top of page

Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των κατοίκων και του περιβάλλοντος στην Ολυμπιάδα - επίσκεψη και συνέντευξη.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από την βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, την Αθηνά Παναγιώτου και τον Κώστα Γκοντίνο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Τόσκα, επισκέφτηκε την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, η οποία δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα τις προηγούμενες ημέρες. Στο χωριό υπερχείλισαν ρέματα, ενώ μεταφέρθηκαν από τα γύρω βουνά φερτά υλικά, τα οποία έφτασαν μέχρι την παραλία. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και σήμερα οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένεται η περιοχή να βρεθεί εκ νέου, αύριο και μεθαύριο στην δίνη ακραίας βροχόπτωσης.


Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο αυτό να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών με πλήρη χρηματοδότηση από την πολιτεία χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Οι διαδικασίες των έργων αποκατάστασης και υδραυλικής επάρκειας και ασφάλειας να ολοκληρωθούν με διαφάνεια και ισοτιμία μεταξύ όλων των εξειδικευμένων επιχειρήσεων. Επίσης, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση και ολοκλήρωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της μελέτης προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, που θα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη έργων από εδώ και εμπρός. Ακόμη, είναι κρίσιμης σημασίας η αξιοποίηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που εγκρίθηκε για την Κεντρική Μακεδονία το 2018, ιδιαίτερα μετά την επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, επιλογή που θέτει επ’ αμφιβόλου την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Οδηγίας 2007/60 της ΕΕ για τον πλημμυρικό κίνδυνο.


Το πρόβλημα της περιοχής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται συχνά. Η ανάγκη μόνιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι άμεση και η απουσία τους θέτει σε κίνδυνο το χωριό και την υγεία των κατοίκων. Πλησίον των ρεμάτων που το διασχίζουν υπάρχει το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και παλαιότεροι χώροι απόθεσης τελμάτων της Ελληνικός Χρυσός με επικίνδυνα απόβλητα. Θεωρούμε απαραίτητο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος να πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψία στην δραστηριότητα, να ληφθούν δείγματα από το νερό των ρεμάτων, των υδρογεωτρήσεων, από τα παράκτια ύδατα, καθώς και από τα φερτά υλικά κατά μήκος της κοίτης των χειμάρρων, όποτε υπάρχει πιθανότητα για μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των όμβριων υδάτων καθώς και των φερτών. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας μεταφοράς ρύπανσης θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας καθώς και το περιβάλλον της περιοχής. Οι μετρήσεις που υπάρχουν διαθέσιμες προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την εταιρία και πριν τα πλημμυρικά φαινόμενα.


Eίναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της γεωμορφολογίας του τοπίου και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η δημόσια ασφάλεια μπορεί να απειληθεί από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της περιοχής της Ολυμπιάδας και την λειτουργιά του εργοστασίου εμπλουτισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα και συνολικά οι περιβαλλοντικοί όροι της δραστηριότητας, να επικαιροποιηθούν και να επιβληθούν πρόσθετοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τον κίνδυνο ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, όπως της πλημμύρας. Τέλος, είμαστε στη διάθεση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για ότι χρειάζεται, και άμεσα για αποκατάσταση, και μεσοπρόθεσμα για ασφαλείς υποδομές.


Η συνέντευξη στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης για την αποτίμηση της κατάστασης διαθέσιμη : εδώ

Comments


bottom of page