομοθετήσατε την κατ’ εξαίρεση είσοδο ιδιωτών ιατρών στο σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέτυχε αυτό το μέτρο; Όχι βέβαια. Πόσοι ιδιώτες ιατροί από την Χαλκιδική, για παράδειγμα, μπήκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής; Ελάχιστοι, αν όχι κανένας. Για ποιο λόγο; Μα διότι είναι εντελώς διαφορετική η άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος στην μία περίπτωση από την άλλη.
Παρατήρηση τρίτη. Η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να έρθουν ιατροί στο σύστημα υγείας; Η άποψη μας είναι ότι όχι εκτός κι αν κάποιος αντιληφθεί αυτή τη ρύθμιση ως ευκαιρία για εξασφάλιση πελατείας. Για ποιο λόγο; Διότι είναι αδύνατον ένας ιατρός, με τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις εφημερίες, με τις διαρκείς ανάγκες κάλυψης κενών, να έχει την ανθρώπινη αντοχή να εργάζεται και τα λίγα απογεύματα που του απομένουν ελεύθερα ως ιδιώτης ή ως συνεργάτης σε κάποια ιδιωτική κλινική. Άρα ή θα έχουμε ιατρούς εξουθενωμένους ή θα ωθήσουμε την κατάσταση σε καταχρηστικές πρακτικές.
Από την άλλη θριαμβολογείτε για τις ονομαστικές αυξήσεις που εισάγει το νομοσχέδιο κι ισχυρίζεστε ότι αυτές ανέρχονται στο 10% των μισθών των γιατρών. Ακούσαμε τους εκπροσώπους των ιατρών να τις υπολογίζουν, μέσα από τον μαθηματικό τύπο της διάταξης του άρθρου 54 στο 5%. Εμείς αναρωτιόμαστε γιατί στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει σαφής αποτύπωση της δαπάνης. Δηλαδή, συγκεκριμένα, πόσα χρήματα θα αφορά η αύξηση. Ακόμα, όμως και να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς σας, οι αυξήσεις αυτές είναι και πάλι χαμηλότερες του πληθωρισμού και άρα σε πραγματικούς όρους οι μισθοί των ιατρών θα συνεχίσουν να μειώνονται. Και βέβαια ξεχνάτε και πάλι όλους τους υπόλοιπους υγειονομικούς λειτουργούς, εκτός των ιατρών, οι οποίοι δεν θα δουν καμία απολύτως αύξηση.
Εμείς, σας λέμε ότι, διαχρονικά, επί των διακυβερνήσεων σας χιλιάδες υγειονομικοί έχουν χαθεί από το σύστημα υγείας. Κάποτε ο κύριος Γεωργιάδη θριαμβολογούσε επειδή έδιωξε 2500 ιατρούς από τα ιατρεία του ΙΚΑ. Τώρα ο κύριος Κικίλιας και ο κύριος Πλεύρης θριαμβολογούν που έδιωξαν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από το σύστημα με αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστια κενά, που δεν αναπληρώθηκαν.
Θα πρέπει, λοιπόν, αντί να απεργάζεστε σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ να προχωρήσετε άμεσα στην επανατοποθέτηση των υγειονομικών που διώξατε κατά την διάρκεια της πανδημίας, να συμμορφωθείτε με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να μονιμοποιήσετε όλους τους επικουρικούς υγειονομικούς που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε δημόσιο σύστημα υγείας. Κι αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ προχωρήστε με ανοικτές προκηρύξεις παντού και με πραγματικά κίνητρα μισθολογικά και μη μισθολογικά. Σας ευχαριστώ
Kommentare