top of page

Να συντονιστεί το Υπουργείο Πολιτισμού με την αυτοδιοίκηση για την διάσωση του γεφυριού στο Γομάτι



Το πέτρινο δίτοξο γεφύρι του Γοματίου αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο. Να συντονιστεί το Υπουργείο Πολιτισμού με την αυτοδιοίκηση για την διάσωσή του.


Σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής ερώτησης της Κυριακής Μάλαμα σχετικά με την ανάγκη διάσωσης του πέτρινου γεφυριού στο Γομάτι, το οποίο επλήγη από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού κοινοποίησε στη Βουλή την απάντηση του. Όπως προκύπτει από την απάντηση αυτή, “το παλιό πέτρινο δίτοξο γεφύρι του Γοματίου στη θέση «Άη Γιώργης» ή «Μυλωνάδικο» της Τοπικής Κοινότητας Γοματίου του Δήμου Αριστοτέλη, Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, αποτελεί, σύμφωνα με τα σωζόμενα μορφολογικά του στοιχεία, μεταβυζαντινή κατασκευή, προ του 1830, και προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει πρόθυμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διάσωση του μνημείου, εντούτους επισημαίνει ότι απαιτείται ταυτόχρονη διευθέτηση του χειμάρρου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι “οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, Πολιτισμού θα μεριμνήσουν, από πλευράς αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του γεφυριού του Γοματίου και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Οι απαραίτητοι καθαρισμοί και η διευθέτηση της κοίτης του χειμάρρου, εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού”.


Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητος ο άμεσος συντονισμός αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να διασωθεί το μνημείο και να μην πέσει κι αυτό θύμα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και μεταθέσεων ευθυνών εκατέρωθεν.

bottom of page