top of page

Απαράδεκτη πίεση εισπρακτικών εταιριών σε δανειολήπτες εν μέσω πανδημίας.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Απαράδεκτη πίεση εισπρακτικών εταιριών σε δανειολήπτες εν μέσω πανδημίας.


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, μετά από καταγγελίες δανειοληπτών για πιέσεις από εισπρακτικές εταιρίες και για άρνηση μορατόριουμ πληρωμών, αντίστοιχου με εκείνου που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες, για όσο διαρκεί η πανδημία. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για δάνεια που διαχειρίζεται ο ειδικός εκκαθαριστής “Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ PQH” και για τα οποία δεν προσφέρει αναστολή πληρωμών για όσο διαρκεί η πανδημία. Καταγγέλεται, επίσης, ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια η προαναφερθείσα εισπρακτική εταιρία έχει επιλέξει επιθετικές στρατηγικές πίεσης προς τους δανειολήπτες, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις κατεύθυνσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά ούτε και τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι οποίες καλούν τα πιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν άμεσα και για όσο διαρκεί η κρίση προγράμματα αναστολής πληρωμών οφειλών δανείων. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί σε άμεσες συστάσεις στην εισπρακτική εταιρία “Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ PQΗ”, ώστε να ενταχθούν κι οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια διαχειρίζεται στο ίδιο πλαίσιο ρυθμίσεων με αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2020

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα : Απαράδεκτη πίεση των εισπρακτικών εταιριών στους δανειολήπτες εν μέσω πανδημίας.


Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών σε σχέση με εταιρίες διαχείρισης δανείων, οι οποίες πιέζουν πολύ φορτικά δανειολήπτες, αρνούμενες να προσφέρουν μορατόριουμ πληρωμών, λόγω της αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας της οικονομίας, αντίστοιχο με αυτό των τραπεζών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για δάνεια που διαχειρίζεται ο ειδικός εκκαθαριστής “Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ PQH” και για τα οποία δεν προσφέρει αναστολή πληρωμών για όσο διαρκεί η πανδημία. Καταγγέλεται επίσης ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια η προαναφερθείσα εισπρακτική εταιρία έχει επιλέξει επιθετικές στρατηγικές πίεσης προς τους δανειολήπτες, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις κατεύθυνσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά ούτε και τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι οποίες καλούν τα πιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν άμεσα και για όσο διαρκεί η κρίση προγράμματα αναστολής πληρωμών οφειλών δανείων.


Επειδή είναι απαράδεκτη η πίεση στους δανειολήπτες από εισπρακτικές εταιρίες εν μέσω πανδημίας.


Επειδή οι κατευθύνσεις στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι να προσφέρονται αναστολές πληρωμών στα δάνεια ιδιωτών κι επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, για να μην καταρρεύσει η οικονομία.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Προτίθεται να προβεί σε άμεσες συστάσεις στην εισπρακτική εταιρία “Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ PQΗ”, ώστε να ενταχθούν κι οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια διαχειρίζεται στο ίδιο πλαίσιο ρυθμίσεων με αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page