top of page

Κ. Μάλαμα - Γ. Ζουμπάς : Να διαχειριστούμε ορθολογικά αυτό που υπάρχει γύρω μας.



Ξεκινάμε σήμερα μία νέα καμπάνια με τίτλο #ανοίγουμε_την_ατζέντα. Συναντάμε ανθρώπους με πορεία στον κοινωνικό χώρο της Χαλκιδικής, αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που αγωνίζονται για πρόοδο. Στόχος του #ανοίγουμε_την_ατζέντα είναι να αναδείξουμε κρίσιμα ζητήματα για την Χαλκιδική, μέσα από την οπτική των ανθρώπων της κοινωνίας. Ξεκινάμε σήμερα, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με μία συζήτηση με τον Γιώργο Ζουμπά.


---------


#ανοίγουμε_την_ατζέντα Κ. Μάλαμα - Γ. Ζουμπάς : Να διαχειριστούμε ορθολογικά αυτό που υπάρχει γύρω μας.

Ένα νέο κύκλο συζητήσεων με την κοινωνία των πολιτών ανοίγει η Κυριακή Μάλαμα, με στόχο την ανάδειξη των πραγματικών προβληματισμών του κόσμου και την εμβάθυνση θέσεων και δράσεων γύρω από σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα στη Χαλκιδική. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, η Κυριακή Μάλαμα συζητάει με τον Γιώργο Ζουμπά, πολίτη με μακρά πορεία στα περιβαλλοντικά κινήματα, αλλά και αυτοδιοικητικό στέλεχος με μεγάλη διαχειριστική εμπειρία. Η συζήτηση έλαβε χώρα καθοδόν για τη νήσο Αμμουλιανή.

Ο Γιώργος Ζουμπάς επεσήμανε μια σειρά από τεράστιες προκλήσεις που υπάρχουν και που κλήθηκε κι ο ίδιος να διαχειριστεί στην αυτοδιοικητική του πορεία. Η έλλειψη βασικών υποδομών, η διαχείριση των υποδομών ποιότητας ζωής καθώς και η μη ύπαρξη υποδομών προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, η επάρκεια νερού, είναι προβλήματα που δεν έχουν λυθεί και η Χαλκιδική τα βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει έντονος προβληματισμός, για την αλόγιστη επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, την απαράδεκτη αδειοδότηση, την προκλητική χρηματοδότηση και την διάλυση του πλαισίου ελέγχου της. Η εξόρυξη μετάλλων, σε τεράστια μεγέθη, μπορεί να τινάξει κυριολεκτικά, στον αέρα την περιβαλλοντική προστασία και δεν συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά την σημείωσε ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πραγματοποίησε δεκάδες επιτόπιες επισκέψεις σε τόπους της Χαλκιδικής που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αντίστοιχα και σε σχέση με το θέμα των εξορύξεων έδωσε αγώνα για διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία, όπως και για την βελτίωση του πλαισίου περιβαλλοντικών ελέγχων. Η αδέσμευτη κοινοβουλευτική δράση αποτελεί την εγγύηση ότι κάποιος θα συνεχίσει να παλεύει για κρίσιμα ζητήματα που η κοινωνία της Χαλκιδικής θα έχει τα επόμενα χρόνια μπροστά της.

bottom of page