top of page

Η κυβέρνηση βαδίζει και πάλι σε λάθος δρόμο στη διαχείριση της πανδημίας.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση βαδίζει και πάλι σε λάθος δρόμο στη διαχείριση της πανδημίας.


Η αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας απαιτεί γρήγορες και ουσιαστικές ενέργειες, οι οποίες σίγουρα δεν είναι η επιθετική αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων πολιτών. Τα χθεσινά μέτρα που δυσκολεύουν τη ζωή των καταναλωτών και που καθιστούν για ακόμα μία φορά σημεία διαχείρισης της πανδημίας το εστιατόριο και το κατάστημα λιανικής δεν πρόκειται να ανακόψουν τα κρούσματα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδίδεται σε σαφάρι προστίμων κι ελέγχων στους καταστηματάρχες για το αν τα νάιλον στους εξωτερικούς χώρους είναι στο προβλεπόμενο ύψος, το υπουργείο υγείας αδιαφορεί για τα τεράστια κενά στις δομές υγείας.


Στη Χαλκιδική το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται κι οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με τους απαιτούμενους ρυθμούς. Εμείς καλούμε για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών και σε μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού. Επίσης, πρέπει επιτέλους να στελεχώσει επαρκώς τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, ώστε να φτάνει γρήγορα ο πολίτης στον γιατρό ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και να λειτουργήσουν με όλες τις δυνατότητες τους τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού.


Ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών θα πρέπει, αντί για επιθετικά sms στους ανεμβολίαστους πολίτες, τα οποία θα πολώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, να ξεκινήσουν καμπάνιες θετικής ενημέρωσης, με την συμβολή όλων των ανθρώπων του δημοσίου χώρου και λόγου που μπορούν να παρέμβουν και να δημιουργήσουν θετικά πρότυπα. Επίσης, η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό ήταν μια αναγκαιότητα που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη. Ακόμα και τώρα, όμως, πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ενημέρωση των εμβολιασμένων πολιτών για τα οφέλη της, μέσα από την ορθολογική παρουσίαση των δεδομένων που προέκυψαν από την χορήγησή της σε άλλες χώρες.


Τέλος, είναι αδιανόητο η κυβερνητική πολιτική να μην συμπεριλάβει κι ένα πακέτο στήριξης για την εστίαση και το λιανεμπόριο, κλάδοι οι οποίοι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν κληθεί να σηκώσουν στις πλάτες τους όλο το βάρος της οικονομίας. Δεν μπορεί να επιβάλλουν οι κυβερνώντες στον καταστηματάρχη να μετατραπεί σε ελεγκτή “δια πάσαν νόσον”, αλλά να αφήνεται αβοήθητος στην προσπάθεια του να επιβιώσει μέσα από τους υγειονομικούς περιορισμούς και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

bottom of page