top of page

Κ. Μάλαμα - Π. Σανιδά : Τα τελευταία χρόνια συμπιέστηκε τρομακτικά το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων.




Κ. Μάλαμα - Π. Σανιδά : Τα τελευταία χρόνια συμπιέστηκε τρομακτικά το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων.


Με την Πόλα Σανιδά, συνταξιούχο, πρώην στέλεχος του δημοσίου τομέα σε θέση ευθύνης, αντάλλαξε απόψεις η υποψήφια βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας #ανοίγουμε_την_ατζέντα. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι συντάξεις κι η εξέλιξη των αναγκών και του επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων.


Η Πόλα Σανιδά αναφέρθηκε στο προσωπικό της παράδειγμα ως συνταξιούχο του δημοσίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι από το 2012 έως το 2015, επί διακυβέρνησης δηλαδή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η σύνταξη της περικόπηκε κατά 46%, με ίσο ύψος περικοπής και για το ΕΦΑΠΑΞ της. Επί της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ, οι συντάξεις της υποτιθέμενης μεσαίας τάξης, όπως είναι αυτές του δημοσίου τομέα, δεν είδαν καμία απολύτως αύξηση, παρά τις επικοινωνιακές ανακρίβειες που κατά καιρούς διακινήθηκαν, με το ονομαστικό τους ύψος να παραμένει ακριβώς εκεί που το είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε καμία περικοπή. “Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα τελευταία 3 χρόνια με τον πληθωρισμό η πραγματική σύνταξη μας έχασε πάνω από 15% - 20% της δύναμης της. Τώρα, οριακά καλύπτουμε την αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης και τις δαπάνες θέρμανσης μας. Αυτή είναι η οπτική τους για την μεσαία τάξη, για την οποία πολύς λόγος γίνεται από τους κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια. Η φάση που περνάμε τώρα εμείς οι συνταξιούχοι είναι, ίσως, η χειρότερη από την εποχή των μνημονίων”.


Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι βιώνουν σήμερα μία δεύτερη εποχή σκληρής λιτότητας , με ευθύνη και πάλι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει αφήσει τις ανατιμήσεις και την κερδοσκοπία αχαλίνωτες. 1500 βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης έχουν ανατιμηθεί πάνω από μία φορά τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα απέκτησε, εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας, μόνιμα πλέον χαρακτηριστικά. Το ράλι στην ενέργεια και στις δαπάνες θέρμανσης εξανεμίζει κάθε περιθώριο ποιότητας ζωής για τους συνταξιούχους. Σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αυξήσεις στην συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, αλλά και την κατάρρευση της δημόσιας υγείας. “Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στους συνταξιούχους της μεσαίας τάξης είναι η παντελής αδιαφορία.”, τόνισε χαρακτηριστικά η Κυριακή Μάλαμα.

bottom of page