top of page

Μεθόδευση αδειοδότησης γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Γιάνγκοβα του Δήμου Αριστοτέλη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Μεθόδευση αδειοδότησης γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Γιάνγκοβα του Δήμου Αριστοτέλη, εντός του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης.


Η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατασκευή ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου 100 MW στην περιοχή Γιάνγκοβα, ανάμεσα στον Στάνο και την Μαραθούσα, εντός του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας – Βόλβης και μέσα στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας αυτού. Η διαδικασία της αδειοδότησης μεθοδεύεται μέσω της κατάτμησης της εγκατάστασης σε δύο ξεχωριστά υποέργα, ώστε να κατηγοριοποιηθεί ως έργο κατηγορίας Α2, για να μην απαιτείται ειδική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ουδεμία εξήγηση δίνεται για αυτό στη ΜΠΕ αλλά ούτε και η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης ζήτησε τεκμηρίωση για αυτή την επιλογή, όπως φαίνεται από την αναρτηθείσα αλληλογραφία.


Λόγω της ιδιαιτερότητας και της ευαισθησίας της περιοχής, η οποιαδήποτε παρέμβαση χρειάζεται να αξιολογηθεί από τους ειδικούς επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος καταργήθηκε και κατά συνέπεια δεν έχει εκφράσει την άποψή του για τα έργα. Εφόσον οι αρμοδιότητες του Φορέα πέρασαν πλέον στο διάδοχο αθηνοκεντρικό σχήμα, τον ΟΦΥΠΕΚΑ απαιτείται η άμεση γνωμοδότησή του για το έργο και την κατάτμηση.


Είναι προφανές ότι για ένα έργο τέτοιου μεγέθους και εντός προστατευόμενης περιοχής η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι θα αδειοδοτηθεί ως ενιαίο έργο Α1, με αναλυτική Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και επί τόπου παρατηρήσεις και μελέτες, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες 2011/92/ΕΕ, 2014/52/ΕΕ, 92/43/ΕΟΚ και η αντίστοιχη εθνική ενσωμάτωση (Ν. 4014/2011, ΚΥΑ 33318/3028/11-12-1998) καθώς και με αναλυτική συζήτηση και γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί.


Είναι προφανές ότι χρησιμοποιώντας τα “παραθυράκια” από τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους Μητσοτάκη, αλλά και την πλήρη έλλειψη πλαισίου και διαδικασιών για αδειοδότηση ΑΠΕ, η χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού εντός περιοχής NATURA 2000, επιχειρείται να γίνει με όρους fast track. Αυτός είναι προφανώς και ένας από τους λόγους, άλλωστε, που καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης και η διαχείριση του δόθηκε σε έναν αδιαφανή φορέα με έδρα την Μεσογείων στην Αθήνα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά με την κυβέρνηση της ΝΔ.


Comments


bottom of page