ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ
Κ. Μάλαμα : Η τουριστική περίοδος σημαδεύτηκε από εμπόδια και δυσλειτουργίες που εμπόδισαν την υγιή ανάπτυξη και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
Ομιλία στο σχέδιο νόμου "Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης”. Ολομέλεια Βουλής. 25.10.2023
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο πρόσφατο συμβάν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θέλουμε πραγματικά να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου για την ελλιπή φύλαξη των μουσειακών και των αρχαιολογικών μας χώρων εν γένει, απόρροια της απαξίωσης του έργου των αρχαιοφυλάκων και των μουσείων σε πολιτικές περικοπών, λιτότητας και ιδιωτικοποίησης. Αυτή είναι η βαρύτητα που δίνεται στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Τώρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα συζητάμε στο τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου ένα νομοσχέδιο για τον τουρισμό, για το οποίο το πρώτο σχόλιο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι δεν μπαίνει στον πυρήνα της τουριστικής πολιτικής, δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων του τουρισμού και δεν προσφέρει κάποιο αναπτυξιακό όραμα.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αυτοαναίρεσης της πολιτικής της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, το οποίο αναλώνεται στην επιτροπολογία, στη συγκρότηση γραφειοκρατικών σωμάτων και στην ακύρωση μιας σειράς διατάξεων τις περιόδους του κ. Κικίλια στο τιμόνι του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες είχαν προκαλέσει πραγματικά πολύ μεγάλες αντιδράσεις και αναστάτωση σε πολλές τοπικές κοινωνίες.
Η φετινή τουριστική περίοδος δεν χαρακτηρίστηκε από ομοιογένεια, θα λέγαμε, σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Υπήρξαν τουριστικοί προορισμοί που κατάφεραν με περισσότερα ή λιγότερα προβλήματα να δουλέψουν, αλλά υπήρχαν και τουριστικοί προορισμοί που καταστράφηκαν, που σβήστηκαν κυριολεκτικά από τον χάρτη, όχι μόνο ως απόρροια της κλιματικής κρίσης, όπως ισχυρίζεστε εσείς ως κυβέρνηση, αλλά εξαιτίας και της αδυναμίας του κράτους να προστατέψει όλες αυτές τις περιοχές από τις φυσικές καταστροφές και τις κοινωνίες ταυτόχρονα.
Σήμερα η Ρόδος, ο Έβρος, το Πήλιο μετράνε πληγές και μόνο πληγές. Ακόμα, όμως και σε τουριστικούς προορισμούς που γλίτωσαν από τις φυσικές αυτές καταστροφές η τουριστική περίοδος σημαδεύτηκε από εμπόδια και δυσλειτουργίες που εμπόδισαν την υγιή ανάπτυξη και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
Βλέπουμε για παράδειγμα τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου, τα οποία εισάγουν την προβληματική της αειφορίας και της βιώσιμης διαχείρισης του παράκτιου τουριστικού μας προϊόντος και αναρωτιόμαστε: Οι επιτροπές στο κέντρο της Αθήνας, άραγε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των παραλιών και των τουριστικών προορισμών; Γίνεται αυτό μέσα από επιτροπές; Όμως, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ξεκινάει μια προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος από το Υπουργείο Τουρισμού, θα πρέπει άμεσα, τώρα, να απαντήσουμε στα ερωτήματα που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι -δεν σας μιλάω για πέρυσι, για φέτος το καλοκαίρι- όχι μόνο από το κίνημα της πετσέτας, όπως το ονομάσαμε όλοι μας, αλλά κυρίως από την εμπειρία των ανθρώπων του τουρισμού, που προσπαθούν να δουλέψουν στις παραλίες μας.
Τα κρίσιμα ερωτήματα των αρμοδιοτήτων στην εκμίσθωση, στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, στην ισορροπία ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική προστασία, στην αντιμετώπιση αυθαιρεσιών, στην προώθηση όλων των μορφών θαλάσσιου τουρισμού, παραμένουν ανοιχτά.
Σε μερικούς μήνες πάλι, οι τουριστικές αυτές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να ανανεώσουν μισθώσεις, να εκδώσουν άδειες και να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Και ρωτάμε, θα είμαστε έτοιμοι; Θα απλοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο; Θα μπουν λογικοί κανόνες για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις απρόσκοπτα; Θα διασφαλιστούν συνταγματικά δικαιώματα πρόσβασης στον αιγιαλό και στον δημόσιο χώρο; Προσεγγίζει το νομοσχέδιο αυτά τα ζητήματα; Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχει σχέδιο; Θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των παραθαλάσσιων οικονομιών και κοινωνιών;
Το νομοσχέδιο αναιρεί, επίσης, μία ρύθμιση που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία της Χαλκιδικής, στην περιοχή της Κασσάνδρας, μια ρύθμιση την οποία εμείς επικρίναμε πάρα πολύ έντονα. Ακυρώνει σήμερα το νομοσχέδιο το λεγόμενο ΤΑΙΠΕΔ των ιαματικών πόρων, που είχε δημιουργηθεί για να ιδιωτικοποιήσει τις ιαματικές πηγές των ΟΤΑ. Τότε εμείς είχαμε επικρίνει πολύ έντονα την κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις αυτές. Είχαμε ζητήσει να παραμείνουν τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής και οι εγκαταστάσεις τους στην αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού και είχαμε καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Σήμερα οι σχεδιασμοί αυτοί ακυρώνονται και δικαιώνεται τελικά η δική μας θέση, αυτή δηλαδή της προστασίας των ιαματικών πηγών ως δημόσιος πόρος και ως κοινωνικό αγαθό.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, οι άνθρωποι του τουρισμού και οι κοινωνίες που βιοπορίζονται από τον τουρισμό, αναμένουν από την κυβέρνηση καθαρές αποφάσεις και θέτουν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτον, τι θα γίνει με το χαράτσι του δεκαπλασιασμού του φόρου διαμονής που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ; Τι θα γίνει με το κρίσιμο θέμα της γραφειοκρατίας στις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό και στην παραλία; Θα μπορέσουν να δουλέψουν του χρόνου ή θα έχουμε πάλι τον Αύγουστο κρίσεις και παλινωδίες; Θα ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και το πλαίσιο που θα συμβούν όλα αυτά και οι επιτρεπόμενες τουριστικές δραστηριότητες, επίσης; Πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις τι να αναμένουν και τι να επενδύσουν.
Εν ολίγοις, το βασικό ερώτημα που τίθεται και υπερβαίνει πραγματικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το εξής: Υπάρχει σχέδιο για την τουριστική πολιτική της Ελλάδας; Θα μας παρουσιάσει κάτι το υπουργείο που θα ανοίγει νέες προοπτικές και θα απαντά στις αγωνίες των ανθρώπων των τουριστικών περιοχών και τους επαγγελματίες; Αυτά θα θέλαμε να ακούσουμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτά θα πρέπει να αναλυθούν άμεσα για να έχουμε και εμείς μια πυξίδα, μια πυξίδα για τον δρόμο της ανάπτυξης που θα πρέπει να πάρουμε για το επόμενο –τουλάχιστον- καλοκαίρι. Σας ευχαριστώ.
Comments