top of page

Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στον τουρισμό της Χαλκιδικής και κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης.



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα με αντικείμενο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας στον τουριστικό κλάδο μέσα από μέτρα στήριξης των επισφαλώς εργαζόμενων και των ανέργων της Χαλκιδικής. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι οι αφίξεις στον τουρισμό της Χαλκιδικής κινούνται μεσοσταθμικά στο 20% της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αναμένεται ανεξέλεγκτη γιγάντωση της ανεργίας στο Νομό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήδη δύο πολύ μεγάλες μονάδες της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας (Miraggio και Porto Carras), με συνολικά 1200 εργαζόμενους, δεν θα ανοίξουν φέτος καθόλου. Αντίστοιχη εικόνα και σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην επιστρέψουμε σε περιόδους ανθρωπιστικής κρίσης κι όλοι οι άνεργοι κι οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής να στηριχτούν ουσιαστικά.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 2 Ιουλίου 2020


Προς τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα : Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στην τουριστική οικονομία της Χαλκιδικής και κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης.


Η τεράστια κρίση που διέρχεται η τουριστική οικονομία της Χαλκιδικής έχει ως άμεση επίπτωση την καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας, όχι μόνο στο ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά στο σύνολο των επιχειρήσεων του Νομού που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι οι αφίξεις στον τουρισμό της Χαλκιδικής κινούνται μεσοσταθμικά στο 20% της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αναμένεται ανεξέλεγκτη γιγάντωση της ανεργίας στο Νομό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήδη δύο πολύ μεγάλες μονάδες της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας (Miraggio και Porto Carras), με συνολικά 1200 εργαζόμενους, δεν θα ανοίξουν φέτος καθόλου. Αντίστοιχη εικόνα και σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.

Με αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση με φαινόμενα αντίστοιχα της λυποθυμίας του εννιάχρονου κοριτσιού άνεργης μητέρας στη Ρόδο, καθώς για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην τουρισιτκή οικονομία της Χαλκιδκής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αναπλήρωση εισοδήματος. Σε ότι αφορά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μετά τον Σεπτέμβριο σταματά το πενιχρό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, ενώ για τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. τους ανέργους μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, τους ανέργους του κλάδου της εστίασης, της διασκέδασης, των μεταφορών, των υπηρεσιών δεν προβλέπεται καμία απολύτως ενίσχυση, κανένα εισόδημα διαβίωσης.


Επειδή η κοινωνία της Χαλκιδικής είναι αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου απειλή ανθρωπιστικής κρίσης.


Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της Χαλκιδικής δεν καλύπτεται από κανένα δίχτυ προστασίας και ζει ήδη εδώ και μήνες χωρίς εισοδήματα.


Επειδή το πολυδιαφημισμένο επίδομα των 800 ευρώ καταβλήθηκε μόλις μία φορά και με τεράστια καθυστέρηση.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


- Ποια είναι η εικόνα της εποχικής απασχόλησης στη Χαλκιδική, μέσα από το σύστημα Εργάνη;


- Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να μην δούμε εικόνες λιποθυμίας παιδιών ανέργων του τουριστικού κλάδου από την πείνα;


- Θα εντάξει όλους όσους δεν έχουν εισοδήματα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα;


- Θα παρατείνει το επίδομα ανεργίας σε όσους εργαζόμενους δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά φέτος;


Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

Comments


bottom of page