top of page

Σε αδιέξοδο ο πρωτογενής τομέας της Χαλκιδικής από το lockdown και την κυβερνητική αδιαφορία.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Σε αδιέξοδο ο πρωτογενής τομέας της Χαλκιδικής από το lockdown και την κυβερνητική αδιαφορία.


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής. Την ερώτηση συνυπογράφει κι ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, οι μελισσοκόμοι, οι ελατοπαραγωγοί έχουν δει ραγδαία πτώση στα εισοδήματα τους. Όλα τα αγροτικά προϊόντα του Νομού έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στην τιμή τους. Η ελιά, το σταφύλι, το μέλι, τα αλιευτικά προϊόντα, τα οπωροκηπευτικά, τα σιτηρά, τα κτηνοτροφικά προϊόντα βιώνουν μία πρωτόγνωρη πίεση, απόρροια της κρίσης και της απουσίας κρατικής μέριμνας. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα δεν έχει δωθεί ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης των παραγωγών για την στήριξη τους κι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η υγειονομική κρίση κι η κρίση του τουρισμού να καταστεί και παραγωγική και διατροφική κρίση για την Χαλκιδική. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω η Κυριακή Μάλαμα εγκαλεί τον αρμόδιο Υπουργό για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις απέναντι στους αγρότες και καλεί σε άμεση δράση για την προστασία των ποιοτικών προϊόντων της Χαλκιδικής, απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2020

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Σε αδιέξοδο ο πρωτογενής τομέας της Χαλκιδικής από το lockdown και την κυβερνητική αδιαφορία.


Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Οι τιμές των αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων έχουν μειωθεί δραματικά και τα εισοδήματα των παραγωγών έχουν καταρρεύσει. Η τιμή της ελιάς βυθίστηκε κατά 50%, αντίστοιχη πτώση είχε κι η τιμή του σταφυλιού για οινοποίηση, αλλά και του βρώσιμου. Η τιμή στο μέλι έχει μειωθεί, επίσης, κατά 50%, η κτηνοτροφία βυθίζεται σε διαρκή κρίση ζήτησης, από το προηγούμενο Πάσχα μέχρι σήμερα, λόγω της πολύ μειωμένης τουριστικής περιόδου, της απώλειας της κατανάλωσης και της απαγόρευσης μετακινήσεων σε ορεινούς γαστρονομικούς προορισμού του Νομού. Στην αλιεία, ιδιαίτερα στο μικρό καΐκι, η ζήτηση έχει μειωθεί ραγδαία, λόγω της πολύ μειωμένης έλευσης τουριστών και της απαγόρευσης λειτουργίας της εστίασης. Η τιμή στα σιτηρά έχει μειωθεί επίσης κατά 50%, ιδιαίτερα μετά από τις μονομερείς μειώσεις τιμών αγοράς στην συμβολαιακή γεωργία, λόγω της κρίσης των πωλήσεων στη ζυθοποιία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η κρίση αυτή, εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, θα καταστεί πλέον δομική καθώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε “διάλυση των συνεργειών που είχαν δημιουργηθεί με άλλους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και η μεταποίηση”, ενώ η διεθνής ζήτηση για μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα συρρικνώνεται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σε συνέχεια της κρίσης του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, όμως και σε ότι αφορά την οικονομία της εγγύτητας, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής έχουν δει κατακόρυφη πτώση στην ζήτηση στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα με τις απαγορεύσεις λειτουργίας στην που επιβάλλονται από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα στην δραστηριότητα τους, ενώ δραματική αναμένεται κι η κατάσταση σε σχέση με τους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, εάν δεν τους επιτραπεί άμεσα να πωλήσουν έλατα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παρόλο που ο κύριος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποσχέθηκε 7000 ευρώ αποζημίωση ανά αγρότη και κτηνοτρόφο, δεν έχει γίνει ακόμη ορατός ο χρονικός ορίζοντας που αυτά θα αποδωθούν. Στο μέλι, στην ελιά μετά από την τεράστια μείωση των τιμών στη χονδρική δεν δόθηκε ειδική ενίσχυση κι επίσης δεν δόθηκε ποτέ και το επίδομα των 500 ευρώ στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, των οποίων τα προϊόντα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης λειτουργίας τους.


Επειδή το σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής της Χαλκιδικής βρίσκεται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο.


Επειδή ο αγροτικός κόσμος επιβαρύνθηκε πάρα πολύ τους τελευταίους οκτώ μήνες.


Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης σε κανέναν πληττόμενο αγρότη της Χαλκιδικής.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

  • Θα λάβει το επίδομα των 7000 ευρώ έστω και ένας παραγωγός της Χαλκιδικής και πότε;

  • Πως θα αναπληρωθεί το χαμένο αυτό εισόδημα για τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής;

  • Γιατί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής στους οποίους επιβλήθηκε γενική απαγόρευση λειτουργίας στο μέσο της τουριστικής περιόδου;

  • Τι θα πράξει για τους ελατοπαραγωγούς που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή, εάν δεν διαθέσουν τα δέντρα τους;

  • Πως θα στηρίξει τους μελισσοκόμους της Χαλκιδικής, οι οποίοι βλέπουν την τιμή του μελιού να βυθίζεται;

  • Πως θα στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι βλέπουν την τιμή της ελιάς να βυθίζεται

  • Πως θα στηρίξει τους αλιείς της Χαλκιδικής που έχουν υποστεί τεράστια μείωση κύκλου εργασιών;

  • Πως θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους που μετά το Πάσχα κινδυνεύουν να δουν να καταστρέφονται και τα Χριστούγεννα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αραχωβίτης Σταύρος

bottom of page