top of page

Οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με το δάσος του Δραγουντέλι είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με το δάσος του Δραγουντέλι είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι από την διαχείριση του.


Όλο το προηγούμενο διάστημα μας κοινοποιούνται καταγγελίες από κατοίκους κι επαγγελματίες για ανεξέλεγκτη υλοτόμηση στο Δάσος του Δραγουντέλι. Για υλοτόμηση που διενεργείται από εργολάβους, σε μεγάλη κλίμακα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, αφενός, οι προβληματισμοί για την αειφορία του δάσους κι αφετέρου, οι επισημάνσεις των μελισσοκόμων, οι οποίοι ζουν από το δάσος και εντός του οποίου αναπτύσσουν την δραστηριότητα του. Μας καταγγέλεται ότι κόβονται πεύκα παραγωγικά για την μελισσοκομία, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι δυνατός ο έλεγχος για την ροή της ξύλευσης, για την αντιπυρική μέριμνα και προετοιμασία και για την προστασία αυτού του φυσικού πόρου μοναδικού κάλλους της Σιθωνίας και της Ελλάδας συνολικότερα.


Οι δικές μας θεσμικές παρεμβάσεις για το Δάσος του Δραγουντέλι βασίζονται σε δύο επίπεδα. Πρώτον στην διασφάλιση της αειφορίας και της προστασίας του, όπως και της αντιπυρικής θωράκισης του, μέσα από την αναγκαία επικαιροποίηση των διαχειριστικών μελετών που δυστυχώς δεν έχει γίνει. Η διαχείριση του δασικού αποθέματος του Δραγουντέλι γίνεται με μελέτες που ανέρχονται στο 2010. Το αποτέλεσμα είναι να μην λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο φυσικό οικοσύστημα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Δεύτερον, παρεμβαίνουμε για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ζουν από το δάσος και με το δάσος. Οι μελισσοκόμοι κι οι κτηνοτρόφοι ζουν με το δάσος του Δραγουντέλι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εάν δεν προστατέψουμε την χλωρίδα που επιτρέπει την ποιοτική μελισσοκομία στο Δραγουντέλι κι αν δεν δώσουμε στους κτηνοτρόφους δυνατότητες βόσκησης και σταβλισμού τότε το δάσος θα παραμείνει απροστάτευτο κι η Σιθωνία θα κινδυνέψει από πολύ σοβαρά προβλήματα οικολογίας.


Επαναλαμβάνουμε, στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη καλύτερης επιτήρησης του δάσους του Δραγουντέλι, την ανάγκη επικαιροποίησης των διαχειριστικών μελετών, την ολοκλήρωση των μελετών βοσκοϊκανότητας, την χωροταξική διευθέτηση της κτηνοτροφίας και την στελέχωση του δασαρχείου με προσωπικό, ώστε να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο του.

bottom of page