top of page

Αντιπαρερχόμαστε την συνήθη μετάθεση ευθυνών, σημειώνουμε την δέσμευση της κυρίας Μενδώνη




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κ. Μάλαμα : Αντιπαρερχόμαστε την συνήθη μετάθεση ευθυνών, σημειώνουμε την δέσμευση της κυρίας Μενδώνη για το κτίριο της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.


Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Κυριακής Μάλαμα προς την Υπουργό Πολιτισμού με θέμα : “Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του διατηρητέου κτιρίου της οδού Τοσίτσα, όπου στεγάζεται η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών”. 27.11.2023


To βίντεο της συζήτησης διαθέσιμο εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=ibXPZGARG44


Η κυρία Μενδώνη προσήλθε με την συνήθη διάθεση μετάθεσης ευθυνών στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακής Μάλαμα, για το διατηρητέο κτίριο της έδρας της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Παρόλο που η διαδικασία εκκρεμεί από το 2008 μέχρι σήμερα. Εμφανίστηκε επιθετική απέναντι σε εκείνους “που βιάζονται”, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να “αγοράσουν το κτίριο οι ίδιοι”. Στη συνέχεια βέβαια επανήλθε στη θέση που κατακτήθηκε από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη, δηλαδή το κτίριο να απαλλοτριωθεί από το δημόσιο και να περάσει στην απόλυτη προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού.


Επί της σημερινής κατάστασης η κυρία Μενδώνη εξέφρασε ένα θετικό κι ένα αρνητικό στοιχείο για την πορεία της απαλλοτρίωσης. Το θετικό είναι ότι δεσμεύτηκε ρητά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και για την οριστική απόδοση της χρήσης του κτιρίου στην Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών. Το αρνητικό είναι ότι παραδέχτηκε ότι εδώ και μήνες αναμένει την εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημόσιου, η οποία αδυνατεί, σύμφωνα με την Υπουργό να διαχειριστεί τον φόρτο που αντιμετωπίζει.


Συνεπώς, η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες από σήμερα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι δεσμεύσεις της κυρίας Υπουργού θα γίνουν πράξη κι αν τελικά η βούληση για απαλλοτρίωση του διατηρητέου της οδού Τοσίτσα 11 και απόδοση του στον σύγχρονο πολιτισμό, μέσα από την χρήση του από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών είναι ειλικρινής.

bottom of page