top of page

Απαραίτητη η διόρθωση των σφαλμάτων της υπουργικής απόφασης για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Απαραίτητη η διόρθωση των σφαλμάτων της περσινής υπουργικής απόφασης για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στη Χαλκιδική.


Εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών που θα καθορίζει τους συντελεστές του επιδόματος θέρμανσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι φέτος είναι επιβεβλημένη η διόρθωση των σφαλμάτων που αδικούν κατάφορα την Βόρεια Χαλκιδική. Η Υπουργική αυτή Απόφαση εδράζεται, υποτίθεται, σε μελέτη του 2020 της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας “για τον καθορισμό κλιματικών ζωνών της Ελλάδας”. Όμως, για λόγους ακατανόητους, η Βόρεια Χαλκιδική, μια περιοχή με οικισμούς που αντιμετωπίζουν δριμύ ψύχος, λαμβάνει χαμηλούς συντελεστές, με αποτέλεσμα να μην επιχορηγείται το πετρέλαιο θέρμανσης με το ποσοστό που θα έπρεπε.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η περιοχή του Νεοχωρίου, ένας από τους πιο κρύους οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας, με θερμοκρασίες που κατεβαίνουν στους -15 βαθμούς Κελσίου κάθε χρόνο έχει συντελεστή 1,06. Η Βάρβαρα επίσης 1,06. Αντίστοιχα, οικισμοί όπως ο Ταξιάρχης, ο οποίος αποκλείεται από τα χιόνια τον χειμώνα σχεδόν σε μόνιμη βάση έχει συντελεστή 1,12. Ο Πολύγυρος έχει συντελεστή 1,05 και ούτω καθεξής. Πρόκειται για περιοχές με ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών για 9 μήνες το χρόνο, ενώ σε χωριά όπως το Νεοχώρι, χιονίζει πάνω από 10 φορές ανά έτος. Θα πρέπει, λοιπόν, φέτος να επικαιροποιηθούν οι συντελεστές και να ενταχθούν στις ανώτατες τιμές οι οικισμοί της Βόρειας Χαλκιδικής που αντιμετωπίζουν σφοδρό ψύχος, με δεδομένο το τεράστιο κόστος θέρμανσης που επωμίζονται οι κάτοικοι τους.

bottom of page