top of page

Οι δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός εμπεριέχουν κινδύνους για την εξάπλωση του κορονοϊού.



Δελτίο Τύπου Αναφοράς


Κ. Μάλαμα : Οι δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός εμπεριέχουν κινδύνους για την εξάπλωση του κορονοϊού στην τοπική κοινωνία.


Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας από τις δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός της Χαλκιδικής. Στην αναφορά επισημαίνεται η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, με την οποία ζητήθηκε γνωμοδότηση από τον ΕΟΔΥ, ως προς το εάν ο συνωστισμός σε εργοτάξια και μεταλλευτικές στοές συνιστά κίνδυνο για την εξάπλωση του κορονοϊού, με δεδομένο ότι σε άλλες χώρες οι συγκεκριμένες δραστηριότητες έχουν ανασταλεί, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να καυτηριαστεί το γεγονός ότι περίπου δύο εβδομάδες μετά το σχετικό αίτημα από τον Δήμο Αριστοτέλη, το Υπουργείο Υγείας δεν απέστειλε καμία απάντηση σε σχέση με το κατά πόσο ο συνωστισμός σε μεταλλευτικά εργοτάξια μπορεί να δημιουργήσει εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Σε συνέχεια αυτής της κυβερνητικής αδράνειας, καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει στη Βουλή συγκεκριμένα επί του θέματος.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς :


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα : Οι δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός εμπεριέχουν κινδύνους για την εξάπλωση του κορονοϊού στην τοπική κοινωνία.


Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την από 23 Μαρτίου 2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, με την οποία καλείται ο Υπουργός Υγείας να εξετάσει την συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στην Χαλκιδική, ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του κορονοϊού και μάλιστα εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο αυτό να εξεταστεί από τον ΕΟΔΥ εάν η συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας μπορεί να δημιουργήσει εστίες εξάπλωσης του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένη την συγκέντρωση πλήθους στα εργοτάξια της εταιρίας και τον μειωμένο αερισμό στις μεταλλευτικές στοές.


Επισυνάπτεται το πρακτικό της απόφασης.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας, σχετικά με τα αναφερόμενα στο συνημμένο, στην κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας στο Δήμο Αριστοτέλη και στην εξέταση από τον ΕΟΔΥ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.


Αθήνα, 8 Απριλίου 2020

Η καταθέτουσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

bottom of page