top of page

Χρονίζουσα η διαχειριστική ανεπάρκεια του Υπουργείου Πολιτισμού.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Χρονίζουσα η διαχειριστική ανεπάρκεια του Υπουργείου Πολιτισμού.


Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις”. Ολομέλεια Βουλής 20.12.2023





Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι βουλευτές, θα ήθελα, με την ιδιότητα του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να αναφερθώ στα τέσσερα άρθρα του παρόντος πολυνομοσχεδίου που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για τα άρθρα 75 μέχρι 78, τα οποία έρχονται να δώσουν παρατάσεις σε αποτυχημένες ρυθμίσεις, σε ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες εμμονές της ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά και σε καταστάσεις χρονίζουσας διαχειριστικής ανεπάρκειας. 


Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τα άρθρα 75 κι 76 τα οποία δίνουν παρατάσεις, επί παρατάσεων στον αποτυχημένο νόμο της μετατροπής των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε νομικά πρόσωπα. Ακόμα αλλάζεται τις συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών των νομικών προσώπων, φανερώνοντας στην πράξη ότι ο νόμος σας αποτελεί μνημείο κακοδιοίκησης και προχειρότητας. 


Με το άρθρο 75 υποβαθμίζετε τα υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά μέλη των διοικητικών αυτών συμβουλίων σε μη εκτελεστικά. Κάνετε, δηλαδή, ακόμα πιο συγκεντρωτική κι αναφερόμενη στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού την διοίκηση των μουσείων. Άρα για ποια αυτοτέλεια μιλάμε; Με το άρθρο αυτό φανερώνετε για ακόμα μια φορά τις πραγματικές σας προθέσεις. Δεν θέλετε δυναμικά μουσεία. Θέλετε μουσεία δορυφόρους του υπουργικού γραφείου της κυρίας Υπουργού. Και το ερώτημα είναι ένα. Αφού ήδη με τον νόμο σας είχατε φτιάξει βολικές διοικήσεις για τα μουσεία νομικά πρόσωπα, τότε γιατί τις αλλάζετε πάλι; Λόγω επιτελικής ανικανότητας και καταστροφικής νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. 


Με το άρθρο 76 γίνεται σαφές και στον πιο καλόπιστο ότι τα μουσεία, με το σχήμα που σχεδιάσατε δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δίνετε παρατάσεις για να πληρωθούν υποχρεώσεις κι εργαζόμενοι, γιατί προφανώς τα μουσεία με την υποστελέχωση τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν γραφειοκρατικές υπηρεσίες, που στηρίζονταν μέσα από τον κεντρικό διοικητικό κορμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Δίνετε παρατάσεις για να πληρωθούν προμήθειες, υπηρεσίες και συμβασιούχοι γιατί τα μουσεία δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν μόνα τους αυτά τα γραφειοκρατικά βάρη. 


Εμείς θα θέλαμε να καταγγείλουμε από το βήμα αυτό ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας σήμερα δεν έχει υπηρεσίες καθαριότητας. Η εργολαβία κατέρρευσε κι η καθαριότητα είναι πλέον θέμα αυτοοργάνωσης των εργαζόμενων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια εικόνα που δεν συνάδει με το βεληνεκές και την αξία του Μουσείου. Μηδενική, λοιπόν, αποτελεσματικότητα και νεοφιλελεύθερος δογματισμός έχουν οδηγήσει τα μεγάλα μουσεία μας σε επικίνδυνες καταστάσεις. 


Με το άρθρο 77 αποδεικνύετε την διοικητική σας αναποτελεσματικότητα. Το 2018, επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προχωρήσει στην νομοθέτηση μιας καίριας διάταξης για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είχαμε νομοθετήσει την δημιουργία του Μητρώου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών. Σε αυτό το μητρώο το Υπουργείο Πολιτισμού θα ενέγραφε όλους τους εξειδικευμένους τεχνίτες που εργάζονται σε αναστηλωτικά και σωστικά έργα, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε σε κάθε τόπο ποιος μπορεί να αναλάβει, για παράδειγμα, το αναστηλωτικό έργο σε μία πέτρινη γέφυρα ή ποιος έχει εμπειρία από παρεμβάσεις απαραίτητες σε αρχαιολογικές εργασίες. 


Τότε είχαμε θέσει μια διετή μεταβατική περίοδο, ώστε από τον Ιανουάριο του 2020 το μητρώο αυτό να λειτουργεί. Σήμερα, με το άρθρο 77 του πολυνομοσχεδίου παρατείνετε την προθεσμία αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 2024. Και σας ρωτάμε : κυβερνάτε τεσσεράμισι χρόνια. Τι έγινε και το μητρώο δεν είναι ακόμα έτοιμο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Που υπάρχουν δυσκολίες; Το θέμα δεν είναι διαδικαστικό. Είναι κρίσιμο. 

Αν δούμε τις εργολαβίες που εκτελεί σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού σε εμβληματικά μνημεία, θα διαπιστώσουμε ότι πάρα πολλές κακοτεχνίες και καθυστερήσεις οφείλονται στην απουσία αυτού του μητρώου. Στην απουσία δηλαδή μιας βάσης δεδομένων για το ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία σε εξειδικευμένες αρχαιολογικές εργασίες. Βλέπουμε, για παράδειγμα τις εργολαβίες του Αχιλλείου της Κέρκυρας, για τις οποίες σας έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική. Τι διαπιστώνουμε εκεί; Ότι το συνεργείο που εκτελεί τεχνικές εργασίες ηλεκτροφωτισμού για παράδειγμα, δεν έχει καμία εμπειρία σε ότι αφορά τις ιδιαιτερότητες τέτοιων εγκαταστάσεων σε τοιχογραφίες. 


Εσείς μας στείλατε τους φακέλους, μετά από σχετικές κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, αυτά λένε μέσα οι αρχαιολόγοι κι οι συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνοι για το έργο. Και δεν είναι μόνο εκεί. Η εικόνα αυτή συμβαίνει παντού. Τα μνημεία μας σήμερα δίνονται σε εργολάβους οικοδομών και δεν έχουμε μια βάση δεδομένων για εξειδικευμένες σωστικές τεχνικές εργασίες. Γιατί, λοιπόν, αργείτε τόσο πολύ με το μητρώο; 


Με το άρθρο 78, τέλος, δίνετε ακόμα μία παράταση στην αμαρτωλή υπόθεση της εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Μπαίνουμε στο πέμπτο έτος αυτής της διαδικασίας, η οποία  στην αρχική σας διάταξη υποτίθεται ότι θα διαρκούσε ένα έτος. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξηγηθεί γιατί εδώ και τόσα χρόνια δεν μπορούμε να εκκαθαρίσουμε το ταμείο αυτό. Γιατί πάμε από παράταση σε παράταση και τελικά ποια είναι τα συμπεράσματα του εκκαθαριστή σε σχέση με την οικονομική διαχείριση του συγκεκριμένου φορέα; 


Εμείς έχουμε καταγγείλει αυτή τη διαδικασία, την οποία θεωρούμε προβληματική, με δεδομένο το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς και το γεγονός ότι υπάρχει διαδικασία στη δικαιοσύνη σε σχέση με το θέμα. Θέλουμε, λοιπόν, άμεση επεξήγηση για το αργόσυρτο της υπόθεσης, η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα αξιοπιστίας. 


Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να πω το εξής. Χθες ήμουν στην Ακρόπολη, όπου το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων αρχαιοφυλάκων στο Υπουργείο Πολιτισμού ενάντια στα σχέδια εκχώρησης των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εισιτηρίου και υποδοχής. Πάλι σε ποιους αυτή η εκχώρηση; Να μαντέψουμε; Δεν χρειάζεται. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Σε ιδιώτη. Σε εργολάβο. Με τον νόμο του κ. Χατζηδάκη η απεργία αυτή κηρύχθηκε παράνομη. Εργολάβοι λοιπόν και ιδιώτες παντού. Με τα σχέδια αυτά το δημόσιο ταμείο ζημιώνεται κατά 2 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα χάνουν τη δουλειά τους οι αρχαιοφύλακες που διασφαλίζουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με εμπειρία. Και σας ρωτάμε. Γιατί δίνετε σε εργολάβους τα εισιτήρια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και δεν στηρίζετε τους αρχαιοφύλακες που τόσα χρόνια με ειδικευμένη γνώση παρέχουν αυτή την υπηρεσία, και μάλιστα πάρα πολύ καλά; Ερώτημα που πιθανόν δεν θα απαντηθεί ποτέ από την κυρία Υπουργό. 

bottom of page