top of page

Οι ευθύνες για τις υγειονομικές εξελίξεις στη Χαλκιδική βαραίνουν τους διοικούντες.



Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε σε μέσα ενημέρωσης για κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της Χαλκιδικής, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη κι αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κρούσματα που σχετίζονται με εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμύλιας του Δήμου Πολύγυρου στη Χαλκιδική. Αντίστοιχο έλλειμα ενημέρωσης υπήρξε σε σχέση με το θέμα βάπτισης, η οποία φέρεται να έδωσε συρραφή κρουσμάτων και πάλι δίχως ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

Αντίθετα, αυτό που συνέβη όλο αυτό το διάστημα ήταν μια συρραφή ευθυνών, από την κυβέρνηση μέχρι την αυτοδιοίκηση, η οποία οδήγησε στην ακόμα μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της Χαλκιδικής και σε ανησυχία για νέα μέτρα σε περιοχές του Νομού. Συγκεκριμένα :

  1. Δεν εφαρμόστηκε αυτό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για τεστ σε όλους τους τουρίστες 72 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα από τον Προμαχώνα.

  2. Δεν εφαρμόστηκε αυτό που επίσης προτείναμε για τεστ σε όλους όσους εισέρχονται από τις οδικές διελεύσεις για “ουσιώδεις λόγους”, δηλαδή για εργασία στη Χαλκιδική. Έτσι φτάσαμε στα 50 κρούσματα στο εργοστάσιο ελιάς.

  3. Δεν λήφθηκε μέριμνα για τον περιορισμό του συνωστισμού σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι κι οι βαπτίσεις. Η μονόπλευρη στοχοποίηση των νέων οδήγησε σε μετάδοση κλίματος αμεριμνησίας σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που θεώρησαν ότι μπορούν άφοβα να παραστούν σε ένα γάμο ή μία βάπτιση με 300 άτομα.

  4. Δεν υπήρξαν από την αρχή εντατικοί έλεγχοι στα πολύ μεγάλα καταστήματα διασκέδασης της Χαλκιδικής, στα οποία είθισται διασκεδάζουν χιλιάδες κόσμου, ενώ το μέτρο των καθήμενων εφαρμόστηκε πολύ αργά.


Αντίθετα, για αυτό που συνέβη φέρουν σε ακέραιο βαθμό την ευθύνη όσοι ασκούν διακυβέρνηση και διοίκηση και συγκεκριμένα :


  1. Ευθύνεται το Υπουργείο Υγείας που δεν ενίσχυσε το τοπικό σύστημα υγείας. Από τις 5 κινητές μονάδες που θα έπρεπε να διενεργούν τεστ, στελεχώθηκε μόνο η μία.

  2. Στις μονάδες υγείας οι ιατροί καταγγέλουν τραγικές ελλείψεις μέσων προστασίας και τέστ.

  3. Οι υπερωρίες των ιατρών του Γενικού νοσοκομείου Χαλκιδικής παραμένουν απλήρωτες.

  4. Το επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείου που προσλήφθηκε για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι απλήρωτο.

  5. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό δημιούργησαν κενά ασφαλείας, καθώς ο ίδιος άνθρωπος υποχρεούται σε τεστ αν έρθει με το αυτοκίνητο του, αλλά όχι αν προτιμήσει το αεροπλάνο.

  6. Οι εργάτες που εργάζονται σε αγροτικές εργασίες κι οι οποίοι προέρχονται από τα Βαλκάνια δεν υποβάλλονταν σε τεστ υποχρεωτικά κατά την έλευση τους.

  7. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης δεν λειτούργησαν ως προς τον έλεγχο των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.


Αντί λοιπόν να συμβούν όλα αυτά, στοχοποιήθηκε “ο νεαρός”, “ο ξενοδόχος”, “ο εστιάτορας”, ρίχνοντας το βάρος στην ατομική ευθύνη κι όχι στα μέτρα πρόληψης που θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Για τους λόγους αυτούς, η ευθύνη της μέχρι σήμερα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης βαραίνει τους διοικούντες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Καλό θα ήταν στο πλαίσιο αυτό, να μην προσπαθούν ορισμένοι να ξεφύγουν από τα λάθη τους, μέσα από την πρόκληση κοινωνικού κανιβαλισμού γιατί οι πολίτες της Χαλκιδικής γνωρίζουν.

Comments


bottom of page