top of page

Να ελεγχθεί η πολυεθνική Edilmac, υπεργολάβος της Ελ. Χρυσός, για καταχρηστικές απολύσεις.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Να ελεγχθεί η πολυεθνική Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός, για καταχρηστικές απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας των εργαζομένων της.

Κατεπείγουσα ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τις αναιτιολόγητες απολύσεις και την επιδείνωση των όρων εργασίας των εργολαβικών εργαζόμενων της Edilmac στα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η συγκεκριμένη εταιρία όλο το τελευταίο διάστημα έχει επιβάλλει επιδείνωση των όρων εργασίας στους εργαζόμενούς της, χρησιμοποιώντας ελαστικές συμβάσεις εργασίας, μετακυλίοντας το κόστος των μέσων προστασίας στους εργαζόμενους, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ελάχιστης διάρκειας, ελαστικοποιώντας τα ωράρια εργασίας και προβαίνοντας σε καταχρηστικές απολύσεις.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει το πιο επικίνδυνο για την υγεία των εργαζόμενων έργο της εξόρυξης για λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή την εξορυκτική εργασία μέσα στη μεταλλευτική στοά. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά από την υπογραφή της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός, οι όροι εργασίας στην Edilmac έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να αποστείλει άμεσα την επιθεώρηση εργασίας στην Edilmac και να καταθέσει στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα, ως προς τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολεί η εταιρία αυτή και το είδος των συμβάσεων εργασίας που προσφέρει.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Αθήνα, 24 Μαρτίου 2021


Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Θέμα : Να ελεγχθεί η πολυεθνική Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός για καταχρηστικές απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας των εργαζομένων της.

Το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα κινητοποιήσεις εργαζόμενων στην πολυεθνική εταιρία Edilmac, η οποία δραστηριοποιείται ως υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός. Όπως καταγγέλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας, η συγκεκριμένη εταιρία όλο το τελευταίο διάστημα έχει επιβάλλει επιδείνωση των όρων εργασίας στους εργαζόμενούς της, χρησιμοποιώντας ελαστικές συμβάσεις εργασίας, μετακυλίοντας το κόστος των μέσων προστασίας στους εργαζόμενους, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ελάχιστης διάρκειας, ελαστικοποιώντας τα ωράρια εργασίας και προβαίνοντας σε καταχρηστικές απολύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει το πιο επικίνδυνο για την υγεία των εργαζόμενων έργο της εξόρυξης, δηλαδή την εξορυκτική εργασία μέσα στη μεταλλευτική στοά. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά από την υπογραφή της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός, οι όροι εργασίας στην Edilmac έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.


Επειδή η υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός, Edilmac θα πρέπει να ελεγχθεί για τους όρους εργασίας που παρέχει στους εργαζόμενούς της.


Επειδή για την κατάσταση στα εργοτάξια της Edilmac έχει ευθύνη κι η Ελληνικός Χρυσός.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Έχει ελεγχθεί η πολυεθνική εταιρία Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοτάξια της και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας;


Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων


Παρακαλείται ο κύριος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καταθέσει στο Σώμα όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των εργαζόμενων στην εταιρία Edilmac στα μεταλλεία Κασσάνδρας, το είδος των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων και τον αριθμό των απολύσεων στις οποίες έχει προβεί η εταιρία το τελευταίο έτος.


Η ερωτούσα κι αιτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page