top of page

Κ. Μάλαμα : Να παραπεμφθεί ο εκπαιδευτικός που προέβη σε πράξεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Κυριακής Μάλαμα προς την Υπουργό Παιδείας με θέμα: Υπάρχει υποδιευθυντής σχολικής μονάδας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για σεξουαλική παρενόχληση και βρίσκεται ακόμα στη θέση του;

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Κυρία Υφυπουργέ, το θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα είναι πολύ σοβαρό, διότι όλοι επιθυμούμε η δημόσια εκπαίδευση να παραμείνει έξω από όλα αυτά τα επαίσχυντα που έχουν δει το φως το τελευταίο διάστημα και έχουν βγει στη δημοσιότητα.

Ο ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης πρέπει να προστατευθεί θεσμικά, οπότε πρέπει με αυστηρότητα να διασφαλίσουμε ότι κανένας, μα κανένας, λειτουργός του δημόσιου σχολείου δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε πράξη προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας. Είναι βασικό να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούν οι θεσμοί της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης και ότι κάθε κρούσμα ανάρμοστης συμπεριφοράς που σχετίζεται με πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας θα πρέπει να τιμωρείται.

Καταθέσαμε στο πλαίσιο αυτό μια κοινοβουλευτική ερώτηση επισημαίνοντας ότι στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης υπάρχει η περίπτωση ενός εκπαιδευτικού, ο οποίος μάλιστα κατέχει και θέση υποδιευθυντή στο σχολείου του, που προέβη σε πράξεις προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας ενός ή και περισσοτέρων γονέων μαθητών του σχολείου, ενώ από τη σχετική δικογραφία που έφτασε στα χέρια μας προκύπτει ότι οι πράξεις του ήταν επαναλαμβανόμενες και χυδαίες. Χρησιμοποίησε για να προβεί σε αυτές προσωπικά δεδομένα τα οποία άντλησε από τις καταστάσεις του σχολείου στις οποίες είχε πρόσβαση ως υποδιευθυντής.

Κυρία Υφυπουργέ, λυπούμαστε πραγματικά που χρειάστηκε να φέρουμε αυτό το θέμα στην Ολομέλεια. Σας καλούμε, λοιπόν, να λάβετε άμεση δράση για την πειθαρχική εξέλιξη της υπόθεσης, διότι είναι απαράδεκτο τέτοιες συμπεριφορές να μένουν ατιμώρητες και άνθρωποι οι οποίοι προβαίνουν σε πράξεις προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας να παραμένουν στο δημοτικό σχολείο και να συνεχίζουν να διδάσκουν σε παιδιά.

Θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να μας παρουσιάσετε τις ενέργειές σας για το θέμα, αλλά και να μας εξηγήσετε γιατί δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με την υπόθεση το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και γιατί, με άλλα λόγια, δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη οι θεσμοί προστασίας της εκπαίδευσης την ώρα που η Δικαιοσύνη έχει λειτουργήσει και έχει καταδικάσει τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό για τις πράξεις που του αποδίδονται με απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου 2019, η οποία έχει καθαρογραφεί στις 1.4.2020. Ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Μακρή, έχετε τον λόγο.


ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας ξεκαθαρίσω -και ξεκινώ μ’ αυτό την απάντησή μου- με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Το αποδείξαμε εμπράκτως και πρόσφατα με το περιστατικό της σύλληψης του εξηνταδυάχρονου εκπαιδευτικού που κατηγορείται ότι φέρεται να διέπραξε γενετήσιες πράξεις με ανήλικο συγγενικό του πρόσωπο. Για τον εκπαιδευτικό αυτόν αμέσως από την Υπουργό Παιδείας κινήθηκε η διαδικασία έκδοσης πράξης θέσης σε αργία από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα μετά και την άσκηση της ειδικής ποινικής δίωξης.

Σχετικά με την περίπτωση του εκπαιδευτικού ή της εκπαιδευτικού που αναφέρεστε στην ερώτησή σας, η ενημέρωση που έχουμε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης είναι ότι η με αριθμό 9320/11-12-2019 απόφαση του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης αφορά σε καταδίκη για άλλο αδίκημα και όχι για πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μετά από ανώνυμη καταγγελία και εντολή του Υπουργείου για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης αναζήτησε και έλαβε αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Εν συνέχεια δόθηκε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος και να διερευνηθούν οι συνθήκες τέλεσής του.

Κατόπιν λοιπόν και της κατάθεσης της πορισματικής έρευνας από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου όπου υπηρετεί ο ή η εκπαιδευτικός η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.3528/2007 του Υπαλληλικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα εξέδωσε πειθαρχική απόφαση με επιβολή έγγραφης επίπληξης προς τον ή την εκπαιδευτικό. Αυτή κοινοποιήθηκε στις προϊστάμενες αρχές συμπεριλαμβανομένης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Μάλαμα, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Κυρία Υπουργέ, η απόφαση 1/4/2020, που έχει καθαρογραφεί, αφορούσε τη χρήση των προσωπικών δεδομένων που είχε πάρει από το σχολείο. Για τις λεπτομέρειες, αν θέλετε, μπορώ να σας εξυπηρετήσω και να σας δώσω και τα Πρακτικά της δίκης.

Τώρα, το αρμόδιο πρωτοβάθμιο για το συγκεκριμένο είχε ενημερωθεί σχεδόν δύο χρόνια πριν. Είναι πολύ μεγάλη η καθυστέρηση θα έλεγα. Όλες τις λεπτομέρειες τις έχω στο γραφείο μου, τη δικογραφία. Μέσα από αυτό προκύπτει ότι ο καταδικασθείς εκπαιδευτικός παραδέχεται ότι πραγματοποίησε δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε γονέα μαθητών του σχολείου στο οποίο δίδασκε, έχοντας αλιεύσει το τηλέφωνο μέσα από τις καταστάσεις του σχολείου, επαναλαμβάνω, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως υποδιευθυντής.

Μάλιστα από τη δικογραφία προκύπτει ότι το θύμα δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να προχωρήσει μέχρι τέλους τις καταγγελίες του γιατί φοβόταν για τη σχολική καθημερινότητα των παιδιών του με δεδομένο ότι δεν λειτούργησαν οι πειθαρχικές διαδικασίες τόσον καιρό. Από τη δικογραφία προκύπτει επίσης ότι και άλλες μητέρες παιδιών του σχολείου βίωσαν αντίστοιχη συμπεριφορά από τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό. Οι σεξουαλικές λεκτικές επιθέσεις που του αποδίδονται μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας είναι πραγματικά αδύνατο να διαβαστούν εδώ, στη Βουλή. Θα ντρεπόμουνα, είναι γεμάτο όλο χυδαιότητες.

Εμείς, κυρία Υπουργέ, δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να υποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη, η οποία έχει αποφανθεί και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση και έχει καταδικάσει τον εν λόγω εκπαιδευτικό. Όμως η εκκρεμότητα σε σχέση με τη θωράκιση της δημόσιας εκπαίδευσης παραμένει όσο δεν εξετάζεται αυτή και δεν ολοκληρώνεται η πειθαρχική διάσταση του ζητήματος. Μάλιστα στο μεσοδιάστημα όλης αυτής της υπόθεσης ο εν λόγω εκπαιδευτικός φαίνεται ότι είχε συνοδεύσει και σχολικές εκδρομές γεγονός που εγείρει ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες.

Και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός έχει λειτουργήσει με τρόπο προσχεδιασμένο έχοντας χρησιμοποιήσει την υπηρεσιακή του πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μητέρων μαθητών με στόχο τη σεξουαλική παρενόχλησή τους και στη συνέχεια με τρόπο εξίσου προσχεδιασμένο χρησιμοποίησε τα μέσα που του παρέχει ο νόμος για να πέσει στα μαλακά, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αυτό εμάς μας ανησυχεί πολύ περισσότερο.

Σας ζητάμε, λοιπόν, να επισπευσθεί η πειθαρχική εξέταση του ζητήματος ώστε να θωρακιστεί η δημόσια εκπαίδευση από κάθε φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης ή συμπεριφοράς που προσβάλλει τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε την κ. Μάλαμα.

Κυρία Μακρή, έχετε τον λόγο.


ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία συνάδελφε, απλώς θέλω να πω ότι η μηνυτήρια αναφορά έχει κριθεί νόμω βάσιμη, υπήρξε και ανάκληση της έγκλισης. Εν πάση περιπτώσει δεν θα πούμε περισσότερα, υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα. Σας είπα και το αποτέλεσμα του πειθαρχικού ελέγχου.

Αλλά με αφορμή την ερώτησή σας, που την θεωρώ πολύ χρήσιμη, θα ήθελα να σας ενημερώσω και δι’ υμών το Σώμα και όσους μας ακούνε ότι η σεξουαλική παρενόχληση και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι μια σιωπηλή επιδημία, η οποία επηρεάζει δυσανάλογα τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας. Καμιά φορά σε αυτά θεωρούμε και τις γυναίκες όσο και αν τη σημερινή ημέρα μας στεναχωρεί όταν κάνουμε μια τέτοια παραδοχή, και μέσα σε αυτά βεβαίως και τα παιδιά.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας αναφέρω τις συγκεκριμένες δράσεις του Υπουργείου που στοχεύουν όχι μόνο στην ευθεία και ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στην εκπαίδευση. Θα σας αναφέρω λοιπόν τις δράσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και στην προσπάθεια εξάλειψης παρόμοιων φαινόμενων από το εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο στόχος και ο σκοπός των δράσεων του Υπουργείου είναι η έμπρακτη υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την ομαλή κοινωνική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού και του νέου και η διασφάλιση της προαγωγής της υγείας, των δικαιωμάτων και της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Το Υπουργείο μας με νόμο για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου που τον έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, είναι ο ν.4692/2020, ενέταξε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων πιλοτικά για φέτος σε διακόσια δεκαοκτώ σχολεία υποχρεωτικά από του χρόνου σε όλα τα σχολεία της χώρας τα εργαστήρια δεξιοτήτων που στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν στους μαθητές δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτών και ειδικότερα στο θεματικό κύκλο «Ευ Ζην» διδάσκεται η θεματική της σεξουαλικής αγωγής ενώ στον θεματικό κύκλο «Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη» εντάσσεται η ενίσχυση αξιών όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τον ίδιο νόμο θεσπίστηκε ο σύμβουλος σχολικής ζωής. Πρόκειται για εκπαιδευτικό που αναλαμβάνει υπό την ευθύνη του ή της για συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων και τάξεων μαθητών προκειμένου να παρεμβαίνει, να καθοδηγεί, να ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά είναι η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα, συμβουλευτική και ομάδες γονέων και παράλληλα να συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παράλληλα το Υπουργείο μας εξασφάλισε για την εκπαιδευτική κοινότητα δύο χιλιάδες οκτακόσιες θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών περισσότερες από τις προηγούμενες χρονιές ενώ ήδη υλοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και για τους νεοπροσληφθέντες σε κομβικής σημασίας θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους. Ενδεικτικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές φέτος είναι ήδη ενεργοί δύο χιλιάδες τριακόσιοι ενενήντα πέντε ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ενώ αντίστοιχα το 2018-2019 ήταν χίλιοι εξακόσιοι πενήντα οκτώ. Ομοίως οι μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και ΚΕΣΥ αυξήθηκαν από τριακόσιοι ενενήντα ένας το 2019 σε εξακόσιους τριάντα εννέα το 2021. Ευχαριστώ πολύ.

Comments


bottom of page