top of page

Η ευαισθησία του Υπ.Πο. απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Η ευαισθησία του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μετά από πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τον απαράδεκτο αποκλεισμό των υποψηφίων με αναπηρία από τις προκηρύξεις αρχαιοφυλάκων του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, εδώ και δύο χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αποκλείει τους εργαζόμενους με αναπηρία από τις θέσεις αρχαιοφυλάκων, με το αιτιολογικό ότι ο Νόμος 4765/2021 στο άρθρο 6 παράγραφος 2 αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από την ειδικότητα Δ.Ε. Φύλαξης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διάταξη, η εφαρμογή της οποίας όμως από το Υπουργείου Πολιτισμού για τις θέσεις αρχαιοφυλάκων είναι ακόμα πιο αυθαίρετη. Οι θέσεις αρχαιοφυλάκων που προκηρύσσονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ειδικότητας “Δ.Ε. Φύλαξης και Πληροφόρησης” και στις οποίες μέχρι τον εν λόγω νόμο προσλαμβάνονταν κανονικά με ποσόστωση εργαζόμενοι με αναπηρία. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούν να εργαστούν άνθρωποι με αναπηρία σε καθήκοντα πληροφόρησης σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να άρει την αδικία και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της συμπερίληψης για τους εν λόγω εργαζόμενους συμπολίτες μας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2023


Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού


Θέμα : Η ευαισθησία του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.


Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού στο μήνυμα της για την Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία δήλωσε : “η διευκόλυνση της συμμετοχής των συμπολιτών μας με αναπηρία, σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, αποτελεί συνταγματική και καταστατική υποχρέωση της Πολιτείας. Πρωτίστως, όμως αποτελεί επιταγή κοινωνικής δικαιοσύνης”. Εντούτοις, εδώ και δύο χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αποκλείει τους εργαζόμενους με αναπηρία από τις θέσεις αρχαιοφυλάκων, με το αιτιολογικό ότι ο Νόμος 4765/2021 στο άρθρο 6 παράγραφος 2 αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από την ειδικότητα Δ.Ε. Φύλαξης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διάταξη, η εφαρμογή της οποίας όμως από το Υπουργείου Πολιτισμού για τις θέσεις αρχαιοφυλάκων είναι ακόμα πιο αυθαίρετη. Οι θέσεις αρχαιοφυλάκων που προκηρύσσονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ειδικότητας “Δ.Ε. Φύλαξης και Πληροφόρησης” και στις οποίες μέχρι τον εν λόγω νόμο προσλαμβάνονταν κανονικά με ποσόστωση εργαζόμενοι με αναπηρία. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούν να εργαστούν άνθρωποι με αναπηρία σε καθήκοντα πληροφόρησης σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους.


Επειδή η ισότητα όλων στην ζωή και στην εργασία αποτελεί πανανθρώπινο δικαίωμα


Ερωτάται η κυρία Υπουργός Πολιτισμού :


Γιατί αποκλείονται οι συμπολίτες μας με αναπηρία από τις θέσεις Δ.Ε. φύλαξης και πληροφόρησης σε μουσεία κι αρχαιολογικούς χώρους; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Υπουργός Πολιτισμού για την άρση αυτής της αδικίας;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ουράνια

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλειος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιώτα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

bottom of page