top of page

Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας της τουριστικής οικονομίας από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Ερώτηση κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της τουριστικής οικονομίας από την κατάρρευση της Thomas Cook. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τουριστικές περιοχές. Όπως επισημαίνει η Κυριακή Μάλαμα ,η κατάρρευση της Thomas Cook αφήνει ένα χρηματοδοτικό κενό 2,5 δισεκατομμυρίων στην ελληνική τουριστική οικονομία. σύμφωνα με την μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και είναι σε γνώση της κυβέρνησης. Σε αυτό λοιπόν το κενό, τα συναρμόδια υπουργεία απαντούν με ήσσονος σημασίας μέτρα, ενώ το βασικό πρόβλημα ρευστότητας που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δεν θεραπεύεται. Επίσης, στα βασικά αιτήματα του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως είναι η κατάργηση του πλαφόν του 25% έκθεσης για την αναστολή του ΦΠΑ και η μη προσμέτρηση των απωλειών στο φορολογητέο εισόδημα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει. Η Κυριακή Μάλαμα υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας κυβερνητικός παράγοντας και για την διάδοχη κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό μετά από την κατάρρευση της Thomas Cook. Οι ξενοδόχοι εκφράζουν την αγωνία τους σε σχέση με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα. και πως θα αναπληρωθεί το κενό στο τουριστικό μεταφορικό έργο που αφήνει πίσω της η Thomas Cook.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2019


Προς τους κυρίους Υπουργούς :

- Τουρισμού

- Οικονομικών


Θέμα : Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας της τουριστικής οικονομίας από την κατάρρευση της Thomas Cook.


Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού στην φετινή έκθεση Philoxenia αποτέλεσε η επούλωση των πληγών που άφησε στην τουριστική αγορά της χώρας μας η κατάρρευση της Thomas Cook. Η έκθεση της ελληνικής τουριστικής αγοράς στην συγκεκριμένη εταιρία αρχίζει να φαίνεται σε όλες της τις διαστάσεις αυτή την περίοδο, κατά την οποία εξελίσσεται η διαδικασία των προκρατήσεων για την επόμενη τουριστική περίοδο. Ήδη η εκτίμηση των ξενοδόχων είναι ότι οι προκρατήσεις είναι μειωμένες από 10% έως 30%, ανάλογα με τον τουριστικό προορισμό και το κατάλυμα, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, τα μέτρα φορολογικής διευκόλυνσης που νομοθετήθηκαν με τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι τολμηρά, ενώ κρίσιμες φορολογικές εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές.

Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να έχει γίνει ουσιαστική προετοιμασία για την αντιμετώπιση του κενού που αφήνει στην ελληνική τουριστική αγορά η Thomas Cook, όχι μόνο σε σχέση με την κάλυψη των τουριστικών πακέτων, αλλά και ως προς την εκτέλεση του τουριστικού μεταφορικού έργου προς τη χώρα μας. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική προσπάθεια από το αρμόδιο Υπουργείο για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, με κίνδυνο να καταστούν διαρθρωτικά κι ο κύριος όγκος τουριστών που έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook να κατευθυνθεί σε άλλους προορισμούς.


Ακόμη, σε ότι αφορά τα μέτρα ουσιαστικής φορολογικής διευκόλυνσης, οι ξενοδόχοι ζητούν δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή ενός πλαισίου ανάλογου με εκείνο που είχε προωθηθεί στην περίπτωση της κατάρρευσης των tour operators από τη Ρωσία το 2013, ώστε ακόμα και χωρίς δικαστική απόφαση πτώχευσης της Thomas Cook, να καταστεί εφικτή η μη προσμέτρηση των σχετικών απωλειών στο φορολογητέο εισόδημα των ξενοδόχων. Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, θα πρέπει να ληφθεί ως κατεύθυνση η αντίστοιχη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1170/2014, για την “Έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω της πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων”.

Επίσης, σε σχέση με την απόδοση του ΦΠΑ εκφράστηκε η ανάγκη να καταργηθεί η προϋπόθεση της έκθεσης του τζίρου κατά 25%, όπως προβλέπεται στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με δεδομένο ότι σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 52% των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook έχουν έκθεση μικρότερη από το συγκεκριμένο ποσοστό. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά στην απόφαση 355/2019 του ΣτΕ, η οποία προβλέπει ότι “παρέχεται δικαίωμα μειώσεως της βάσης επιβολής του φόρου λόγω ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος σε κάθε περίπτωση όπου, μετά την πραγματοποίηση των φορολογητέων πράξεων, ο υποκείμενος στον φόρο ευλόγως επικαλείται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα εισπράξει την αντιπαροχή ή μέρος αυτής και ότι, συνεπώς, το χρέος δε θα εξοφληθεί”.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το συνολικό χρηματοδοτικό κενό στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Τhomas Cook ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 15% δηλαδή του συνολικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας.

Επειδή είναι απαραίτητη η άμεση εμβάθυνση των φορολογικών μέτρων διευκόλυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook.


Επειδή απαιτούνται άμεσα διαρθρωτικά μέτρα ώστε το τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη που εξυπηρετούνταν από την Thomas Cook να μην κατευθυνθεί σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.


Επειδή χρειάζεται ένα μόνιμο πλαίσιο προστασίας της τουριστικής οικονομίας από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :


Σκοπεύουν να εντάξει στην αναστολή απόδοσης ΦΠΑ και τις επιχειρήσεις που έχουν έκθεση στην Thomas Cook χαμηλότερη από 25%, σύμφωνα με την απόφαση 355/2019 του ΣτΕ;


Θα εφαρμόσούν ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την ελάφρυνση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν στην βάση της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1170/2014;


Έχούν επεξεργαστεί ένα σχέδιο κάλυψης του κενού που αφήνει η Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά άμεσα;


Θα ενεργοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη του κενού ρευστότητας που αφήνει η πολύ σημαντική μείωση των προκρατήσεων, η οποία έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην ελληνική τουριστική αγορά για την επόμενη θερινή περίοδο;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Νοτοπούλου Κατερίνα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου Γιώτα

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χριστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Comments


bottom of page