top of page

Το μνημείο του υδρόμυλου του Μεταγκιτσίου στη Χαλκιδική απειλείται από την εγκατάλειψη.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ


Κ. Μάλαμα : Το μνημείο του υδρόμυλου του Μεταγκιτσίου στη Χαλκιδική απειλείται από την εγκατάλειψη.


Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την κατεπείγουσα ανάγκη διάσωσης του μνημείου του νερόμυλου του Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής. Την ερώτηση συνυπογράφει η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής αποτελεί χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο και παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αναστήλωση κι ανάδειξη του, όλες οι προσπάθειες απέτυχαν. Σήμερα το μνημείο παρουσιάζει απειλείται με κατάρρευση, εάν δεν ενταχθεί άμεσα σε κάποιο αναστηλωτικό πρόγραμμα. Το πλήγμα στον πολιτισμό της Χαλκιδικής από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι τεράστιο, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο στο είδος του, το οποίο πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει άμεσες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την διάσωση του μνημείου.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2022


Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού


Θέμα : Το μνημείο του υδρόμυλου του Μεταγκιτσίου στη Χαλκιδική απειλείται από την εγκατάλειψη.


Το συγκρότημα του υδρόμυλου του Μεταγκιτσίου Χαλκιδικής αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2930/48197/1-3-1989 - ΦΕΚ 189/Β/14-3-1989 χρίζει ιδιαίτερης προστασίας, "διότι αποτελεί αξιόλογο κτίσμα ειδικής λειτουργίας, παραγωγής παρασκευασμάτων αλεύρου, και σημαντική μαρτυρία για τις συνθήκες εργασίας και ζωής, ορισμένης περιόδου στην περιοχή”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η η εν λόγω Υπουργική Απόφαση. Εντούτοις, το συγκρότημα του υδρόμυλου σήμερα απειλείται από την εγκατάλειψη και την απουσία χρηματοδότησης για την εκτέλεση σωστικών έργων κι έργων ανάδειξης του μνημείου. Η τοπική κοινωνία του Μεταγκιτσίου εδώ και χρόνια ζητά την διάσωση του μνημείου, εντούτοις όλες οι διεκδικούμενες, κατά καιρούς, χρηματοδοτήσεις δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα ο υδρόμυλος να απειλείται με πλήρη κατάρρευση.


Επειδή ο υδρόμυλος του Μεταγκιτσίου αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, ενδεικτικής του τρόπου της παραδοσιακής παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής.


Ερωτάται η κυρία Υπουργός :


Προτίθεται να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των έργων διάσωσης κι ανάδειξης του υδρόμυλου του Μεταγγιτσίου;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

bottom of page