top of page

Να ανακηρυχθεί η Κασσάνδρα ιστορικός τόπος της Εθνικής Αντίστασης.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Να ανακηρυχθεί η Κασσάνδρα ιστορικός τόπος της Εθνικής Αντίστασης.


Η Κασσάνδρα αποτέλεσε τον τόπο που εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα του “Μακελειού της Βάλτας”, των εκτελέσεων, διώξεων κι εκκαθαρίσεων δηλαδή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής και των οικογενειών τους, από τους ναζί και τους δωσίλογους συνεργάτες τους. Με αφορμή την φετινή ημέρα μνήμης του “Μακελειού της Βάλτας” επαναφέρουμε την πρόταση μας, την οποία είχαμε καταθέσει και στην Βουλή, απευθυνόμενοι προς το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού ζητώντας : να ανακηρυχθεί ιστορικός τόπος η Κασσανδρεία, με την έννοια του άρθρου 2, παρ. δ’ του ν. 3028/2002, τόπος δηλαδή όπου έλαβαν χώρα σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Στις 27 Οκτωβρίου 2021 υποβάλλαμε το σχετικό αίτημα, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στο Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού.


Το Υπουργείο στην απάντηση του ανέφερε ότι “οι αναφερόμενες στην Ερώτηση εκτελέσεις από τους ναζί αποτελούν μέρος ευρύτερου κύκλου εκτελέσεων, με την μνημονευμένη ονομασία το «Μακελειό της Βάλτας», οι οποίες, με βάση τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, έλαβαν χώρα στην ίδια χρονική περίοδο και σε ευρύτερο σύνολο θέσεων τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Κασσανδρείας, όσο και πέραν αυτής.”


Εμείς, λοιπόν, επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο την συγκεκριμένη πρόταση και λέμε, αφενός, να ανακηρυχτεί ιστορικός τόπος το σύνολο των σημείων όπου έλαβε χώρα το “Μακελειό της Βάλτας” κι, αφετέρου, να υπάρξει συνεργασία όλων με τους ανθρώπους που κατέγραψαν και μελέτησαν το “Μακελειό της Βάλτας”, με ευθύνη των Υπουργείων Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Κασσάνδρας, ώστε η ιστορική γνώση να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές.

bottom of page