top of page

Μετατρέπετε το δημόσιο πανεπιστήμιο σε παραμάγαζο ενός διορισμένου πρύτανη και πέντε golden boysΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : “Μετατρέπετε το δημόσιο πανεπιστήμιο σε παραμάγαζο ενός διορισμένου πρύτανη και πέντε golden boys της αγοράς”.


Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου, “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις”. Ολομέλεια Βουλής. 13.7.2022Ιδιαίτερα σημεία της ομιλίας :

  • Ξεχαρβάλωμα του πλαισίου με τα δίδακτρα. Καταγγελία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής για δίδακτρα στις οδοντιατρικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ύψους 25.000 ευρώ.


  • Ξεπούλημα του πανεπιστημιακού δάσους του Ταξιάρχη, του πανεπιστημιακού δάσους του Περτουλίου και του αγροκτήματος της Θέρμης, μέσα από το άρθρο 296. Κοινωνική απαίτηση η απόσυρση του.


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας :


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το νομοσχέδιο με τον τίτλο “νέοι ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα” δεν είναι παρά η επισφράγιση της μετατροπής των πανεπιστημίων σε ανώνυμες εταιρίες. Δεν καταλαβαίνουμε που ακριβώς διαπιστώνει τις κοινωνικές συναινέσεις υπέρ του νομοσχεδίου η κυρία Υπουργός, αλλά καλό θα ήταν μην βασίζεται τόσο στις αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις που επικαλείται και να μελετήσει πιο προσεκτικά την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια σήμερα, με ευθύνη της ίδιας και της κυβέρνησης της.

Με το νομοσχέδιο αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο μετατρέπεται, δυστυχώς, σε παραμάγαζο ενός διορισμένου πρύτανη και πέντε golden boys της αγοράς. Ενός νέου σχήματος διοίκησης, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό προαπαιτούμενο, και το οποίο θα το συνεπικουρούν τα ΜΑΤ και τα νέα πειθαρχικά όργανα, που θα κυνηγούν φοιτητές. Κι αν νομίζετε ότι αυτά είναι αντιπολιτευτικές υπερβολές ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές το κεφάλαιο ΚΒ του νομοσχεδίου.

Πάμε, λοιπόν, σε ένα πανεπιστήμιο του διορισμένου πρύτανη και των εξωθεσμικών που θα κάνουν χρυσές δουλειές με δίδακτρα, σε ένα πανεπιστήμιο χωρίς διασφάλιση της ακαδημαϊκής ποιότητας, που ο καθένας θα ιδρύει ένα τμήμα με δίδακτρα, χωρίς ακαδημαϊκές διασφαλίσεις, χωρίς εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών κι αυτό μας το παρουσιάζετε ως καινοτομία.

Θα ιδρύονται, λέτε, προγράμματα σπουδών με δύο ακαδημαϊκά αντικείμενα. Ακούσαμε, μάλιστα, στην επιτροπή και κάποιο κυβερνητικό βουλευτή να κομπάζεται λέγοντας ότι θα βγαίνει κανείς από αυτά τα νέα τμήματα και μαθηματικός και φυσικός. Αυτή η πολιτική κωμωδία και κοροϊδία και η κοροϊδία πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Τι επαγγελματικά δικαιώματα και τι ακαδημαϊκή αναγνώριση θα έχουν αυτά τα τμήματα; Απολύτως τίποτα. Μόνο δίδακτρα.

Βλέπουμε, επίσης, ένα απόλυτο ξεχαρβάλωμα του πλαισίου με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σας κάθε μεταπτυχιακό μπορεί να επιβάλλει ότι ύψος διδάκτρων θέλει, κι αυτό το παρουσιάζετε μάλιστα ως δέλεαρ για έξτρα αμοιβή στους καθηγητές που θα συμμετέχουν.

Θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά δύο έγγραφα, δύο τιμολόγια για την ακρίβεια, που μας απέστειλε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής, ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα και δικαιολογημένα βέβαια, για το γεγονός ότι τα μεταπτυχιακά της Οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έχουν δίδακτρα πάνω από 25.000 ευρώ. Πάνω από 25.000 ευρώ. Καταθέτω τους τιμοκαταλόγους στα πρακτικά για να ξέρει ο κόσμος που οδηγεί η πολιτική σας. Ποιος νέος οδοντίατρος μπορεί να πληρώσει αυτά τα λεφτά; Είναι αισχροκέρδεια αυτό ή δεν είναι; Να απαντήσει η κυρία Υπουργός.

Κι έρχομαι τώρα στο άρθρο 296, με το οποίο μεθοδεύεται το ξεπούλημα των πανεπιστημιακών δασών του Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, του Περτουλίου των Τρικάλων και του αγροκτήματος της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση των δύο νομικών προσώπων που διαχειρίζονται αυτούς τους ερευνητικούς αγρο-περιβαλλοντικούς πόρους δεν είναι ούτε άδολη, ούτε τυχαία. Καταργείτε αυτά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που δεν κοστίζουν τίποτα, για να περάσουν τα πανεπιστημιακά δάση και το πανεπιστημιακό αγρόκτημα στα χέρια της ανώνυμης εταιρίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του πανεπιστημίου που δημιουργείτε με το άρθρο 260 του νομοσχεδίου.

Τι κάνετε με αυτό το άρθρο; Δημιουργείτε ένα πανεπιστημιακό ΤΑΙΠΕΔ, να το πούμε απλά για να το καταλάβει κι ο κόσμος. Εκεί θέλετε να πάτε τα πανεπιστημιακά δάση και το αγρόκτημα και μετά να το παραδώσετε σε συμφέροντα που ενοχλούνται από τον δημόσιο πανεπιστημιακό ερευνητικό χαρακτήρα του. Αυτός είναι ο στόχος σας, γι΄αυτό καταθέσατε το άρθρο στην κυριολεξία μέσα στη νύχτα. Γι΄ αυτό δεν συμπεριλάβατε τον φορέα της διαχείρισης στη διαβούλευση της επιτροπής.

Εμείς καταγγέλουμε αυτή την μεθόδευση σας και σας μεταφέρουμε την έντονη και ρητή απαίτηση της κοινωνίας, να μην διανοηθείτε να μεταβάλλεται τον πανεπιστημιακό χαρακτήρα των δασών του Ταξιάρχη και του Περτουλίου και να αποσύρετε αμέσως την παράγραφο γ του άρθρου 296. Και καλούμε και τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου να πάρει ξεκάθαρη θέση και να αιτιολογήσει ρητά πως επέτρεψε μία τέτοια εξέλιξη ενάντια στις θέσεις δύο πανεπιστημιακών τμημάτων και δεκάδων συναδέλφων του μελών ΔΕΠ.

Να ξέρετε, όμως, ότι όποια μεθόδευση κι αν έχετε, όποια νομοθέτηση κι αν περάσετε σήμερα, αυτό το νομοθέτημα σας θα έχει ακριβώς την ίδια τύχη με όλα τα προηγούμενα, γιατί εχθρεύεται την ακαδημαϊκή κοινότητα, γιατί εισάγει ακαδημαϊκή κερδοσκοπία σε βάρος της κοινωνίας, γιατί θεσμοθετεί τον αυταρχισμό γιατί αποξενώνει το πανεπιστήμιο από την κοινωνία. Στους λίγους μήνες, λοιπόν, θητείας που σας απομένουν, ότι κι αν προσπαθήσετε, ο κόσμος της εκπαίδευσης σας έχει ήδη καταδικάσει και να μην περιμένετε τίποτα περισσότερο από την μαζική καταψήφιση από την κοινωνία την ίδια, όλων αυτών που σήμερα παρουσιάζετε ως “νέους ορίζοντες”.

Comments


bottom of page