top of page

Να δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Υγείας όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχει για τη Χαλκιδική.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Να δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Υγείας όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχει για τη Χαλκιδική.


Κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση κι αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα το πρωί στη Βουλή η Κυριακή Μάλαμα, ζητώντας όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στην αιφνίδια επιβολή του σκληρού lockdown στη Χαλκιδική. Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ξαφνικά για την ύπαρξη 14 κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού στη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα ζητάει άμεσα :


- Όλα τα στοιχεία που αφορούν τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους στη Χαλκιδική.


- Την ακριβή γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων.


- Τις διαδικασίες που τηρήθηκαν για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ώστε να γίνει κατανοητό το από ποιες δραστηριότητες προέκυψαν.


- Πλήρη στοιχεία σε σχέση με την διακύμανση των ενεργών κρουσμάτων ανά Δήμο και Δημοτικό Διαμέρισμα.


- Τα στοιχεία ως προς την κάλυψη απλών κλινών covid και κλινών covid ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.


- Τα στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα και εμβολιαστικό κέντρο στο Νομό Χαλκιδικής.


Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που δεν παραληφθούν τα στοιχεία εγκαίρως, το θέμα θα παραπεμφθεί απευθείας στην Ολομέλεια, ώστε να προσέλθει ο Υπουργός Υγείας για να απαντήσει και να ακούσει όλη η Χαλκιδική αυτά που έχει να πει.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της αίτησης κατάθεσης εγγράφων :


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2021


Προς τον κ. Υπουργό Υγείας


Θέμα : Να κατατεθούν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που σχετίζονται με κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού στη Χαλκιδική, καθώς και τα αναλυτικά δεδομένα που αιτιολογούν το αιφνιδιαστικό σκληρό lockdown στο Νομό.

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 ο κ. Υπουργός Υγείας δήλωσε δημοσίως, σε σχέση με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ότι “υπάρχει θέμα”. Λίγες ώρες νωρίτερα η Χαλκιδική είχε χαρακτηριστεί αιφνιδιαστικά “κόκκινη”, χωρίς άλλες δηλώσεις και χωρίς να αιτιολογηθεί η συγκεκριμένη απόφαση από τους αρμοδίους. Το Υπουργείο Υγείας το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν 14 κρούσματα του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού “διεσπαρμένα στην κοινότητα” στη Χαλκιδική. Κανείς, όμως, δεν ενημέρωσε τους πολίτες για το πού εντοπίστηκαν αυτά τα κρούσματα, για το πότε, για το αν έχει γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση των επαφών τους και με ποιες δραστηριότητες σχετίζονται.

Με δεδομένο ότι αποφασίστηκαν σκληρά και δυσλειτουργικά μέτρα για την κοινωνία και την οικονομία της Χαλκιδικής είναι απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών, για την προστασία της υγείας τους και για την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια.


Επειδή η διαφάνεια στη διαχείριση των στοιχείων της πανδημίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κοινωνικής συναίνεσης.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Υγείας


- Ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν σε σκληρό κι αιφνιδιαστικό lockdown τη Χαλκιδική;


- Από πότε γνωρίζουν οι αρμόδιοι για την ύπαρξη μεταλλαγμένων κρουσμάτων στο Νομό;


- Έχει γίνει ιχνηλάτηση αυτών των κρουσμάτων; Σε ποιες περιοχές του Νομού εντοπίζονται; Με ποιες δραστηριότητες σχετίζεται η διασπορά τους;


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλείται ο κύριος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του για τα κρούσματα στη Χαλκιδική, για τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους, για την γεωγραφική διασπορά του και για τις διαδικασίες ιχνηλάτησης που έχουν κινηθεί. Επίσης, να καταθέσει στο Σώμα πλήρη στοιχεία σε σχέση με την διακύμανση των ενεργών κρουσμάτων ανά Δήμο και Δημοτικό Διαμέρισμα, τα στοιχεία ως προς την κάλυψη απλών κλινών covid και κλινών covid ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, καθώς και τα στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα και εμβολιαστικό κέντρο στο Νομό Χαλκιδικής.


Η ερωτούσα κι αιτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page