top of page

Τουλάχιστον 14 σκάνδαλα στη συμφωνία κυβέρνησης - eldorado.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ

Κ. Μάλαμα : Τουλάχιστον 14 σκάνδαλα στη συμφωνία κυβέρνησης - eldorado


Τοποθέτηση επί των άρθρων στο σχέδιο νόμου “Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ" και συναφείς διατάξεις” Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου. 11.3.2021

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, στα 36 άρθρα της Συμφωνίας της Κυβέρνησης με την «Ελληνικός Χρυσός» περιλαμβάνονται τουλάχιστον 14 μεγάλα σκάνδαλα.


Δεν είναι τυχαίο, που ο αγαπητός συνάδελφος, ο κύριος Βαγιωνάς, τον αναφέρω επειδή και εκείνος αναφέρθηκε σε μένα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική χαρακτήρισε χθες τη συμφωνία λεόντειο υπέρ της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις συνέπειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής. Δεν είναι τυχαίο, που επανέλαβε επάνω από δέκα φορές την αντίθεσή του στην κυάνωση που σχεδιάζεται. Θα ήθελα, λοιπόν, να αναφερθώ στα 14 σκανδαλώδη άρθρα αυτής της συμφωνίας, επιγραμματικά για να καταγραφούν στα Πρακτικά και για να ενημερωθούν οι πολίτες της Χαλκιδικής, οι οποίοι ακούν για χορούς δισεκατομμυρίων, αλλά το μόνο που βλέπουν στην περιοχή τους είναι εξορυκτική υποβάθμιση, απόβλητα και όλα τα σχετικά.

Σκάνδαλο πρώτο. Στο άρθρο 1 της Συμφωνίας, το δημόσιο δέχεται την ακύρωση κάθε δέσμευσης της εταιρείας από την προηγούμενη σύμβαση.


Σκάνδαλο δεύτερο. Στο άρθρο 11, το δημόσιο παραιτείται από κάθε οικονομική απαίτηση για αθετήσεις υποχρεώσεων από την εταιρεία, αλλά και από πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.


Σκάνδαλο τρίτο. Με το άρθρο 12, παραχωρείτε σχεδόν τη γη του δήμου Αριστοτέλη για ακόμη 50 χρόνια χωρίς αντίτιμο.


Σκάνδαλο τέταρτο. Με το άρθρο 14, δέχεται το δημόσιο την αξίωση της εταιρείας να μπορεί να τροποποιεί το επενδυτικό της σχέδιο ανά πάσα στιγμή χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.


Σκάνδαλο πέμπτο. Το αναφέραμε και στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, με το άρθρο 15, δίνεται λευκή επιταγή στην εταιρεία να επιλέγει όποια μέθοδο μεταλλουργίας θέλει ακόμη και αυτή της κυάνωσης.


Σκάνδαλο έκτο και μεγαλύτερο. Με το άρθρο 19, δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία για φοροαποφυγή και για εξαγωγή αφορολόγητων μερισμάτων στο εξωτερικό.


Σκάνδαλο έβδομο. Με το άρθρο 22, απαλλάσσετε την εταιρεία από την υποχρέωση νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης μέχρι το 2025 και στη συνέχεια της δίνετε την ευχέρεια να την ανανεώσει με fast track διαδικασίες.


Σκάνδαλο όγδοο. Καταστρατηγείται ο αρχαιολογικός νόμος και φτάνετε στο σημείο να αποδέχεστε το άρθρο 23, με το οποίο η μεταλλευτική εταιρεία θα υπαγορεύσει μνημόνιο, άκουσον άκουσον, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, για το πώς θα μεταχειρίζεται το κράτος τα αρχαία.


Σκάνδαλο ένατο. Με το άρθρο 24, υπογράφετε την παραίτηση του δημοσίου από τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και δέχεστε να περάσει ο έλεγχος σε ιδιώτη ελεγκτή, τον οποίο θα επιλέγει η ίδια η εταιρεία. «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει», λοιπόν, ωραία, σε βάρος του δημοσίου, αλλά και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής.

Σκάνδαλο δέκατο. Απαλλάσσετε την εταιρεία από την υποχρέωση της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού με το άρθρο 25, δέχεστε τη ρήτρα χαμηλότερου μισθού. Με άλλα λόγια η εταιρεία θα μπορεί να απολύει κάθε εργαζόμενο από τα χωριά της περιοχής εάν βρει κάποιον άλλον που δέχεται να δουλέψει με χαμηλότερο μισθό ερχόμενος από αλλού. Να το ακούσει αυτό ο κόσμος, έτσι απλά, γιατί η εταιρεία φλυαρεί, αλλά το άρθρο 25, το λέει ξεκάθαρα και ρητά, ο κάθε εργαζόμενος ας το διαβάσει και ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Με το ίδιο άρθρο η εταιρεία μπορεί να χαντακώσει ακόμη περισσότερο και τους εργολαβικούς εργαζόμενους, εφόσον βρει εργολάβους εκτός περιοχής, που θα της δώσουν φθηνότερη προσφορά. Η κυβέρνηση να μην κρύβεται, λοιπόν, στο θέμα αυτό και να βγει να πει την αλήθεια. Αλλάξτε τη ρήτρα εντοπιότητας για τους εργαζόμενους. Αλλάξατε έτσι; Αλλάξτε την με τη ρήτρα χαμηλότερου κόστους.


Σκάνδαλο ενδέκατο. Με το άρθρο 26 της Συμφωνίας, η Κυβέρνηση πετάει έξω από κάθε ανταποδοτικό όφελος, τον Δήμο Αριστοτέλη. Το επαναλαμβάνω, γιατί πολλοί ισχυρίζονται το αντίθετο. Με το άρθρο 26, η Κυβέρνηση πετά έξω από κάθε ανταποδοτικό όφελος το Δήμο Αριστοτέλη. Η φιλανθρωπία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας. Η φιλανθρωπία. Αυτή είναι η νομική διατύπωση στο άρθρο 26 και ας μην μας κοροϊδεύουν διάφοροι και να μην κοροϊδεύουν τους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη. Μη μας θεωρούν αναλφάβητους, λοιπόν.


Σκάνδαλο δωδέκατο. Με το άρθρο 30, το δημόσιο δεσμεύεται να πληρώσει ρήτρες στη μεταλλευτική εταιρεία, για οτιδήποτε θεωρεί εκείνη ως διαφυγών κέρδος. Τέτοια ρήτρα δεν θα μπορούσε να περάσει ούτε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εσείς την περνάτε, χωρίς να δίνετε λογαριασμό, ούτε καν στους βουλευτές σας, που αισθάνονται άβολα να ψηφίσουν ένα τέτοιο κείμενο και το χαρακτηρίζουν λεόντειο υπέρ της εταιρείας.


Σκάνδαλο δέκατο τρίτο. Με το άρθρο 31, υπογράφετε την παραίτηση του δημοσίου από κάθε μέσο ένδικης διεκδίκησης έναντι της εταιρείας. Υπογράφετε την παραίτηση του δημοσίου από κάθε προηγούμενη δέσμευση της διαιτησίας και φτιάχνετε μία νέα σύνθεση διαιτησίας, η οποία θα καθορίζεται, στην ουσία, από τη μεταλλευτική εταιρεία. Με άλλα λόγια, η εταιρεία θα δικάζει το δημόσιο για ό,τι θέλει, όποτε θέλει.


Σκάνδαλο δέκατο τέταρτο. Δεσμεύετε το δημόσιο σε υπέρογκες ρήτρες απέναντι στην εταιρεία, ακόμη και στην περίπτωση που η εταιρεία αθετήσει η ίδια τους όρους της σύμβασης. Ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός Περιβάλλοντος, χτες, ήταν αμήχανος ενώπιον της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει αυτή τη συγκεκριμένη ρήτρα. Και σας ρωτάμε. Που το έχετε δει αυτό; Πού αλλού έχετε δει, νομική δέσμευση, το θύμα να αποζημιώνει τον θύτη;


Εμείς το επαναλαμβάνουμε, για να γνωρίζει ο κόσμος της Χαλκιδικής. Η παρούσα συμφωνία υπαγορεύθηκε στην Κυβέρνηση από την μεταλλευτική εταιρεία, κυριολεκτικά, με τσαμπουκά. Με τσαμπουκά λατινοαμερικάνικου τύπου. Και η Κυβέρνηση, πειθήνια, την δέχτηκε. Όμως, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν όργανα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που συνεχίζουν να λειτουργούν και να είναι βέβαιοι όλοι, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμικό μέσο, για να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους υπέγραψαν ένα τέτοιο κατάπτυστο κείμενο. Σας ευχαριστώ.

1 Comment


Stefanos Papoutsis
Stefanos Papoutsis
Mar 15, 2021

Θα πρέπει ο κόσμος της Χαλκιδικής να γνωρίζει απο αύριο, ποιές άμεσες αλλαγές θα κάνει ο Συριζα μόλις γίνουμε κυβέρνηση

Like
bottom of page