Εισήγηση Κυριακής Μάλαμα στην εκδήλωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στις εξορύξεις χρυσού “Gold mining. A dirty business”. Βρυξέλλες 20.11.2019
Να ευχαριστήσω την ομάδα των ευρωβουλευτών για την διοργάνωση, όπως επίσης και την ομάδα των συνεργατών τους. Σας ευχαριστούμε πολύ για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σταθώ στην υφεσιακή διάσταση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, με στοιχεία που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φτώχειας και της αποανάπτυξης στις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους επενδύσεις. Επίσης, θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της ασυμβατότητας αυτού του τύπου επενδύσεων και με την προστασία της πολιτιστικής κι αρχαιολογικής κληρονομιάς.
Ως προς το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, θα διαπιστώναμε με ευκολία ότι η εξόρυξη χρυσού έχει καταδικάσει τη Βορειοανατολική Χαλκιδική σε διαρκή ύφεση και σε αποκλεισμό από τις επενδύσεις που εξελίσσονται στον υπόλοιπο Νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αξιοποίηση των πόρων των προγραμμάτων Leader για την ανάπτυξη των τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Χαλκιδικής ένα στα δύο τουριστικά καταλύματα που εντάχθηκαν σε προγράμματα στη συγκεκριμένη περιοχή έκλεισε σε λιγότερο από δέκα έτη. Την ίδια στιγμή στον υπόλοιπο Νομό ο αριθμός των κλινών έχει διπλασιαστεί.
Επίσης, υποστηρίχθηκαν οι παραγωγικοί κλάδοι με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από εκείνα που έχει επενδύσει η eldorado για τις εξορύξεις της και τα οποία ποτέ δεν έφτασαν στην τοπική οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο Νομό. αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι οποίοι επίσης πλήττονται βάναυσα.
Φτώχεια και ύφεση συναντά κανείς σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων που γίνονται εξορύξεις χρυσού. Το ΑΕΠ της Σερβίας συνολικά ανέρχεται περίπου στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, το 1/4 του αντίστοιχου ελληνικού, την στιγμή που διενεργούνται εξορύξεις σε πάνω από 300 σημεία αυτής της χώρας. Το ΑΕΠ ανά κάτοικο εκεί ανέρχεται περίπου στις 5000 δολάρια, το 1/3 του αντίστοιχου ελληνικού. Στη Βουλγαρία στην περιοχή των εξορύξεων το ποσοστό φτώχειας είναι εξαιρετικά υψηλό στην περιοχή του Krumovgrad, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ελλάδα. Στην Ρουμανία, στην περιοχή Baia Mare, όπου σημειώθηκε το μεγάλο ατύχημα το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αγγίζει το 30%. Άρα λοιπόν οι εξορύξεις χρυσού κρατούν δέσμιες κοινωνίες και οικονομίας στην οπισθοδρόμηση.
Ως προς το ζήτημα της υποβάθμισης της αρχαιολογικής κληρονομιάς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τις επενδύσεις αυτές δεν εφαρμόζεται ο αρχαιολογικός νόμος. Το Υπουργείο Πολιτισμού συναινεί σταθερά στην καταστροφή των αρχαιοτήτων προς όφελος πάντα της εταιρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών και η διάνοιξη στη θέση του ενός ορύγματος open pit. Το γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, όσοι είστε από την περιοχή. Αντίστοιχη βαρβαρότητα και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική που είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη και κεντρικό σημείου του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού. Σε όλη αυτή την περιοχή δεν έχει διενεργηθεί ούτε μία ανασκαφή και δεν υπάρχει ούτε ένας αρχαιολογικός χώρος. Η σύληση των αρχαιοτήτων βαδίζει χέρι χέρι και με την εξόρυξη χρυσού. Και τελειώνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι έλαβα σήμερα ένα γράμμα από την eldorado. Τις λεπτομέρειες μετά. Σας ευχαριστώ πολύ.
Comments