top of page

Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στη δικαιοσύνη επιτάσσει την στήριξη του δικηγορικού λειτουργήματος.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στη δικαιοσύνη επιτάσσει την στήριξη του δικηγορικού λειτουργήματος.


Με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής συναντήθηκε η Κυριακή Μάλαμα, στα πλαίσια ενημέρωσης για τις ανάγκες των δικηγόρων της Χαλκιδικής, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στην συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος στην πράξη κι αναπτύχθηκαν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν στην καθημερινότητα της λειτουργίας της δικαιοσύνης στη Χαλκιδική.


Οι δικηγόροι αναφέρθηκαν σε μία σοβαρή διοικητική εκκρεμότητα ετών, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί και που αφορά στην επέκταση της τοπικής εδαφικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής στα όρια του Νομού. Σήμερα, οι περιοχές της Νέας Καλλικράτειας, της Γαλάτιστας, των Σανών και των Δουμπιών υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και την επιβάρυνση του συνόλου των διοικητικών υπηρεσιών. Η στρέβλωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, για μία απλή υπόθεση ένας πολίτης των Δουμπιών να πρέπει να πρέπει να απευθύνεται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης κι αντίστοιχα για μία παράβαση στην Νέα Καλλικράτεια ένας αστυνομικός να πρέπει να μετακινείται υπηρεσιακά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.


Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα του κόστους της πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκιδικής επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος των νομικών υπηρεσιών εξαιτίας, αφενός, του υψηλού ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίας κι αφετέρου, λόγω της αύξησης της γραφειοκρατίας, του κόστους και του όγκου μιας σειράς παραβόλων, πιστοποιητικών κι εξόδων φακέλου. Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η απλοποίηση γραφειοκρατικών λειτουργιών και να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για να γίνει η δικαιοσύνη πιο προσβάσιμη στον απλό πολίτη.


Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι το θέμα της τοπικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, έτσι όπως τίθεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο είναι απολύτως εύλογο κι η επίλυση του θα συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας της δικαιοσύνης στο Νομό. Δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο αυτό, να θέσει το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα από τη θεσμική οδό της Βουλής. Σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν, υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Δικηγορικό Σύλλογο για παρεμβάσεις σε όλα όσα μπορούν να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των θεσμών της δικαιοσύνης και στην ελάφρυνση των πολιτών από κόστη και βάρη.

bottom of page