ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Κ. Μάλαμα : Να εμβαθύνουμε στις δυνατότητες προστασίας κι ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Νέας Καλλικράτειας.
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τις δυνατότητες ένταξης των αρχαιολογικών χώρων της Τούμπας της Βεριάς, της Τούμπας Νέας Καλλικράτειας και του Λόφου Καστρί της Χαλκιδικής σε πρόγραμμα ερευνητικής ανασκαφής, προστασίας κι ανάδειξης. Την ερώτηση συνυπογράφει η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι εν λόγω αρχαιολογικοί χώροι, για διάφορους κοινωνικούς κι ιστορικούς λόγους δεν προστατεύτηκαν και μεγάλο τμήμα των διασωζόμενων άλλοτε ερειπίων τους κλάπηκε, ή χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τις οικιστικές ανάγκες των εγγύς οικισμών, σε εποχές δύσκολες για το Ελληνικό Κράτος. Σήμερα, όμως, είναι απαραίτητο η αρχαιολογική έρευνα να επανεστιάσει στους αρχαιολογικούς χώρους αυτούς και να διερευνήσει τι μπορεί να αναδειχθεί και τι μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά για την ιστορική τους διαδρομή. Απαιτείται στο πλαίσιο αυτό ένας σχεδιασμός για την ένταξη των αρχαιολογικών χώρων αυτών σε προγράμματα ερευνητικών ανασκαφών, ώστε να αποκτήσουν μια βαθύτερη σύνδεση με την σημερινή περιοχή της Νέας Καλλικράτειας της Χαλκιδικής κι ενδεχομένως και με τα νέα μέσα της τεχνολογίας, να ενταχθούν σε ένα δίκτυο επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.
Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να διερευνήσει τις δυνατότητες ερευνητικής αρχαιολογίας στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να υπάρξουν προοπτικές ανάδειξης τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 28 Αυγούστου 2023
Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα : Υπάρχει σχεδιασμός για την ένταξη των αρχαιολογικών χώρων της Τούμπας της Βεριάς, της Τούμπας Νέας Καλλικράτειας και του Λόφου Καστρί της Χαλκιδικής σε πρόγραμμα ερευνητικής ανασκαφής;
Στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής υπάρχουν τρεις αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι φαίνεται να διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της Μακεδονίας, από την εποχή του Χαλκού και μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια. Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι είναι χαρακτηρισμένοι με ΦΕΚ, οι μεν της Τούμπας της Νέας Καλλικράτειας και της Τούμπας της Βεριάς, από το 1973 (ΦΕΚ 1194/Β/1973-10-05) κι ο δε αρχαιολογικός χώρος στο Λόφο Καστρί από το 1986 (ΦΕΚ 118/β/1986-03-19 και ΦΕΚ 561/Β/1986-08-27). Οι αρχαιολογικοί χώροι της Τούμπας της Νέας Καλλικράτειας και της Βεριάς βρίσκονται στην περιοχή της Αρχαίας Κρουσίδος κι ενδέχεται να άνθισαν εκεί σημαντικές αρχαίες και βυζαντινές πόλεις. Αντίστοιχα, στην περιοχή του Λόφου Καστρί, ο αρχαιολογικός χώρος ενδέχεται να αφορά την Ακρόπολη της πόλης Αντιγόνειας, η οποία από την εποχή του Χαλκού και μέχρι την ελληνιστική περίοδο φαίνεται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι, για διάφορους κοινωνικούς κι ιστορικούς λόγους δεν προστατεύτηκαν και μεγάλο τμήμα των διασωζόμενων άλλοτε ερειπίων τους κλάπηκε, ή χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τις οικιστικές ανάγκες των εγγύς οικισμών, σε εποχές δύσκολες για το Ελληνικό Κράτος. Σήμερα, όμως, είναι απαραίτητο η αρχαιολογική έρευνα να επανεστιάσει στους αρχαιολογικούς χώρους αυτούς και να διερευνήσει τι μπορεί να αναδειχθεί και τι μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά για την ιστορική τους διαδρομή. Απαιτείται στο πλαίσιο αυτό ένας σχεδιασμός για την ένταξη των αρχαιολογικών χώρων αυτών σε προγράμματα ερευνητικών ανασκαφών, ώστε να αποκτήσουν μια βαθύτερη σύνδεση με την σημερινή περιοχή της Νέας Καλλικράτειας της Χαλκιδικής κι ενδεχομένως και με τα νέα μέσα της τεχνολογίας, να ενταχθούν σε ένα δίκτυο επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.
Επειδή οι αρχαιολογικοί χώροι της Τούμπας της Βεριάς, της Τούμπας Νέας Καλλικράτειας και του Λόφου Καστρί στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας της Χαλκιδικής δεν πρέπει να χαθούν από την εγκατάλειψη δεκαετιών.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
Υπάρχουν δυνατότητες ερευνητικής αρχαιολογίας στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να υπάρξουν προοπτικές ανάδειξης τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάλαμα Κυριακή
Αναγνωστόπουλου Σία
Commentaires