top of page

Με ποιο σκεπτικό κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής;ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Με ποιο σκεπτικό κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής;

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση την αιφνιδιαστική αναστολή της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων της Χαλκιδικής. Την ερώτηση συνυπογράφει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η επιλογή αυτή είναι ακατανόητη και αντιβαίνει στην αρχή της καθολικής, ισότιμης και αποτελεσματικής κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας της Χαλκιδικής. Τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής αντί να στελεχωθούν, να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν, οδηγούνται στην αναστολή της λειτουργίας τους. Πάρα πολλοί ασθενείς λόγω ηλικίας ή και νοσημάτων δεν θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα κληθούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του νομού, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση με δρομολόγια του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, στα πέντε κέντρα υγείας της και στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής εν μέσω πανδημίας.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται και τα κρίσιμα ερωτήματα, με ποια βάση δεδομένων και εκτιμήσεων κατέληξε του Υπουργείο Υγείας να δοθεί αυτή η οδηγία, αν θα υπάρχει κάποια μέριμνα για να διευκολυνθούν οι ασθενείς για τις μετακινήσεις τους, ότι θα έπρεπε να παρασχεθεί στην κοινωνία ποιοτική φροντίδα και κάτω από τις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, ένα τείχος προστασίας αλλά και ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού μέσω της πρωτοβάθμιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα τόσο των περιφερειακών ιατρείων, όσο και συνολικά της πρωτοβάθμιας υγείας του νομού Χαλκιδικής.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 7 Απριλίου 2021

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας.


Θέμα: “Με ποιο σκεπτικό κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής;”

Με εντολή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, από την Τρίτη 06/04/2021 τα περιφερειακά ιατρεία όλης της Χαλκιδικής αναστέλλουν την λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας. Η ακατανόητη αυτή επιλογή αντιβαίνει στην αρχή της καθολικής, ισότιμης και αποτελεσματικής κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας της Χαλκιδικής, αρχή η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με πολιτικές ισότητας στην Υγεία και με ενδυνάμωση της δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα περιφερειακά ιατρεία της Χαλκιδικής αντί να στελεχωθούν, να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν, οδηγούνται στην αναστολή λειτουργίας τους. Προφανώς, αυτή η στρατηγική δεν λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη για ενίσχυση των υπαρχουσών δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα για να εξαλειφθούν οι ανισότητες στην υγειονομική φροντίδα, για να μπορέσει να παρασχεθεί στην κοινωνία ποιοτική φροντίδα και κάτω από τις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, ένα τείχος προστασίας αλλά και ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού.

Είναι προφανές, ότι η λογική που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας και υπαγορεύει κλείσιμο περιφερειακών ιατρείων λειτουργεί σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θέλει να υπηρετήσει δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει.


Επειδή πάρα πολλοί ασθενείς δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα κληθούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του νομού.


Επειδή αυτοί οι ασθενείς μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή και νοσημάτων και που πιθανόν δεν θα έχουν εμβολιαστεί.


Επειδή δρομολόγια των ΚΤΕΛ δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ελάχιστα για να κάνουν επίσκεψη σε ένα από τα πέντε Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής ή το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.


Επειδή είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων και της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που αποτελεί την υγειονομική ασπίδα της κοινωνίας.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Βάσει ποιων δεδομένων και εκτιμήσεων κατέληξε να δοθεί αυτή η οδηγία;

  • Θα υπάρχει κάποια μέριμνα για να διευκολυνθούν οι ασθενείς για τις μετακινήσεις τους;

  • Θα ενισχύσετε την λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων με υγειονομικό προσωπικό;

  • Θα ενισχύσετε με υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα την πρωτοβάθμια υγεία;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

Ανδρέας Ξανθός

Comments


bottom of page