top of page

Η Εφ. Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους αναβαθμίζει με το έργο της τον πολιτισμό της Χαλκιδικής



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους αναβαθμίζει με το έργο της τον πολιτισμό της Χαλκιδικής.


Επίσκεψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια του εξαιρετικού ανασκαφικού αρχαιολογικού έργου κι έργου ανάδειξης του πολιτισμού της Χαλκιδικής, που παρουσίασε η υπηρεσία όλο το προηγούμενο διάστημα. Η Κυριακή Μάλαμα ενημερώθηκε για τα νέα ευρήματα, αλλά και για σημαντικές πρωτοβουλίες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Γεώργιο Σκιαδαρέση.


Κεντρικό σημείο αποτέλεσαν τα πρόσφατα μοναδικά ευρήματα στο αρχαίο νεκροταφείο που ανασκάφηκε στον Άγιο Ιωάννη της Νικήτης, με τους 1000 τάφους και τα εκατοντάδες μοναδικά κινητά ευρήματα. Αντίστοιχα μοναδικά ευρήματα κι εκείνα που αποκαλύφθηκαν στην παραλία της Νέας Φούρκας, με το αρχαίο εργαστήριο κεραμικής, τον αρχαϊκό Κούρο και βέβαια το ναυάγιο που εντοπίστηκε από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.


Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους ενημέρωσε την Κυριακή Μάλαμα και για μια σειρά από καινοτόμες δράσεις που προετοιμάζει η υπηρεσία κι αναμένεται να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την αλληλεπίδραση της κοινωνίας της Χαλκιδικής με τον αρχαιολογικό της πλούτο. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα project του ψηφιακού ξεναγού σε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της Χαλκιδικής, ακόμα και σε εκείνα που δεν είναι οπτικά προσβάσιμα, αλλά και της εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας περιήγησης στην Αρχαία Όλυνθο. Οι εφαρμογές αυτές θα είναι προσβάσιμες μέσω του κινητού του επισκέπτη κι αναμένεται να δημιουργήσουν μία άλλη σχέση με τον πολιτιστικό πλούτο της Χαλκιδικής. Αντίστοιχες καινοτομίες εφαρμόζονται ήδη στην ψηφιακή έκθεση για την Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική, στο Μνημειακό Συγκρότημα των Νέων Φλογητών, αλλά και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκιδικής στον Πολυγύρο.


Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της εξήρε το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα ολόκληρη η Χαλκιδική φαίνεται να μετατρέπεται σε ένα “ανοικτό εργαστήρι πολιτισμού”, χάρη στις προσπάθειες των στελεχών της υπηρεσίας. Υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, ότι εφόσον δοθούν τα απαραίτητα μέσα και απαλυνθούν από αχρείαστο γραφειοκρατικό φόρτο τα στελέχη της υπηρεσίας, θα μπορέσουμε να δούμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα και στα υπόλοιπα μνημεία της Χαλκιδικής.

bottom of page