top of page

Η κυβέρνηση φράζει το δρόμο για το πανεπιστήμιο στους μαθητές του εσπερινού λυκείου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ


Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση φράζει το δρόμο για το πανεπιστήμιο στους μαθητές του εσπερινού λυκείου.


Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις απαράδεκτες ρυθμίσεις, οι οποίες θέτουν άδικα εμπόδια στους μαθητές του εσπερινού λυκείου, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια της κοινής επιστολής διαμαρτυρίας 35 μαθητικών συλλόγων εσπερινών λυκείων, μεταξύ των οποίων και του εσπερινού λυκείου Πολυγύρου 10 συλλόγων διδασκόντων σε εσπερινά λύκεια. Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η εισαγωγή των υποψηφίων από τα σχολεία αυτά στα Πανεπιστήμια αποτελούσε, μέχρι πολύ πρόσφατα, αντικείμενο ειδικής διαδικασίας, μέσω ειδικής βάσης εισαγωγής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών. Η εξίσωση των συγκεκριμένων μαθητών με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου αποτελεί μία κατάφορη αδικία, με δεδομένο ότι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων αγωνίζονται, ταυτόχρονα με την σχολική τους φοίτηση και για την επιβίωση τους. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για τους υποψήφιους από τα εσπερινά λύκεια και να διορθώσει την αδικία που προξένησε με τις ρυθμίσεις της.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


Για το Προεδρείο της Βουλή των Ελλήνων


ΑΝΑΦΟΡΑ


Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Θέμα : Άδικη κι ανάλγητη μεταχείριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων από τα Εσπερινά Λύκεια.


Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την επιστολή 35 μαθητικών συμβουλίων και 10 συλλόγων διδασκόντων Εσπερινών Λυκείων, με την οποία επισημαίνεται η μεγάλη αδικία που υφίστανται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων από τα σχολεία αυτά, με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για της είσοδο στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων είναι άνθρωποι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους, μέσα από μεγάλες δυσκολίες. Η εισαγωγή των υποψηφίων από τα σχολεία αυτά στα Πανεπιστήμια αποτελούσε, μέχρι πολύ πρόσφατα, αντικείμενο ειδικής διαδικασίας, μέσω ειδικής βάσης εισαγωγής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών. Η εξίσωση των συγκεκριμένων μαθητών με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου αποτελεί μία κατάφορη αδικία, με δεδομένο ότι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων αγωνίζονται, ταυτόχρονα με την σχολική τους φοίτηση και για την επιβίωση τους.


Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας σχετικά με τα αναφερόμενα στο συνημμένο στην κατεύθυνση της διόρθωσης της αδικίας προς τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και της κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τους υποψήφιους από τα σχολεία αυτά.


Αθήνα, 21 Μαρτίου 2021


Η αναφέρουσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page