top of page

Επιτακτική ανάγκη αλλαγής κατηγορίας Περιοχής Ανάπτυξης Υδιατοκαλλιεργειών για την Ολυμπιάδα.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Επιτακτική ανάγκη αλλαγής κατηγορίας Περιοχής Ανάπτυξης Υδιατοκαλλιεργειών για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το πολύ κρίσιμο ζήτημα της κοινωνίας της Ολυμπιάδας, για απένταξη του τόπου από την κατηγορία Β Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών που απειλεί το φυσικό κι ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Την ερώτηση συνυπογράφει κι ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μιλτιάδης Ζαμπάρας.


Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σύμφωνα με την ΚΥΑ 31722/4−11−2011, ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας, η παραθαλάσσια περιοχή, η περιοχή natura κι ο θαλάσσιος χώρος μπροστά στα Αρχαία Στάγειρα έχουν καταταχθεί στη ζώνη Β “Περιοχές με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των θαλάσσιων υδατοκαλλιεργειών”. Η κατηγοριοποίηση αυτή σε μια περιοχή απαράμμιλου φυσικού κάλλους, προστατευόμενη, με τουριστική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Στην Ολυμπιάδα λειτουργούν πέντε παλαιές μικρές οικιακές μονάδες μυδοκαλλιεργεια και μια ιχθυοκαλλιεργειας, οι οποίες αδειοδοτηθηκαν μεταξύ 1988 και 1991 και οι οποίες δεν γειτνιάζουν με το παραλιακό μέτωπο.


Η ακατανόητη αυτή κατάταξη στην κατηγορία Β απειλεί το αύριο της Ολυμπιάδας, με δεδομένο ότι εάν χωροθετηθούν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες κατα καιρούς σχεδιάζονται, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες είναι καταδικασμένες. Η σωστή κατάταξη για την περιοχή της Ολυμπιάδας θα ήταν αυτή της κατηγορίας Δ, δηλαδή ένταξη στις περιοχές “με ιδιαίτερη ευαισθησία, ως προς το φυσικό περιβάλλον στις οποίες απαιτείται προσαρμογή των όρων εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και του περιβάλλοντος”. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να διορθώσει την κατηγοριοποίηση της περιοχής της Ολυμπιάδας από την κατηγορία ΠΑΥ Β στην κατηγορία ΠΑΥ Δ.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2023


Προς τον κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας


Θέμα : Επιτακτική ανάγκη αλλαγής κατηγορίας Περιοχής Ανάπτυξης Υδιατοκαλλιεργειών για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.


Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31722/4−11−2011, ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας, η παραθαλάσσια περιοχή, η περιοχή natura κι ο θαλάσσιος χώρος μπροστά στα Αρχαία Στάγειρα έχουν καταταχθεί στη ζώνη Β “Περιοχές με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των θαλάσσιων υδατοκαλλιεργειών”. Η κατηγοριοποίηση αυτή σε μια περιοχή απαράμμιλου φυσικού κάλλους, προστατευόμενη, με τουριστική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Στην Ολυμπιάδα λειτουργούν πέντε παλαιές μικρές οικιακές μονάδες μυδοκαλλιεργεια και μια ιχθυοκαλλιεργειας, οι οποίες αδειοδοτηθηκαν μεταξύ 1988 και 1991 και οι οποίες δεν γειτνιάζουν με το παραλιακό μέτωπο. Η ακατανόητη αυτή κατάταξη στην κατηγορία Β απειλεί το αύριο της Ολυμπιάδας, με δεδομένο ότι εάν χωροθετηθούν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες κατα καιρούς σχεδιάζονται, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες είναι καταδικασμένες. Η σωστή κατάταξη για την περιοχή της Ολυμπιάδας θα ήταν αυτή της κατηγορίας Δ, δηλαδή ένταξη στις περιοχές “με ιδιαίτερη ευαισθησία, ως προς το φυσικό περιβάλλον στις οποίες απαιτείται προσαρμογή των όρων εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και του περιβάλλοντος”.


Επειδή η απειλή για την Ολυμπιάδα από την υπαγωγή της στην κατηγορία ΠΑΥ Β είναι διαρκής και εξαιρετικά επικίνδυνη.


Επειδή η παραδοσιακή μυδοκαλλιέργεια στην Ολυμπιάδα δεν έχει καμία σχέση με τις σχεδιαζόμενες φαραωνικές βιομηχανικές μονάδες που απειλούν το αύριο της περιοχής.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός


Είναι στις προθέσεις του να διορθώσει την κατηγοριοποίηση της περιοχής της Ολυμπιάδας από την κατηγορία ΠΑΥ Β στην κατηγορία ΠΑΥ Δ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

bottom of page