top of page

Ολέθριες οι συνέπειες της πανδημίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής. Mέτρα στήριξης τώρα.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Ολέθριες οι συνέπειες της πανδημίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής. Απαιτούνται μέτρα στήριξης τώρα.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα στο Νομό. Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, το 92% των επιχειρήσεων βίωσε πτώση του τζίρου του, μεσοσταθμικά κατά 60%. Μία στις δύο επιχειρήσεις της Χαλκιδικής δεν προσέλαβε προσωπικό ή προέβη σε μείωση, ενώ το 93% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών ανησυχεί σε σχέση με τα ζητήματα ιδιωτικού χρέους (τράπεζες, δάνεια, επιταγές, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις). Αντίστοιχα, το σύνολο των επιχειρήσεων προτάσσει την ανάγκη για μειώσεις στη φορολογία, στον ΦΠΑ, στην προκαταβολή φόρου και στις ασφαλιστικές εισφορές. Μέσα σε αυτό το άκρως υφεσιακό κλίμα είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα έλθει μετά το 2021, ενώ σε ότι αφορά τον τουρισμό το 78% θεωρεί ότι θα αποκατασταθεί η ομαλότητα από το 2023 κι αργότερα.


Στο πλαίσιο αυτών των συμπερασμάτων, και με δεδομένο ότι δεν έχουν εξειδικευτεί ακόμα οι παρεμβάσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας, μετά από τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, τα οποία επιβλήθηκαν αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο, μεσούσης της τουριστικής περιόδου στη Χαλκιδική,, καλείται ο αρμόδιος Υπουργός κι η κυβέρνηση να αποσαφηνίσουν επιτέλους το πλαίσιο στήριξης της οικονομίας της Χαλκιδικής, για το οποίο έχουν δημόσια δεσμευτεί.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2020


Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων


Θέμα: Ολέθριες οι συνέπειες της πανδημίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής. Απαιτούνται μέτρα στήριξης τώρα.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 το Επιμελητήριο Χαλκιδικής δημοσίευσε ευρεία έρευνα που διεξήγαγε με την συμμετοχή 520 επιχειρήσεων του Νομού, με αντικείμενο τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, τον τουρισμό και το εμπόριο. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 92% των επιχειρήσεων βίωσαν πτώση του τζίρου τους, μεσοσταθμικά κατά 60%. Μία στις 2 επιχειρήσεις της Χαλκιδικής δεν προσέλαβε προσωπικό ή προέβη σε απολύσεις, ενώ το 93% των ερωτηθέντων ανησυχεί σε σχέση με τα ζητήματα ιδιωτικού χρέους (τράπεζες, δάνεια, επιταγές, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις). Αντίστοιχα, το σύνολο των επιχειρήσεων προτάσσει την ανάγκη για μειώσεις στη φορολογία, στον ΦΠΑ, στην προκαταβολή φόρου και στις ασφαλιστικές εισφορές. Μέσα σε αυτό το άκρως υφεσιακό κλίμα είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα έλθει μετά το 2021, ενώ σε ότι αφορά τον τουρισμό το 78% θεωρεί ότι θα αποκατασταθεί η ομαλότητα από το 2023 κι αργότερα.


Επειδή, η επόμενη χρονιά προμηνύεται έντονα υφεσιακή για τη Χαλκιδική.


Επειδή η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην οικονομία κλονίζεται.


Επειδή το επενδυτικό κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο.


Επειδή η ανεργία αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.



Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Ποια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής θα προτάξει, ώστε να μην καταρρεύσει ο επιχειρηματικός ιστός της περιοχής και να συγκρατηθεί η ανεργία;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Παππάς Νικόλαος

Comments


bottom of page