top of page

Εργασιακή επισφάλεια διαρκείας για τους καλλιτέχνες – μουσικούς.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Θέμα : Εργασιακή επισφάλεια διαρκείας για τους καλλιτέχνες – μουσικούς


Το σοβαρό ζήτημα της συνεχιζόμενης εργασιακής επισφάλειας των καλλιτεχνών-μουσικών φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και η βουλευτής Χαλκιδικής και Αναπλ. Τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης Κυριακή Μάλαμα, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 53 βουλευτές.


Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του επλήγησαν καίρια καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας. Τα πενιχρά επιδόματα – για όσους τα λάμβαναν – δεν επαρκούσαν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες και κυρίως για να αντισταθμίσουν την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά που υπέστησαν.


Σήμερα, πλέον που καλούνται να επανέλθουν σε μερική κανονικότητα, έχουν να αντιμετωπίσουν εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν την αξιοπρεπή επιβίωση. Παρότι οι καλλιτέχνες-μουσικοί βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε lockdown και υποχρεωτική αναστολή των δραστηριοτήτων τους, για τους περισσότερους από αυτούς τους μήνες δεν έλαβαν αποζημίωση. Ακόμη, καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και τις άδικες εξαιρέσεις δικαιούχων ακόμη και από το ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ, τέλη επιτηδεύματος κ.ά.) είναι δυσβάσταχτες, την στιγμή που πλήθος καλλιτεχνών - μουσικών αδυνατεί να καλύψει τα στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης.


Οι βουλευτές ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την έμπρακτη οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών-μουσικών, την φορολογική αναμόρφωση που θα καταστήσει βιώσιμη την επαγγελματική ενασχόληση με τον κλάδο της μουσικής, ουσιαστικές βελτιώσεις και νέες ρυθμίσεις για την απρόσκοπτη ένταξη όλων των δικαιούχων στο Ταμείο ΟΑΕΔ. Κυρίως όμως είναι αναγκαίο ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο διάσωσης, αναθέρμανσης και ενίσχυσης του κλάδου των μουσικών.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων


Αθήνα, 2 Μαρτίου 2022

Προς τους κυρίους Υπουργούς :


Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Εργασιακή επισφάλεια διαρκείας για τους καλλιτέχνες – μουσικούς.


Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του επλήγησαν καίρια καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας. Πλήθος εκδηλώσεων ματαιώθηκαν, θέσεις εργασίας χάθηκαν, χώροι πολιτισμού έκλεισαν και παντού κυριαρχούσε η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν είχαν για πολλούς μήνες καμία πηγή εσόδων, καθώς ο πολιτισμός βρισκόταν σε συνεχή «αναστολή».


Τα πενιχρά επιδόματα – για όσους τα λάμβαναν – δε επαρκούσαν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες και κυρίως για να αντισταθμίσουν την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά που υπέστησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος των τεχνών, η διασκέδαση και ψυχαγωγία παρουσιάζουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μείωση των δραστηριοτήτων τους κατά 44% ως προς το 2019 και κατά 15% ως προς το 2020. Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το από 20 Οκτωβρίου 2021 ψήφισμά του για την κατάσταση των καλλιτεχνών πανευρωπαϊκά, περιγράφει το μέγεθος της υφιστάμενης καταστροφής και προτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων του Πολιτισμού


Σήμερα, πλέον που καλούνται να επανέλθουν σε μια μερική κανονικότητα έχουν να αντιμετωπίσουν εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν την αξιοπρεπή επιβίωση.


Αρχικά, η παρατεταμένη συνέχιση των μέτρων λ.χ. απαγόρευσης της μουσικής - μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου 2022- συνιστά για τους καλλιτέχνες ένα άτυπο lock down διαρκείας, ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να παραμένουν πληττόμενοι, είτε λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας, είτε εξαιτίας του ότι και οι ίδιοι νοσούν και δεν μπορούν να εργαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, ο κλάδος των μουσικών εξαιτίας των απαγορεύσεων βιώνει συνεχείς ακυρώσεις εκδηλώσεων, συναυλιών, απαγόρευση μουσικής σε μαγαζιά κ.α, χωρίς να έχει καμία εναλλακτική διέξοδο. Παρόλα αυτά οι μουσικοί – δημιουργοί δεν έλαβαν για τους περισσότερους μήνες αναστολής δραστηριοτήτων (πλην του Ιανουαρίου 2022) κανενός είδους αποζημίωση παρότι οι δραστηριότητές τους ήταν εκ των πραγμάτων αποκλεισμένες.


Ακόμη, εξίσου προβληματική παραμένει η κατάσταση με την ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ, καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να χάνουν αδικαιολόγητα το εποχικό επίδομα καλλιτέχνες, μουσικοί και δημιουργοί οι οποίοι έλαβαν ένσημα από την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Συνεπώς, υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις στις οποίες ζητήθηκε να διαγραφούν από το ταμείο ανεργίας, ενώ τα μοναδικά ένσημα προέρχονταν από το Υπουργείο Εργασίας και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Η αδιέξοδη κατάσταση επιτείνεται και από ίδιο το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, μία εξαιρετικά προβληματική στην λειτουργία της πλατφόρμα, που αποκλείει την πλειονότητα των καλλιτεχνών, αφού όλες οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε όσους έχουν εγγραφεί πριν τις 10/1/2021. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, το Υπουργείο Εργασίας αρνείται να επιλύσει τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί.


Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ θα μπορούσε να απλοποιηθεί η ένταξη στο ταμείο ανεργίας των εργαζόμενων στον Πολιτισμό και να εξαγγελθούν προγράμματα απασχόλησης για τους ανθρώπους του Πολιτισμού.


Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος έχει καταθέσει αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την αναγκαιότητα κατάργησης του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος από τα δελτία παροχής υπηρεσιών, κάτι που εξωθεί τον κλάδο στην πλήρη οικονομική του αφαίμαξη.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, πλήθος καλλιτεχνών αδυνατεί να καλύψει τα στοιχειώδη έξοδα και όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, στην Θεσσαλονίκη μόνο από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 πραγματοποιούνταν εβδομαδιαία διανομή τροφίμων σε περισσότερες από 100 οικογένειες με την συνδρομή του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης. Πολλοί εξ αυτών καλούνται να αποπληρώσουν χρέη προς το Δημόσιο ή τραπεζικές οφειλές, χωρίς να εργάζονται και να έχουν εισόδημα για περισσότερα από δύο χρόνια. Φυσικά, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για ρυθμίσεις στην αποπληρωμή των χρεών των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων.


Επειδή, ο κλάδος των μουσικών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθόλη την διάρκεια της πανδημίας, αδυνατώντας ουσιαστικά να εργαστεί.


Επειδή, χιλιάδες μουσικοί, δημιουργοί, εργαζόμενοι στον χώρο αυτό βιώνουν την ανεργία και την επισφάλεια.


Επειδή, είναι αναγκαία ή άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί


Θα λάβουν οι μουσικοί, δημιουργοί και λοιποί εργαζόμενοι του κλάδου αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Αύγουστο 2021 - Δεκέμβριο 2021, όπου ουσιαστικά αναστάλθηκαν πλήρως οι δραστηριότητές τους;


Τι μέτρα θα ληφθούν για να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας από τα ταμείο του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορούν να ενταχθούν όσοι ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού;


Τι προτίθενται να κάνουν για την φορολογική ελάφρυνση των μουσικών, με βάση και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (λ.χ. για το τέλος επιτηδεύματος);


Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν και ποιο είναι το συνολικό μακροπρόθεσμό σχέδιο της κυβέρνησης για την άμεση αναθέρμανση και ενίσχυση του κλάδου των μουσικών;


Πρόκειται να αποζημιωθούν οι μουσικοί που ήταν να δουλέψουν σε εκδηλώσεις και συναυλίες σε Φεστιβάλ των ΟΤΑ αλλά ακυρώθηκαν; Ποιες ενέργειες θα γίνουν από τα αρμόδια υπουργεία και από τους δήμους - περιφέρειες ώστε να ενισχύσουν την καλλιτεχνική μουσική δραστηριότητα ( λ.χ. με χρηματοδοτήσεις και υποδομές);

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την υπογραφή ΣΣΕ σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Πολιτισμό, και ιδίως στον κλάδο της μουσικής;


Υπάρχει πρόβλεψη ένταξης και στήριξης των μουσικών από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης; Αν ναι, με ποιες διαδικασίες θα δοθούν και σε ποιες ομάδες δικαιούχων συγκεκριμένα και με ποια κριτήρια;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Καλείται o αρμόδια Υπουργός να καταθέσει στατιστικά στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για τους τελευταίους 20 μήνες, από την οποία να προκύπτει η πραγματική εικόνα για τον κλάδο των μουσικών (πόσοι είναι εγγεγραμμένοι, πόσοι λάμβαναν το επίδομα για ποιο διάστημα, ένσημα κ.ά).


Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Μάλαμα Κυριακή

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκη Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνοος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραίτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Comentários


bottom of page