ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κ. Μάλαμα - Σ. Φάμελλος : Η Αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός θίγει το δημόσιο συμφέρον.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, με το υπ. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/82402/5601/05-08-2022 ξεκινάει την διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων για την αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός, στην βάση της νέας σύμβασης παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που ψήφισε με νόμο (4785/2021) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω lockdown και με την Βουλή υπολειτουργούσα.
Τότε είχε τονιστεί ότι η νέα αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση επιτρέπει στην εταιρία να απαλλαγεί κι από τις ελάχιστες υποχρεώσεις που έθετε η προηγούμενη σύμβαση κι η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011. Είχε τονιστεί, επίσης, ότι με την νέα σύμβαση η εταιρία απαλλάσσεται από την υποχρέωση καθετοποιημένη μεταλλουργίας, με το δημόσιο να χάνει φορολογικά έσοδα. Κυρίως, όμως, επιχειρούσε να απαλλάξει η νέα σύμβαση την εταιρία από ενδεχόμενες ρήτρες για το ψέμα της μεθόδου μεταλλουργίας που έλεγε επί 10 χρόνια, ισχυριζόμενη ότι θα εφαρμόσει μια μέθοδο ασφαλή και περιβαλλοντικά ανώδυνη, η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. Με την χαριστική ρύθμιση της νέας σύμβασης επιχειρούσε να ξεπεράσει, έτσι, η Ελληνικός Χρυσός και την απόφαση - κόλαφο του ΣτΕ και το πλαίσιο της Διαιτησίας, αποφάσεις για τις οποίες είχε λάβει σοβαρές πρωτοβουλίες συμμόρφωσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι οι διαδοχικές ηγεσίες του ΥΠΕΝ επί της διακυβέρνησης του.
Σήμερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει την διαβούλευση για να επισφραγίσει όλα αυτά που η εταιρία υπαγόρευσε στην νέα σύμβαση. Μέσα στην αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισφραγίζεται η κατάργηση της υποχρέωσης της μεταλλουργίας, επισφραγίζεται η απώλεια εσόδων για το δημόσιο από την εξαγωγή του ακατέργαστου μεταλλεύματος στο εξωτερικό, επισφραγίζεται η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας στο Δήμο Αριστοτέλη, υποβαθμίζονται oι απαιτήσεις μέτρων προστασίας περιβάλλοντος για τους χώρους απόθεσης επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων. Μειώνονται, τα αποδεκτά όρια ποιότητας των υγρών αποβλήτων, χαρακτηρίζονται τα εξορυκτικά απόβλητα ως μη επικίνδυνα, παραβλέπεται η ανάγκη προστασίας από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, καταργείται η υποχρέωση κατασκευής συνδετήριας στοάς, επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το δημόσιο οδικό δίκτυο, επισφραγίζεται η απώλεια θέσεων εργασίας, επισφραγίζεται όμως και κάτι ακόμα. Η πρόθεση της εταιρίας να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις εξορυκτικές της δραστηριοτητες στο δάσος του Κακάβου καθώς και εντός των Τοπικών Κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Στρατονίκης, Σταγείρων, Νεοχωρίου , Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλης Παναγίας , ήδη αδειοδοτήθηκαν πάνω από 157 νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μία τεράστια έκταση της παραχωρηθείσας μεταλλευτικής περιοχής, σε άμεση γειτνίαση με χωριά.
Η δική μας στάση παραμένει αυτή που καταγράφηκε δημόσια και κατά την διάρκεια της συζήτησης της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης, όπου τεκμηριώσαμε την κάθετη διαφωνία μας με την επιδείνωση των όρων της εξόρυξης και το πλήγμα που επιφέρουν οι αλλαγές στο δημόσιο συμφέρον. Την ίδια θέση επαναλαμβάνουμε και τώρα.
Comentarios