top of page

Απόλυτη επαγρύπνηση, για να μην διαταραχθεί η ανάπτυξη των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ


Κ. Μάλαμα : Απόλυτη επαγρύπνηση, για να μην διαταραχθεί η ανάπτυξη των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής.Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης. Ολομέλεια Βουλής 20.12.2021

Το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που συζητούμε σήμερα έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, υποθηκεύει την χειμερινή τουριστική περίοδο της χώρας. Ήδη, η χειμερινή σεζόν προμηνύονταν καταστροφική και πριν από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς σας, σε σχέση με τα τεστ στις αφίξεις, όμως οι παλινωδίες σας ολοκληρώνουν την καταστροφή. Αλλάξατε 3 φορές τα μέτρα στα αεροδρόμια για τα τεστ, ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους με τρεις δόσεις πολίτες. Εκτεθήκατε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες κι αναγκαστήκατε να ανασκευάσετε μερικώς. Όμως, ήδη οι ακυρώσεις από το εξωτερικό παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας. Η Αθήνα, την οποία εμείς είχαμε αναδείξει ως τουριστικό προορισμό 12 μηνών είναι άδεια από ξένους τουρίστες. Οι χειμερινοί προορισμοί στην Βόρεια Ελλάδα έχουν πληρότητες μηδέν για τα Χριστούγεννα κι όλοι αναρωτιούνται τι θα κάνετε με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον χειμερινό τουρισμό, οι οποίοι καταστρέφονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, όμως, δεν απαντάτε σε κανένα από αυτά τα προβλήματα, ούτε θέτετε τις βάσεις για την οργάνωση μιας πιο ορθολογικής προσέγγισης για τις αφίξεις του καλοκαιριού. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά και στο μέλλον, όμως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί σε αυτή τη φάση είναι ότι με το παρόν νομοσχέδιο, οι τουριστικοί προορισμοί που έχουν αναπτύξει τον ιαματικό τουρισμό, οι προορισμοί που έχουν σύγχρονες μονάδες θερμαλισμού, οι Δήμοι που έχουν δουλέψει για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών τους απειλούνται. Κι αναφέρομαι στις ρυθμίσεις που αφορούν στην νέα εταιρία που δημιουργείτε για την διαχείριση των ιαματικών πηγών της χώρας.


Πρόκειται για την σύσταση και πρέπει να το πούμε για να το ακούσει ο κόσμος, ενός νέου ΤΑΙΠΕΔ για τις ιαματικές πηγές της χώρας και για το φυσικό περιβάλλον και τις υποδομές γύρω από αυτές. Η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ ανησυχητική, με δεδομένο ότι τα μοναδικά αυτά περιουσιακά στοιχεία των τοπικών κοινωνιών μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος σε μία εταιρία στην Αθήνα, η οποία δεν ξέρουμε πως θα τα εκμεταλλευτεί και σε ποιους θα τα διαθέσει. Το μέλλον των ιαματικών πηγών και των υποδομών τους καθίσταται, στο πλαίσιο αυτό, κάτι παραπάνω από αβέβαιο, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση προς όφελος του τοπικού συμφέροντος. Το ίδιο βιώνουμε, άλλωστε, με όλες τις εκτάσεις που έχουν περιέλθει στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου σε τουριστικές περιοχές. Τι κάνει το δημόσιο σε αυτές τις περιπτώσεις; Προσπαθεί να πουλήσει ή να νοικιάσει δημόσια περιουσία σε ιδιώτες, χωρίς να ενδιαφέρεται για την τοπική ανάπτυξη.


Το είδαμε πρόσφατα στα οικόπεδα της Σάρτης της Χαλκιδικής, ίσως να έχετε προλάβει να ενημερωθείτε για το θέμα. Το βλέπουμε, όμως κι από την ανάποδη. Εκεί που το δημόσιο διαχειρίζεται τμήματα του αιγιαλού, όπου υπάρχουν μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Εκεί τι συμβαίνει; το δημόσιο αφήνει τα μνημεία να γκρεμιστούν, γιατί δεν ενδιαφέρονται οι υπηρεσίες του να πληρώσουν για την συντήρηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μνημεία του Μετοχιού του Βατοπεδίου στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Σας καλούμε, λοιπόν, να σκεφτείτε πόσο προβληματικό είναι όταν ένας αναπτυξιακός πόρος μιας τοπικής τουριστικής κοινωνίας περνάει στους δαίδαλους της γραφειοκρατίας των απρόσωπων υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης. Σε ότι αφορά τις ιαματικές πηγές, θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί κάποιο διοικητικό συμβούλιο από την Αθήνα μπορεί να τις αξιοποιήσει καλύτερα από τις τοπικές κοινωνίες.


Στην Χαλκιδική, οι ρυθμίσεις σας ανησυχούν πάρα πολύ τους πολίτες στην Κασσάνδρα, όπου ο Δήμος διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τις ιαματικές πηγές των Λουτρών Αγίας Παρασκευής και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την εμπλοκή κάποιου θολού εταιρικού σχήματος στην αξιοποίηση τους. Ο Δήμος Κασσάνδρας είχε εγκαλέσει ρητά τον κύριο Θεοχάρη τον προκάτοχο σας, ο οποίος επιχείρησε την υποχρεωτική μεταβίβαση των Λουτρών Αγίας Παρασκευής στην εταιρία που δημιουργείτε. Σήμερα, η διάταξη έρχεται ως προαιρετική, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος για τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής πέρασε.


Εμείς σας λέμε ότι διαφωνούμε ρητά με τους σχεδιασμούς σας αυτούς. Θέλουμε τους ιαματικούς πόρους ως μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής να συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και αντισταθμιστικά οφέλη. Θέλουμε αυτά τα οφέλη να αυξηθούν και να διαχυθούν ακόμα περισσότερο στους πολίτες της Κασσάνδρας.


Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η εταιρία που δημιουργείται μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή το πολυσύνθετο ζήτημα της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης των ιαματικών πηγών. Αντίθετα, φοβόμαστε ότι θα γίνει το όχημα για την εκποίηση όσων υποδομών είναι ανεπτυγμένες, ενώ θα αδιαφορήσει για εκείνες που παραμένουν αναξιοποίητες. Σε κάθε περίπτωση, εμείς καλούμε τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Κασσάνδρας σε απόλυτη επαγρύπνηση, για να μην διαταραχθεί η ανάπτυξη των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής και για να μην χαθεί αυτός ο πολύτιμος πόρος που με τόσο κόπο η τοπική κοινωνία προώθησε κι ανέδειξε.

Comments


bottom of page