top of page

Δεν τολμάτε να τα βάλετε με την Ελ. Χρυσός τα συμφέροντα της οποίας συγκρούονται με το καθαρό νερό.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Δεν τολμάτε να τα βάλετε με την Ελληνικός Χρυσός τα συμφέροντα της οποίας συγκρούονται με το καθαρό νερό κι άρα με το έργο του Φράγματος του Χαβρία.Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου “Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος”. Ολομέλεια Βουλής. 21.3.2023


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, όσο κι αν η κυβέρνηση ενδύεται τον μανδύα του μετανοημένου, όσο κι αν προσπαθεί απεγνωσμένα να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο, με το παρόν νομοσχέδιο αποκαλύπτεται το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της σύμπλευσης με τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα συμφέροντα, εκείνα που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας ακόμα και στα πιο θεμελιώδη για τη ζωή αγαθά.


Το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε λίγες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών και συζητήθηκε άρον των άρον, την ώρα που η κοινωνία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ ναρκοθετεί τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Η κυβέρνηση εισάγει συγκεκαλυμμένα, μια διαδικασία παραχώρησης του δημοσίου αυτού αγαθού, αλλά και των κρίσιμων τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμμάτων στο ιδιωτικό κέρδος.


Το ερώτημα που σας θέσαμε και στο οποίο επιμένετε να μην απαντάτε είναι ένα. Γιατί περνάτε την εποπτεία του νερού και των απορριμμάτων στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μιας ανεξάρτητης αρχής που έχει ως στόχο να ρυθμίζει τον ιδιωτικό ανταγωνισμό, ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας. Τι σχέση έχει το νερό με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό;


Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θέλετε να εισάγετε ένα μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο της κερδοσκοπικής αγοράς ενέργειας που εφαρμόσατε εμμονικά όλα αυτά τα χρόνια και που οδήγησε στην ενεργειακή φτώχεια των Ελλήνων και στην εκτόξευση των τιμών. Θέλετε, με άλλα λόγια, να κάνετε στο νερό ότι και στο ρεύμα. Το ίδιο σχεδιάζετε και στα απορρίμματα και βέβαια και στη διαχείριση των λυμάτων.


Επιτρέψτε μου, όμως, την εξής παρατήρηση. Η διαχείριση σας μέχρι εδώ στους συγκεκριμένους τομείς ήταν κάτι περισσότερο από ανεπαρκής. Στη Χαλκιδική παραλάβατε έτοιμο ένα σχέδιο για την δημιουργία και διαχείριση του Φράγματος του Χαβρία. Ένα σχέδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ δουλειά κατάφερε να ωριμάσει.


Διατυμπανίζατε, σε κάθε επίσκεψη σας στην Χαλκιδική ότι το έργο δημοπρατείται. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Και σαν να μην φτάνει αυτό, αφήνουν στελέχη σας να εννοηθεί ότι το έργο έχει παγώσει επειδή το πλαίσιο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφέρει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που καραδοκούν για να αρπάξουν, επιτρέψτε μου την έκφραση, το έργο.


Αντίστοιχα, για του βιολογικούς σταθμούς της Χαλκιδικής, κι εκεί κινείστε με ρυθμούς χελώνας. Δεν έχετε κάνει τίποτα για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των βιομηχανικών λυμάτων της αγροτικής μεταποίησης κι ιδιαίτερα της βρώσιμης ελιάς.


Επίσης, δεν τολμάτε να τα βάλετε με την Ελληνικός Χρυσός τα συμφέροντα της οποίας συγκρούονται με το καθαρό νερό κι άρα με το έργο του Φράγματος του Χαβρία, γιατί ένα τέτοιο έργο θα την αναγκάσει να λογοδοτεί σε πραγματικό χρόνο για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ύδατα στην μεταλλευτική περιοχή στο Κάκαβο, στις πηγές δηλαδή του Χαβρία.


Αντί, λοιπόν, να προχωρήσουν αυτά τα έργα, τώρα ψάχνετε, λέει, ιδιώτες να διαχειρίζονται τους βιολογικούς σταθμούς. Την διαχειριστική σας ανεπάρκεια προσπαθείτε και πάλι να την μεταβάλετε σε αντικοινωνικό κέρδος. Αυτοί είστε και γι΄αυτό ο κόσμος θα σας απαντήσει κατάλληλα.


Σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το παρόν νομοσχέδιο κάνετε ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που προσπαθούν να περάσουν σε βιώσιμα ενεργειακά μοντέλα. Καταγγέλουμε και πάλι, από το Βήμα της Βουλής αυτό που μας καταγγέλουν άνθρωποι από τη Χαλκιδική. Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έχει μπει ούτε μια στέγη σπιτιού σε πρόγραμμα.


Δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο μας λέτε. Δεν έχει μπεί ούτε μια τουριστική επιχείρηση στο πρόγραμμα. Οι επαγγελματίες τηλεφωνούν στον ΔΕΔΔΗΕ και εισπράτουν την ίδια απάντηση. Δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο. Αγρότες που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκό για τις ενεργειακές ανάγκες των καλλιεργειών τους. Τα ίδια.


Γιατί όμως δεν υπάρχει χώρος στο δίκτυο; Γιατί το κρατάτε για τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν γιγάντια πάρκα ακόμα και τον πυρήνα περιοχών natura. Καταγγέλουμε διαρκώς τέτοιες μεθοδεύσεις και κάνετε ότι δεν ακούτε.


Οι πολίτες, όμως, δυστυχώς για εσάς έχουν καταλάβει τα ψέματά σας. Έχουν καταλάβει την ανεπάρκεια σας, την διαχειριστική σας ανικανότητα και τώρα αντιλαμβάνονται, δυστυχώς με τον πλέον επώδυνο τρόπο, πόσο σαθρή ήταν η διακυβέρνηση σας σε όλους, μα όλους, ανεξαιρέτως τους τομείς. Κι οι απαντήσεις που θα πάρετε, να είστε βέβαιοι, θα είναι αντίστοιχα σκληρές με την σκληρή, αντικοινωνική σας πολιτική και στο περιβάλλον και παντού.

コメント


bottom of page